U mladom timu Engleske nema puno igrača koji su iskusili takvu atmosferu

Fudbal se vraća kući - slogan je pod kojim je “gordi Albion” stigao do završnice Mundijala i pod kojim ulazi u naredne izazove
2631 pregleda 3 komentar(a)
Crnogorski fudbaleri i navijači slave gol protiv Engleske 2013, Foto: Savo Prelević
Crnogorski fudbaleri i navijači slave gol protiv Engleske 2013, Foto: Savo Prelević

Sjajnim igrama na Svjetskom prvenstvu, na kome su neočekivano stigli do polufinala, te pobjedama nad Španijom i Hrvatskom u Ligi nacija, Engleska je stekla status jedne od najatraktivnijih svjetskih selekcija.

Fudbal se vraća kući - slogan je pod kojim je “gordi Albion” stigao do završnice Mundijala i pod kojim ulazi u naredne izazove.

Džon Marej, dugogodišnji novinar BBC-ja, već četvrti put je u Podgorici.

Izvještavao je sa prethodna dva gostovanja engleske selekcije, ali i sa utakmice protiv Velsa, u kvalifikacijama za EURO 2012.

Još nije prisustvovao pobjedi ostrvskog tima na stadionu pod Goricom.

Ova Engleska je, međutim, drugačija od prethodnih...

- Kao prvo, bili smo srećni u žrijebu. Ako Engleska ne bude prva u grupi, sa ubjedljivom razlikom u odnosu na druge timove, bilo bi veliko iznenađenje. Vremena su se promijenila u posljednje dvije godine, raspoloženje je drugačije - Engleska poslije dugo vremena prevazilazi očekivanja, dok je ranije bila ispod svih očekivanja - kaže Marej.

Igra i rezultati su pokrenuli i nacionalnu fudbalsku euforiju, sada se očekuju i velike titule...

- Nade se povećavaju da bi Engleska mogla to da uradi. Dugo je Engleska bila na marginama u odnosu na talent i kvalitet koji je imala. Sada postoji nada da bi baš ovaj tim i ova grupa igrača mogli da urade nešto veliko - u Ligi nacija, na Evropskom prvenstvu, ili kasnije na Svjetskom šampionatu.

Jasno je da je Sautgejtov tim veliki favorit u Podgorici, ali Marej upozorava na nešto što bi mogla da bude specifičnost ovog gostovanja.

- Lično sam se, kao izvještač, uvjerio da je ovaj stadion neugodno mjesto za igranje fudbala. Atmosfera je posebna... U ovom mladom timu nema mnogo igrača koji su osjetili takvo iskustvo i to što ih čeka. Ali, Sautgejt to zna, sigurno upozorava, ali priprema za takvu atmosferu, nije ista kao osjetiti je.

Da li je moguće da, nakon svih mečeva na najvećoj sceni, duela na Mundijalu, utakmica na Vembliju, dolazak u malu zemlju, duel protiv malog tima može da donese i dozu potcjenjivanja rivala...

- To bi mogla da bude opasnost. Sautgejt je svjestan toga, upozoriće da nema opuštanja. Ali, već na poluvremenu prvog meča u kvalifikacijama protiv Češke, kada je Engleska vodila 2:0, na Vembliju su se mogli čudi komentari da smo se već kvalifikovali na prvenstvo. Pazite - 45 minuta prvog meča, i već je gotovo. To je nešto na šta mora da se obrati pažnja - zaključio je Marej.

Bonus video: