Dr Ivo - teniski div koji broji godine unazad

Ivo Karlović, popularni Div sa Šalate, najupečatljivi je i najneobičniji lik u svjetskom tenisu - nedavno je napunio 40 godina, a na horizontu se ne nazire kraj karijere. “Ma, igraću do 50...”
1924 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Karlović, Foto: Beta/AP
Ivo Karlović, Foto: Beta/AP

Nedavno je zagazio u petu deceniju života, a godine za njega kao da idu unazad - tvrdi, naime, da je daleko dan kada će se penzionisati.

Definitivno najupečatljiviji lik svjetskog tenisa je već 19 godina među profesionalcima, a još igra na čudesno visokom nivou - od njegovih servisa drhte i najbolji igrači na ATP turu.

Jedan je od rijetkih tenisera, zapravo samo jedan od dvojice aktivnih, koji ima pozitivan bilans protiv najboljeg - Novaka Đokovića (drugi je Nik Kirjos). Pobijedio ga je dva puta, u tri dosadašnja meča.

“Čuo sam da si jako perspektivan mladić”, poručio mu je u šali srpski teniser prije nekoliko dana.

Novi, četvrti duel Iva Karlovića i Novaka Đokovića bio je moguć sjutra, u Indijen Velsu, možda bi se i desio da prvi reket svijeta nije sinoć senzacionalno eliminisan od Njemca Kolšrajbera.

Dobroćudni zagrebački bi prije toga morao da napravi još jedan podvig - da eliminiše 15 godina mlađeg, nekoliko puta bržeg, ali i 26 centimetara nižeg Dominika Tima.

Kako se prije tri dana protiv Karlovića proveo njegov zemljak, još jedna nada svjetskog tenisa, Borna Ćorić, susret sa Kolšrajnerom (a ne Đokovićem) u 1/18 finala nije nemoguć.

- Ma, igraću do 50 - izjavo je nedavno Ivo Karlović.

On je prije dvije sedmice proslavio 40. rođendan.

“Tiho i u krugu obitelji, baš kao što je izgradio i svoju karijeru, tiho i uz podršku najbližih”, pisali su hrvatski mediji.

Karlović i Nišikori

Div sa Šalate, kako je jedan od nadimaka Iva Karlovića, zbog njegove visine (211 cm), ali i mrinog zagrebačkog naselja u kojem je odrastao, rođen je 28. februara 1979. godine.

Dugog, tromog koraka, pomalo nazgrapnih pokreta, mnogi su smatrali da je zalutao u tenis, koji je u vrijeme njegovog sazrijevanja sve više postajao sport bržih i dinamičnijih igrača.

No, Ivo Karlović je prkosio trendovima, trenirao žestoko, posvetio se onom čemu je predodređen - servisu, koji u protivničko polje stiže sa preko tri metra visine...

“Imate osjećaj da vam loptica dolazi sa vrha planine, i to 200 kilometara na čas”, govorili su rivali za Iva Karlovića.

Svijet tenisa prvi put je čuo za njega još kada je 2003. godine u prvom kolu Vimbldona šokirao Lejtona Hjuita. Bio je to i prvi grend-slem turnir na kojem je slavio Rodžer Federer. Njih dvojica, Federer i Karlović, sastali su se 2007. u četvrtfinalu Vimbldona, a slavio je Švajcarac u nezaboravnom meču u kojem je Hrvat, nakon prvog seta, na teren izašao u crnim, sunčanim naočarama.

- Falili su mu samo konžna jakna i motor - šalili su se Englezi.

Sa Ivom, međutim, nema šale, barem ne na teniskom terenu - godinu kasnije, u četvrtfinalu Sinsinatija, revanširao se Federeru i dosegao 14. mjesto na ATP listi, što je njegov najbolji rezultat do sada.

U karijeri osvojio osam ATP turnira - prvi put je trijumfovao u Hjustonu, na šljaci, 2007, a još 11 puta je poražen u finalima.

Nevjerovatnim servisom i slajs igrom u razmjenama pokušava da pokrije nedostatke, koji su naravno brojni, ali ponekad malo primjetni.

Za servis, visinu, ali i njegovu dobrotu, vezani i brojni nadimci - Kralj aseva, Bandera, Naša ljubičica, Otrovni Ivo, do onog najkraćeg - Dr.

Doktor Ivo je najviši, najstariji igrač među 100 najboljih, rekorder po broju asova - ispalio ih je preko 13 hiljada. I korača ka novim (hiljadama).

- Volim asove. Čak i ne obraćam pažnju na brzinu loptice - mnogo je važnije da pogodim pravi ugao.

Ivo Karlović žari i pali ovih dana na američkom betonu, gdje se uvijek osjećao najbolje. Kada će se zaustaviti?

Bonus video: