Kako je Jadran skinuo "prokletstvo" Budimpešte

Juriš na trofej: Vaterpolisti Jadran Carina plasmanom u finale Evrokupa napravili jedan od najvećih uspjeha u klupskoj istoriji
776 pregleda 0 komentar(a)
“Niko se ne zadovoljava plasmanom u finale”: Đuro Radović, Foto: Waterpolo.hu
“Niko se ne zadovoljava plasmanom u finale”: Đuro Radović, Foto: Waterpolo.hu

Gotovo 15 godina prošlo je od jedinog do sada finala evropskog takmičenja koje su igrali vaterpolisti Jadrana.

Fantastična generacija prepuna iskusnih i mladih asova koju je s klupe vodio Petar Porobić zaustavljena je tada od mađarskog Honveda u okršaju za trofej u Ligi šampiona, a sada Vladimir Gojković ima šansu da kao trener osvoji ono što mu je tog 29. maja 2004. u Budimpešti izmaklo kao igraču - evropski trofej. Istina, pehar Evrokupa je manje važan od onog u Ligi šampiona, ali situacija u crnogorskom vaterpolu, posebno klupskom, toliko je loša i dramatična da svaki pehar osvojen van domaćih okvira može da se gleda kao na čudesno dostignuće.

Sport često piše istorijske priče, a Novljani su prije dvije noći protiv OSC-a dokazali da ne postoje nemoguće situacije i konačno skinuli prokletstvo glavnog grada Mađarske, gdje su prije dvije godine zaustavljeni i u polufinalu Evrokupa od Ferencvaroša.

Pošli su u Mađarsku da odbrane plus jedan iz Igala (11:10), onda su u revanšu gubili i 8:3..., a od početka treće četvrtine kao da je u bazen “Imre Njeki” ušla neka druga ekipa.

- Imali smo oscilacija i padova tokom meča, ali smo i pokazali da imamo kvalitet da okrenemo stvari i kada ne izgleda da je sve idealno za nas. Ovo smo uradili svi zajedno bez izuzetka, ekipa je napravila preokret i veliki uspjeh - rekao je kapiten Jadrana Marko Petković.

Đuro Radović je jedan od najmlađih u ovom sastavu Jadrana, ali je u Budimpešti dobro shvatio ulogu koju ima u napadu. Jednostavno, kad god je trebalo uzeo je loptu i postigao pogodak, baš kao i heroj Dragan Drašković.

- Ovo je istorijski uspjeh. Gubili smo 8:3 od moćnog OSC-a i na fenomenalan način preokrenuli. ‘Grizli’ smo, nismo se predavali, zato smo i došli do velike pobjede. Mislim da ne može niko da nam parira kada igramo na nivou na kojem smo bili u drugom poluvremenu u Budimpešti - kaže Radović i dodaje:

- Pokazali smo u najtežoj mogućoj situaciji kakva smo ekipa i koliko smo jaki kada svi dajemo sve od sebe. Nismo se, ipak, zadovoljili. Finale Evrokupa je izazov i šansa da uradimo nešto veliko - jasan je mladi crnogorski reprezentativac.

Još ne znaju gdje će dočekati Marsej u revanšu finala

Jadran zna ime protivnika u finalu, to je Marsej, zna i termine (30. mart i 13. april), a juče je saznao i da će prvi meč igrati u gostima. Pitanje je i dalje gdje će organizovati revanš zbog poznate situacije sa krovom bazena Instituta “Simo Milošević”.

- Imamo peh sa bazenom u Igalu, ali polako se već okrećemo prvoj utakmici finala i vjerujem da možemo do trofeja. Niko od nas ni ne pomišlja da se zadovolji plasmanom u finale - istakao je Petković.

Bonus video: