UŽIVO Bešić: PES-Demokrate i Za bolju Podgoricu jedna drugoj pravile političku štetu

Pratiti najzanimljivije izjave i komentare emisije "Izborna noć" na Televiziji Vijesti

38595 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 29.09.2024. 21:19h
Liveblog
21:18h

Bešić je rekao da su koalicija PES-Demokrate i Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović jedna drugoj pravile političku štetu.

21:02h

Bešić je kazao da Demokratska partija socijalista nije pogriješila kada je Nermina Abdića postavila za nosioca liste u Podgorici.

"Abdić se pokazao kao dobar izbor za nosioca liste"

20:19h

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i metodolog Miloš Bešić rekao je da je izlaznost manja, ali ne i dramatično.

"Smatram da smanjena izlaznost treba da se pripiše neprijatnoj kampanji, kampanji koja je bila puna negativnih tonova. Kada se šalju takve poruke - šaljet poruke i podižete motivacije kod vlastitih birača, ali kod 'običnih' građana postižete negativan efekat", rekao je Bešić.

Dodao je da su istraživanja pokazala da su liste Pokret Evropa sad-Demokrate i Demokratske partije socijalista  "glava o glavu".

"Ova smanjena izlaznost, teorijski bi trebalo da ide DPS-u. To što smo imali smanjenu izlaznost u jutarnjim izborima to ne ide u korist DPS-u. Brojevi su govorili da je vrlo ujednačen rejting od 25 do 27 odsto DPS i PES-Demokrate. Vrlo solidan rezultat između 18 i 20 odsto mjerili smo Za budućnost Crne Gore. Najveću varijaciju smo imali kod liste Za bolju Podgoricu koja je išla od 10 do 14 odsto", rekao je Bešić

19:44h

Kovačević je kazala da ukoliko birački odbori budu operativni i hitri, kao i 2022. godine, oko 22 časa bi mogli biti poznati rezultati glasanja, a da se do 23 časa mogu očekivati finalni rezultati izbora prema podacima CDT-a.

19:18h

Kovačević je ocijenila da izborna administracija nije dovoljno dobro pripremila proces, te da birački odbori nijesu bili dobro obučeni.

"Vidjeli smo dosta tehničkih grešaka. Bilo je manjih izbornih nepravilnosti koje smo primijetili", rekla je Kovačević.

19:07h

Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) kazala je da je izlaznost do 18 časova loša i manja u odnosu na 2022. godinu kada je bila 60,3 odsto.

Milica Kovačević
foto: Printscreen

"Trend prati ono što smo gledali u toku parlamentarnih izbora kada je već ocijenjeno da su građani kaznili i pokazali crveni karton. Zbirno gledano mi djeluje da partije nijesu uspjele da animiraju glasače koji su nekada glasali. Mnoštvo je razloga zašto je to tako. Iako su izbori bili izdignut na nivo nacionalnih, iako je uz kampanji uloženo mnogo i resursa i dozvoljenih i nedozvoljeih i bilo je funkcionerskih kampanja, ovaj odziv nije dobar rezultat u odnosu na uloženo. 

Izmjena: 20:30h
19:05h

U ovom blogu možete pratiti najzanimljivije izjave i komentare u emisiji "Izborna noć" na Televiziji Vijesti.

Bonus video: