Kako da odledite auto

Ukoliko se led uhvati na brisače možete se poslužiti alkoholom koji će brže sa njih da otopi led
3240 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Sonax
Ilustracija, Foto: Sonax

Izuzetno niske temperature u ovom periodu godine rezultiraju formiranjem leda na staklima automobila. Ako je led na automobilu deblji, trebaće vam više vremena da ga očistite. Najbolje je spriječiti ovu pojavu, a to ćete najlakše da uradite tako što uveče prekrijete vjetrobransko staklo nekim većim kartonom koji ćete da učvrstite brisačima. Ako već imate neku zaštitu od sunca, reflektirajuću foliju, možete da je stavite sa spoljašnje strane vjetrobranskog stakla i takođe pričvrstite brisačima. Za sličnu namjenu može da posluži i neka tkanina, bitno je da je dovoljno velika da njom možete da prekrijete prednje staklo na automobilu. Kao preventivu, možete da pripremite i mješavinu od tri četvrtine alkoholnog sirćeta i jedne četvrtine vode i time naveče poprskate vjetrobransko staklo.

Kada već dođe do stvaranja leda, najjednostavniji način je da upotrijebite specijalni sprej za odmrzavanja. Međutim, u nedostatku tog spreja, možete da napravite u nekoj boci sa prskalicom mješavinu vode i alkohola u razmjeri 1:1. Poprskajte mješavinom, ostavite tridesetak sekundi da počne da djeluje, a zatim počnite da stružete led.

Ukoliko se led uhvati na brisače možete se poslužiti alkoholom koji će brže sa njih da otopi led. Nemojte da koristite toplu vodu kako biste brže očistili led jer može da dođe do pucanja vjetrobranskog stakla. Takođe, nemojte uključiti brisače dok su zaleđeni, jer može da dođe do oštećenja motora.

Takođe, ako imate automobil sa sistemom za odmrzavanje stakla nemojte ga uključiti odmah na najjače jer takođe može da dovede do pucanja stakla.

Očistite i snijeg sa krova

Iako je čišćenje snijega i leda prije polaska možda neprijatan posao, nemojte da sijedate za volan prije nego što uklonite naslage sa svih stakala i sa krova, vozila, a očistite i svjetlosne grupe i tablice automobila. Ako ne možete da vidite jasno u svim pravcima bezbjednost će vam biti značajno ugrožena. Snijeg koji ostane na krovu možda izgleda stabilno, ali se on u jednom trenutku može sjuriti na vaš vjetrobran ili odletjeti na vozilo iza vas što će takođe da stvori rizičnu situaciju.

Bonus video: