Kako da vozimo motorne sanke

Početnici prvo treba da voze na ravnim utabanim stazama, a tek kada steknu iskustvo mogu da se upuste u vožnju brdima kroz rastresit i dubok snijeg
1807 pregleda 0 komentar(a)
Motorne sanke donose velike doze adrenalina, Foto: Shutterstock
Motorne sanke donose velike doze adrenalina, Foto: Shutterstock

Motorne sanke posljednjih godina postaju sve popularnija zabava na snijegu. Vožnja ovog vozila donosi ogromne količine adrenalina i nekad predstavlja pomalo skup, ali odličan način da se provede dan na snijegu. Vožnja ovih sanki je u suštini jednostavna, ali neke stvari su lakše za reći nego učiniti. Riječ je o rekreaciji koja zahtijeva koncentraciju i brze reakcije. Ako planirate da ove zime prvi put provozate motorne sanke, ovdje vam donosimo neke osnovne savjete kako to da uradite.

Zapamtite, početnici prvo treba da voze na ravnim utabanim stazama, a tek kada steknu iskustvo mogu da se upuste u vožnju brdima kroz rastresit i dubok snijeg.

Startovanje sanki

Uvijek startujte motor sanki pet do deset minuta prije vožnje tokom kojih treba da radi u praznom hodu. Zagrijavanje mašine prije velikih opterećenja mu daje šansu da se podmaže i dostigne radnu temperaturu. Ubacite prenos u neutralnu poziciju i startujte motor dok su sanke na ravnoj podlozi, ako je moguće.

Okrenite ključ u poziciju “on” i aktivirajte “saug”. Zatim pritisnite dugme za električno startovanje ili povucite kanap za startovanje, u zavisnosti od vrste sanki. Ako motor ne staruje “iz prve”, pokušajte ponovo. Ako motor ne startuje iz drugog pokušaja, okrenite gas za četvrtinu. Kada motor startuje, otvorite lagano saug i radi se sa gasom dok ne dobijete stabilan rad u praznom hodu.

Leteći manevri su samo za iskusne vozačeLeteći manevri su samo za iskusne vozače

Kontrola na utabanim stazama

Vožnja utabanim stazama je prvi korak za početnike i obavezan put ka dubokom snijegu za iskusne. Sjedite udobno sa stopalima na bočnim osloncima i rukama na ručkama i gasu. Lagano naizmjenično dodajte i smanjujte gas dok ne krenete iz mjesta, i vodite računa da vaša težina bude centralizovana na sankama.

Pratite utabane staze brzinom u kojoj se osjećate komforno i postepenoi povećavajte brzinu na pravcima da osjetite mašinu. Naginjite se u krivinama, prebacujući težinu svog tijela potpuno na jednu stranu sanki. Dodajte snažno gas ako iskliznete sa tragova i uđete u rastresit snijeg. Držite gas sve dok se ne vratite na postojeće tragove. Popuštanje gasa u rastresitom gasu će dovesti do potanjanja sanki.

Vožnja kroz rastresit snijeg

Vožnja kroz dubok i rastresit snijeg zahtijeva agresivniji pristup nego što je onaj kod vožnje utabanim tragovima. Držite gas u visokim obrtajima da biste napredovali kroz takav snijeg. Reagujte na promjene terena da biste održali sanke u uspravnom položaju. Ako se sanke nagnu desno, prebacite svoju težinu na lijevu stranu da biste se vratili na željeni smjer.

Korekcije pokretima tijelom uz upravljanje ključan su faktor za vožnju kroz rastresit snijeg i težak teren. Vožnja kroz svjež snijeg bez utabanih tragova je najteži izazov, i predstavlja značajan fizički napor. Treba da imate snažan gornji dio tijela da biste upravljali sankama.

motorne sankeZa bezbjednu vožnju

Penjanje uzbrdo

Brdska vožnja je tehnički zahtjevna i u nekim slučajevima može da bude opasna. Penjanje sankama uzbrdo povećava rizik od prevrtanja sanki. Ovdje je najpreporučljivija pozicija “na koljenu” (pogledajte grafik).

Prebacite težinu na prednji dio sjedišta na usponima. Vozite tako što će vam jedno koljeno biti na sjedištu, a jedno stopalo na bočnom osloncu, jer ćete tako da imate najbolju kontrolu. Nagnite tijelo naprijed da biste pritisak prebacili na ručke.

Povećavajte gas da biste zadržali brzinu. Što je snijeg dublji, potrebno vam je više gasa i brzine. Ne zaustavljate se dok ne dođete do vrha. Ako izgubite zalet, možda više nećete moći da pokrenete sanke uzbrdo.

Spuštanje

Sjedite što više unazad na sjedištu i nagnite se unazad. Budite fokusirani i spremni da se zaustavite – gubitak kontrole je najveći rizik. Ne otpuštajte kvačilo. Držanje sanki u niskom stepenu prenosa pomaže da se one sporije kreću. Pritiskajte kočnicu jako svakih par sekundi da biste vozili sporo ili se zaustavili. Iznanadni snažni pritisak na kočnice može da dovede do klizanja sanki.

Prilikom vožnje poprečno na nagib prebacite težinu na stranu prema brduPrilikom vožnje poprečno na nagib prebacite težinu na stranu prema brdu

Ako se nalazite na vrhu brda i ostale sanke pristižu, propustite ih prije nego što krenete nizbrdo.

Vožnja poprečno na nagib

Koristite poziciju “na koljenu”. Kada vozite bočno po nagibu, težinu prebacite prema brdu. Stavite koljeno i cjevanicu na bočni oslonac da bi vam bilo udobnije i snažno se nagnite na stranu prema brdu.

Imajte u vidu da sanke mogu da klizaju na tvrdo nabijenom snijegu, što bi moglo da vas spriječi da vozite poprečno na nagib. Tražite mekši snijeg.

Bonus video: