Koliko košta održavanje automatskog mjenjača?

Iako se ulje u mjenjaču ne pregrijava i ne degradira kao motorno ulje, preporuka servisera je da ga i na manuelnim i na automatskim mjenjačima treba povremeno mijenjati
12493 pregleda 2 komentar(a)
Ručica EDC mjenjača u reno meganu RS, Foto: Renault
Ručica EDC mjenjača u reno meganu RS, Foto: Renault

Automatski mjenjači su nekada bili manje poželjni zbog veće potrošnje i ne baš direktnog prenosa snage.

Međutim, danas su doživjeli pravu renesansu. Osim što im je trajnost veća, potrošnja je često manja nego kod manuelnih, a brzina šaltovanja i prenos snage neprikosnoveni. Ali kolika je cijena održavanja ovih komlkovanih sklopova?

Za početak, treba da znamo da postoje tri vrste automatskih mjenjača.

„Postoje klasični automatski mjenjači koji imaju četiri i više brzina, narednu grupu čine CVT mjenjači sa kontinuirano varijabilnim prenosom. Oni su sve više zastupljeni, pa danas svaki peti auto ima CVT mjenjač“, kaže Jovica Anđelić, šef ovlašćenog Renoovog servisa. „Na kraju dolazi i ono što mi majstori zovemo poluautomatski mjenjač. To je transmisija sa duplim kvačilom, kod koje je kućište potpuno mehaničko, samo što njime upravlja elektronika, koja mijenja brzine i pritiska kvačilo umjesto samog vozača“.

Klasična automatska transmisija u BMW seriji 3 iz 2006.

Klasični automatski mjenjači su dosta komplikovani, i sastoje se od velikog broja djelova, pa su zbog toga i dosta skupi za održavanje i opravku.

„Glavni dio tog automatskog mjenjača je konvertor. To je dio koji se nalazi između mjenjača i motora, i reguliše prenos snage sa motora na mjenjač. Na novijim modelima imamo i blokadu konvertora da ne bi dolazilo do gubitka snage motora“

Zatim, svaka brzina ima posebno svoje zupčanike i lamele koji sve to prenose, što stvara dodatni rizik i otežava opravku.

„Ako uzmemo podatak da samo jedna hidraulična grupa, koja je osnovni dio tog mjenjača košta od 1.500 do 2.500 eura, da ne pominjemo konvertor i ostale djelove, onda shvatamo koliko popravka može da bude skupa“

CVT mjenjači imaju dosta manje djelova, jednostavniji su i jeftiniji za održavanje, kaže Anđelić. Na kraju, iako najsavremeniji, najbrži i najefikasniji, mjenjači sa duplim kvačilom su najpristupačniji za održavanje.

„Popravke ovih sklopova transmisije su dosta jednostavnije. Oni nemaju toliko skupih djelova osim kontrolne jedinice. Na primjer, za Renoov EDC mjenjač elektronika košta nekih 500 eura, a duplo kvačilo, čija zamjena staje oko 1.000 eura, izdrži i do 200 hiljada kilometara“, objašnjava specijalista za Renoova vozila.

Jovica Anđelić

Iako se ulje u mjenjaču ne pregrijava i ne degradira kao motorno ulje, preporuka servisera je da ga i na manuelnim i na automatskim mjenjačima treba povremeno mijenjati.

„Ako su teži uslovi korišćenja vozila, mi preporučujemo zamjenu ulja u mjenjaču nakon 90 do 120 hiljada kilometara, kako za manuelne tako i za automatske mjenjače. Ulje se mijenja kao preventiva. Neki automatski mjenjači imaju i filter koji se može zamijeniti, a neki nemaju tu mogućnost, jer se kod njih filter nalazi unutar samog mjenjača, pa se ne preporučuje rasklapati čitav sklop da bi se zamijenio filter“.

Zamjena ulja na automatskim mjenačima je dosta delikatan posao, koji treba povjeriti stručnim osobama koje su obučene za tu konkretnu vrstu mjenjača.

„Postoji tačna procedura kako se mijenja ulje, koje se ulje sipa, kao i predviđena količina, i jako je bitno da se sve uradi maksimalno precizno“.

Anđelić kaže da prilikom kupovine polovnih automobila dobro treba obratiti pažnju na automatski mjenjač, jer njegov vijek uveliko zavisi od načina korišćenja vozila. Automatski mjenjači su podložni kvarovima već na pređenih 200.000 kilometara.

Ne ubacujte u položaj N

Kod automatskih mjenjača starije generacije ispravno je bilo da se ručica ubaci u neutralni položaj prilikom stajanja na semaforima i kraćeg zaustavljanja. Kod novijih mjenjača to nije potrebno jer čim pritisnemo kočnicu, računar prepoznaje situaciju i samim tim odmah oslobađa mjenjač pritiska. Ako je vozilo opremljeno start-stop sistemom ugasiće se na semaforu.

Polugice za manuelno prebacivanje brzina možete da koristite, posebno kada treba da usporite vozilo na nizbrdicama, ali ne treba pretjerivati. Pomoću njih ipak teško možete da oštetite mjenjač, jer ga računar štiti od nelogičnih situacija kao što je vožnja velikom brzinomn u prvom ili drugom stepenu prenosa. Troškovi održavanja CVT TRANSMISIJA Filter mjenjača 58,01 € Mjenjačko ulje 4l 97,57 Usluga mehaničara 93,07 KLASIČNI AUTOMATIK Ulje automatskog mjenjača 74,71 Usluga mehaničara 72,60 EDC MJENJAČ Mjenjačko ulje 60,98 Usluga mehaničara 24,20 Kvačilo EDC 873,62 Usluga mehaničara 193,60 *po cjenovniku ovlašćenog servisa Renault

Bonus video: