Postoji li strah u auto-moto trkama?

Trkački automobili su danas bezbjedniji nego ikad. Ipak, postoje vozači koji su više izloženi rizicima, a to su svakako piloti i navigatori
4664 pregleda 3 komentar(a)
Asanović 2002. na "Lovćenu", Foto: Arhiva Vijesti
Asanović 2002. na "Lovćenu", Foto: Arhiva Vijesti

Auto-moto trke su jedan od najopasnijih sportova. Stalno nadmetanje sa protivnicima i štopericom rezultira vožnjom na limitu, a u slučaju grešaka vozači često rizikuju i život. Da li kod njih postoji osjećaj straha i kako se bore sa njim? Poznati crnogorski majstor volana Goran Asanović kaže da se često tokom svoje karijere pitao radi li se o strahu ili adrenalinu? Odgovor je bio jasan.

„Nikad nijesam osjetio strah, i razmišljao sam da li onog momenta kad osjetim strah treba da se povučem sa trka. Mislim da je to prvi signal koji upozorava da je došlo vrijeme za povlačenje iz ovog sporta“, kaže Asanović. On je trkačke rukavice okačio o klin dosta rano, još 2005, iz drugih razloga.

Ipak, kaže da je u njegovo vrijeme bilo kolega koji su čak postizali i vrhunske rezultate, a borili su se sa strahom na različite načine.

„Uvijek sam se pitao kako to može da funkcioniše i tada sam preispitivao sebe šta bih ja uradio da osjetim neku dozu straha. Srećom, nijesam nikad osjetio strah, a zaista ne znam kako se to manifestuje kod onih koji jesu i kako se oni nose sa tim“.

Goran Asanović

Strah je, međutim, počeo da osjeća kada su se za volanom trkačkog auta našli njegovi sinovi Miloš i Nikola.

Najjači strah, kaže Asanović, osjetio je kada je Miloš hondom akord na stazi Ušće u Beogradu u S krivini izgubio kontrolu pri brzini od oko 200 km/h i izletio u šumu.

„Taj period otkad sam saznao da je Miloš imao udes dok sam stigao do njega, to je bila vječnost. Kad sam vidio u kakvom stanju je auto, tražio sam njega pogledom, a onda sam vidio da je samo ugruvan, i tek onda je iz mene počeo da izlazi taj strah i ta muka koje sam preživljavao“, dodaje on.

„Ali, na kraju, to je sastavni dio ovog sporta, tako da ko god vozi trke mora da bude spreman za takve situacije“.

autosport

WRC vozači najugroženiji

Trkački automobili su danas bezbjedniji nego ikad. Ipak, postoje vozači koji su više izloženi rizicima, a to su svakako piloti i navigatori u Svjetskom reli šampionatu. Kako se oni nose sa strahom?

„Kada vozite, ne možete da imate strah jer ako ste uplašeni, vaša vremena će da budu vrlo slaba. Morate da vjerujete u sebe da bi vozili na limitu.

Razmišljamo samo o tome kako da budemo što brži i to je način kako možete da osvojite prvenstvo ili budete najbolji na nekoj etapi“, kaže Andreas Mikelsen, vozač Hjundaijevod WRC tima.

„To što stalno vozite na granici i pomjerate limite znajući da postoji rizik, to je ono što podiže adrenalin i što čini reli posebnim. Ono zbog čega ljudi cijene reli vozače i ovo takmičenje je to što mi uspijevamo da se nosimo sa ovim rizicima“, objašnjava šestostruki prvak Sebastijen Ožije, sada vozač Sitroena.

WRC

„Naravno da rizikujete dok vozite među drvećem i stijenama, ali ne možete da mislite na to. Ono što je važno je da spoznate sopstveni limit. Ako uopšte nemate straha postoji rizik da ćete punim gasom ići na nekim mjestima gdje je to nemoguće. Zato treba da imate taj zdravi strah, da bi razumjeli gdje treba da kočite“, dodaje Jari Mati Latvala, vozač Tojotine WRC ekipe.

„Kad stavite nekog prvi put u reli auto pored vas on će pomisliti da ste potpuno ludi. Ali mi to radimo svaki vikend, a kada mnogo puta radite nešto čak i tako opasno, postaće vam normalno“, zaključio je Kris Mik, vozač Tojote.

Bonus video: