Šta kad nam pred auto istrči životinja?

Najčešči slučajevi udara automobila u životinju dešavaju se na otvorenom putu, kada ne postoji zaštitna ograda, i kada nema znakova koji ukazuju da se može očekivati nailazak i prelazak životinja
6717 pregleda 7 komentar(a)
Krava na putu iz Podgorice prema aerodromu Golubovci, Foto: Saša Marković
Krava na putu iz Podgorice prema aerodromu Golubovci, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 22.01.2019. 22:10h

Krava na ostrvu između dvije kolovozne trake širokog bulevara izlazu iz Podgorice prema aerodromu i moru nije jedinstven slučaj nemara prilikom ispaše domaćih životinja u Crnoj Gori.

Prizor koji smo zabilježili prošlog mjeseca je dosta česta pojava. Odakle goveda tamo gdje im nije mjesto i ko je kriv za to, pitanje je i za organe vlasti i za širu zajednicu, ali to nije tema današnje priče. Danas se bavimo pitanjem koliko je ovo rizično za učesnike u saobraćaju?

Ispaša stoke u blizini saobraćajnica, osim za same životinje, predstavlja veliku opasnost po vozače i putnike, i da prouzrokuje veliku materijalnu štetu.

Igor Radojević, sudski vještak i procjenitelj u osiguravajućem društvu, kaže da se sve češće događa udar automobilom u domaću ili divlju životinju na kolovozu.

“Najčešči slučajevi udara automobila u životinju dešavaju se na otvorenom putu, kada ne postoji zaštitna ograda, i kada nema znakova koji ukazuju da se može očekivati nailazak i prelazak životinja“, kaže Radojević.

„Ovakvi kontakti vozila sa životinjama su uvijek iznenadni, pa čak i ako postoje znakovi upozorenja, vozač ne očekuje da se to desi baš njemu“

„Zato vozač treba da se ponaša odgovorno baš kao i kad je riječ o nekom drugom upozorenju, da bi mogao da reaguje na takvu iznenadnu prepreku. Ukoliko ne reaguje adekvatno i ukoliko reakcija bude iznenadna, može doći do većih posljedica ne samo do oštećenja vozila.

„Prilikom naglog forsiranog kočenja može doći do lančanog sudara, i na taj način nastaje rizik od povređivanja više učesnika u saobraćaju“.

Prilikom kontakta sa životinjom do oštećenja najčešće dolazi na prednjem dijelu automobila.

„Obim oštećenja je vrlo specifičan, najčešće stradaju branik, spojleri maska, a nerijetko i hladnjaci. Sve zavisi od jačine udara i gabarita životinje.

Ali materijalna šteta nije jedino što može da se desi u ovakvim slučajevima.

Ukoliko se radi o većoj životinji kao što su krava ili konj, nakon kontakta sa prednjim i donjim dijelom vozila, ona može da bude nabačena na vjetrobransko staklo i tada može doći do povreda vozača i suvozača, zavisno od brzine kojom se kretao vozač, i težine same životinje“.

Radojević nam je pokazao i nekoliko primjera gdje je došlo do povređivanja putnika u vozilu.

Kako da izbjegnemo ovakav scenario? Šta da radimo kada nam na put istrči pas, lisica, krava, konj ili srndać?

Najbolja reakcija vozača je snažno kočenje uz maksimalan oprez i kontrolu saobraćaja oko sebe“, savjetuje Radojević. „Nalijetanje na životinju zahtijeva što bolje praćenje situacije kako bi se izbjegle veće posljedice po vozača, putnike i smanjila materijalna šteta na vozilu“.

Dakle, bacite se na kočnicu i ruke čvrsto držite na volanu. Ako pokušavate da manevrisanjem izbjegnete životinju, tada ulazite u veći rizik, jer čak ni automobili sa najmodernijim tehnologijama stabilnosti ne mogu protiv fizike.

„U cilju izbjegavanja životinje koja prelazi kolovoz vozač može da reaguje izmicanjem u stranu što za posljedicu može da ima izlijetanje sa kolovoza i prevrtanje, što je nerijedak slučaj“, objašnjava Radojević. Izbjegavanje životinje je posebno rizično zbog rizika da udarite u auto u suprotnoj traci ili sletite u rijeku ili šumu.

Podsjećamo da obim štete na vozilu, pa samim tim i opasnost po putnike raste sa veličinom i težinom životinje, ali i sa brzinom kretanja vozila.

Kako da nadoknadimo štetu

Kad već dođe do udara, postavlja se pitanje ko će da nadoknadi štetu. U osiguravajućim kućama kažu da je jedino sigurno pokriće za ovakve slučajeve kasko osiguranje,

„Ukoliko vozač nema kasko polisu, obična polisa autoodgovornosti ne pokriva tu štetu, pa onda treba tražiti odgovornost kod upravljača puta“, savjetuje Radojević.

„Kad je riječ o domaćim životinjama, odgovornost snosi vlasnik.“

Kada dođe do kontakta vozila sa životinjom najbolje je da pozovete policiju da obavi uviđaj.

„Da li je životinja izmakla vodiču stoke ili se radi o dijelu puta na kome treba da postoji zaštitna ograda ili postoji neka druga vrsta odgovornosti, to se jedino može utvrditi ukoliko postoji validan zapisnik“, kaže Radojević.

Čak i udar u zeca ili psa može da izazove veliku štetu.

„Novija vozila imaju radare, kamere i LED farove, pa šteta može da bude izuzetno velika. Zato je savjet da se takva vozila osiguravaju kasko polisom jer jedino to garantuje naknadu štete od udara u životinju“.

U slučaju da nijeste u mogućnosti da pozovete policiju iz bilo kog razloga, Radojević savjetuje da napravite fotografije koje bi pomogle u dokazivanju štete.

Divlja svinja kobna po auto

Njemački automobilski klub ADAC je ispitivao kakva je šteta prilikom udara automobila u divlju svinju tešku 150 kg, i to u slučaju kada vozilo u kontakt sa ovom životinjom dođe brzinom od 80 km/h i vozač se odluči za snažno kočenje.

Ispostavilo se da je prednji dio automobila potpuno uništen nakon udara, ali zbog male visine svinje, ona nije bačena na vjetrobran, pa je putnička kabina ostala očuvana. Ipak, i ova solucija je često bolja od manevra izbjegavanja, koji može da dovede do čeonog sudara, izlijetanja u šumu ili pada u rijeku, zaključuje ADAC.

Bonus video: