"Bolnica Meljine funkcioniše normalno, stvara se čudna atmosfera"

"Da bolnica mora da bude bolja, niko ne spori jer svaka bolnica mora da teži da uvijek bude bolja. Zato i za Opštu Bolnicu Meljine treba obezbijediti rješenje da se razvija“, naglasila je direktorka zdravstvene ustanove, dr Olivera Elez
518 pregleda 3 komentar(a)
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.07.2018. 16:35h

Opšta bolnica Meljine redovno obezbjeđuje sekundarnu zdravstvenu zaštitu za oko 30.000 građana Herceg Novog, za više desetina hiljada turista, kao i za Institut Igalo, koji se pri prijemu svojih pacijenata u potpunosti oslanja na bolnicu u slučaju potrebe za hitnim liječenjem, izjavila je dr Olivera Elez, direktorica private zdravstvene ustanove (PZU) Opšta Bolnica Meljine u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Elez je istakla da je Prostornim planom Opštine Herceg Novi na prostoru Bolnice Meljine predviđena bolnička namjena pored zdravstvenog turizma i da je zato čudna atmosfera koja se stvara da bolnicu treba zatvoriti.

„To mišljenje može da ima samo neko ko ne živi u Hereg Novom. Da bolnica mora da bude bolja, niko ne spori jer svaka bolnica mora da teži da uvijek bude bolja. Zato i za Opštu Bolnicu Meljine treba obezbijediti rješenje da se razvija“, naglasila je dr Elez.

Ona je rekla da se oglašava zato što se već duže o Bolnici Meljine govori i piše samo u negativnom kontekstu, što kod pacijenata i građana stvara pogrešnu sliku da bolnica nije u mogućnosti da pruži uluge za koje je predviđena.

„Nakon nedavnog nevremena to je posebno bilo naglašeno, iako smo u svim obraćanjima naglasili da bolnica nesmetano funkcioniše. Dobijamo pitanja da li radi baro komora, možemo li provoditi fizikalnu terapiju i sl. Sva odjeljenja - hirurško, interno, porodilište sa ginekologijom, ORL, očno i prateće službe funkcionišu. Sve potrebne lijekove i sanitetski materijal dobijamo redovno u sedmičnim isporukama iz Montefarma, a Zavod za trasfuziju nam redovno isporučuje potrebne količine krvi i krvnih derivata. Imamo redovno snadbijevanje reagensima, dezinfekcionim i higijenskim sredstavima. U Odjeljenju za fizikalnu medicinu smješteno je preko 100 osoba, a kada se izuzmu pacijenti za baro komoru, smještena su 82 gosta, od kojih je najviše iz Saveza sindikata CG. Oni su naši redovni gosti više godina, kao i penzioneri iz Saveza penzionera CG, sa kojima takođe imamo ugovor koji je obnovljen prije nekoliko dana“, kazala je dr Elez. Ove godine u kompleksu su članovi Sindikata prosvjetnih radnika.

Ona je istakla da je u ovoj godini zarada zaposlenima u bolnici isplaćena u januaru, martu, aprilu, maju, junu i poslednja 6. jula. Podsjećamo da se zaposlenima duguju četiri plate.

„Sa Fondom zdravstva imamo korektnu saradnju jer Fond uplaćuje svaku mjesečnu fakturu bez odlaganja. Zaposleni obavljaju odgovorno svoje poslove, iako postoji određeno dugovanje zaostalih zarada za koje očekujemo da će biti riješeno tokom ljetnje turističke sezone. Kao što je poznato, u čitavoj Crnoj Gori je deficit zdravstvenog kadra i Bolnica je svjesna da kadar može zadržati, između ostalog, i redovnim obezbjeđivanjem zarada. U bolesti svaki čovjek je do kraja ogoljen i ranjiv, pa zato u obezbjeđivanju liječenja i zdravstvene zaštite nema mjesta za lične interese, politiku i slično, već samo za dogovor i hitno rješenje problema“, zaključila je dr Elez.

Štrajk upozorenja?

Prije tri dana dr Slobodan Bulatović, načelnik Ginekološko–akušerskog odeljenja Bolnice Meljine je novinarima kazao da zaposleni pripremaju štrajk upozorenja kako bi Ministarstvo zdravlja i Vlada što hitnije našli rješenje za ovu zdravstvenu ustanovu u kojoj zaposleni nisu primili plate pet plata i druge naknade. Bolnica duguje dobavljačima, Opštini Herceg Novi, nedostaje oprema, a kadrovi se osipaju.

“Rješenje za Bolnicu mora se naći prije okončanja sudskog spora, jer sa ovakvim načinom rada I finasiranja, ne možemo još dugo izdržati”, kazao dr.Bulatović. Poručio je da nikome neće uskratiti medicinsku pomoć I da to rade “zbog građana koji imaju ustavno pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu koja im je dostupna u njihovom gradu, ali i zbog turizma”.

Podsjećamo da je Vlada Crne Gore prije godinu ipo pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura

Bonus video: