Bulatović: Atmosfera nepovjerenja između DF i DPS, nejedinstvo unutar opozicije

Bulatović je kazao da je jasno da se bez DPS-a ne mogu postići dvije trećine za izborni zakon i dodao da se ostali zakoni u Skupštini mogu donijeti prostom većinom
250 pregleda 13 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.11.2018. 11:43h

Odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva počeo je rad u krnjem sastavu i atmosferi međusobnog nepovjerenja između Demoktratskog fronta (DF) i Demokratske partije socijalista (DPS), kazao je poslanik DF Predrag Bulatović.

On je, komentarišući što su u Odboru ostala upažnjena dva opoziciona mjesta, kazao da je DF u pregovorima vezano za sastav tog radnog tijela insistirao da se ne ostavlja mogućnost „prazne stolice“.

Kako je podsjetio Bulatović, predlog DF-a je i tada bio da prazna mjesta budu popunjena od opozicije, pri čemu su naveli da u tom trenutku nijesu zainteresovani za ta mjesta.

„To što imamo dvije prazne stolice dovodi u situaciju da Odbor započinje rad u krnjem sastavu. Jasno je ko ne želi da učestvuje u radu, a ko nije spreman i pravo je svakoga da takvu političku odluku donese“, rekao je Bulatović agenciji MINA.

On je ocijenio da atmosfera u kojoj počinje rad Odbora, atmosfera međusobnog nepovjerenja između DF i DPS-a, ali i nejedinstva unutar opozicije.

Kada je riječ o preraspodjeli dva prazna mjesta iz opozicije, Bulatović je kazao da treba pogledati Odluku da li se njom to podrazumijeva.

„Ali prije toga treba ostaviti vremena da se vidi da li je neko iz opozicije kome to pripada spreman da se uključi“, rekao je Bulatović i dodao da će, kada dođe vrijeme za to, DF razgovarati sa ostalim opozicionim strankama koje participiraju u radu Odbora.

On smatra da bi bilo kvalitetno da postoji više ideja i jedinstveniji, organizovaniji stav opozicije u radu Odbora.

Bulatović je kazao da je jasno da se bez DPS-a ne mogu postići dvije trećine za izborni zakon i dodao da se ostali zakoni u Skupštini mogu donijeti prostom većinom.

„I DPS je to demonstrirala prošle godine kada je jednostrano izmijenila neke zakone kroz njihove takozvane radne grupe“, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, DF će kroz rad Odbora iznositi predloge testirati i spremnost DPS-a da se odrekne onoga što je njihov primat u izbornom procesu.

„DF će svim svojim političkim kapacitetima nastojati da ostvari nužne, sveobuhvatne promjene u izbornom zakonodavstvu i drugim zakonima koji su bitni za izborni proces, uključujući i druge zakone od kojih zavisi ambijent za realizaciju izbora“, poručio je Bulatović.

Spremni su, kaže on, da iniciraju i promjene Ustava koje se tiču izbornog ambijenta i zakonodavstva.

„Poznato je da je OEBS insistirao na promjeni Ustava da bi se promijenila dužina prebivališta, odnosno biračkog prava“, ukazao je Bulatović.

Kako je dodao, nije nemoguće da se razmotri pitanje afirmativne akcije i ustavni član koji određuje ko ima pravo to da koristi, a koji je nejasan.

„Sve je na stolu i DPS je na provjeri da li želi da odrekne monopola ili ne“,rekao je Bulatović.

On je kazao da je ubijeđen da DPS nije do kraja iskreno ušao u reformski proces. „Ali treba dati šansu dijalogu i on će dovesti do određenih rješenja“, istakao je Bulatović.

Bulatović je kazao da očekuje intezivan rad Odbora i da već u narednih mjesec bude mnogo problema na stolu i pokušaja rješavanja istih.

„Trideset dana je period koji može da prouzrokuje mnoge značajne događaje i ne znam koliko je svrsishodno svako uključivanje nakon toga“, rekao je Bulatović i istakao da se DF ne bavi sada ta dva mjesta, već ukazuje da je DPS produkovao prazne stolice.

Bonus video: