Bulatović: Lješković je primjer da robija nije ista za sve osuđene

Funkcioner DNP-a je optužio ministra pravde Pažina da diskriminiše Milana Kneževića
260 pregleda 0 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.05.2018. 07:05h

Funkcioner Demokratske narodne partije (DNP) Predrag Bulatović optužio je ministra pravde Zorana Pažina da opstruira liječenje šefa te partije Milana Kneževića, koji u spuškom zatvoru robija četvoromjesečno kaznu.

Optužio ga je i da čini sve da diskriminiše Kneževića.

Bulatović je reagovao nakon što je v.d. direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Milan Tomić, odbio Kneževićevu molbu da mu omogući pristup internetu i nesmetanu komunikaciju sa medijima.

Tomić je ranije obrazložio da Knežević nije ništa posebniji od ostalih zatvorenika i da mu ne može biti omogućeno da koristi mobilni telefon sa internetom.

“Da nema jednakosti primjer je Radosav Lješković, komandant Specijalne antiterorističke jedinice, čiji su potčinjeni batinali, zlostavljali i mučili građane. On, kao njihov rukovodilac koji ih je skrivao, dobio je kaznu istu kao Milan. A izdržao ju je u bolnici. Dvadesetak dana koliko je bio u zatvoru, piše štampa, koristio je internet i pametni telefon. Ovo navodim da se potvrdi kakav je odnos Vlade i ministarstava prema slugama režima, a kako se pod okriljem vlasti progoni borac za promjene i lider opozicionar”, saopštio je Bulatović.

Istakao je da vrh Demokratske partije socijalista i Vlada uporno pokušavaju da ubijede javnost da je Knežević dobio pravednu i dobro odmjerenu zatvorsku kaznu i da je zasluženo izdržava upravo sada.

“Knežević je politički zatvorenik i osuđen je za nepostojeće krivično djelo. Kazna je politički motivisana i termin njenog izdržavanja je precizno isplaniran. Trebalo je jednog od najuticajnijih i najpopularnijih opozicionih političara, a savim sigurno najjačeg političkog borca protiv režima poslati u zatvor uoči predsjedničkih i lokalnih izbora”, rekao je Bulatović.

Ocijenio je da je Knežević na taj način eliminisan iz kampanje svoje stranke, kampanje DF-a i kampanje opozicije za pobjedu nad DPS-om.

Poručio je Pažinu da politička presuda i zatvorska kazna koju izdržava Knežević nijesu ukinuli njegovu ustavnu funkciju poslanika i da mu je zbog toga neophodan pristup savremenim sredstvima komunikacije.

Advokat Miroje Jovanović, komentarišući odluku ZIKS-a, kaže da se pokazalo kao naivno vjerovanje da je prošlo vrijeme Golih otoka.

“U tom svjetlu, zahtjev Kneževića da mu se omogući upotreba interneta jeste samo izraz onoga što je potpuno normalan i opravdan zahtjev, u skladu sa standardima koje promovišu međunarodne organizacije".

On smatra da je odbijanje Kneževićevog zahtjeva u suprotnosti sa deklaracijom Ujedinjenih nacija iz maja 2011. godine, po kojoj je pristup internetu osnovno ljudsko pravo.

“Kada se osuđene ubice šetkaju po regionu o trošku poreskih obveznika Crne Gore, potpuno je prirodno da se pjesniku i poslaniku uskrati pravo da putem interneta komunicira sa svojim prijateljima i političkim saborcima", kazao je Jovanović.

Prema njegovoj ocjeni, ovo više nije pitanje poštovanja osnovnih regula savremenog svijeta.

"Ovo je šema ponašanja jednog retrogradnog sistema, u kojem, što si pismeniji i pošteniji, to imaš više šanse da budeš zatvoren, ili upucan”, kazao je Jovanović.

Bonus video: