CPE: Postupak da se vrati na početak

"Među predloženim kandidatima Administrativnog odbora za skupštinsko glasanje našla se i Goranka Vučinić, koja je sekretar Administrativnog odbora i zamjenik člana Državne izborne komisije (DIK) ispred Demokratske partije socijalista (DPS)“
1 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.10.2014. 11:31h

Centar za političku edukaciju (CPE) zatražio je danas da se postupak izbora članova Komisije za sprečavaje sukoba interesa vrati na početak jer, kako tvrde, jedan od kandidata Goranka Vučinić ne može biti izabrana na tu funkciju.

Predsjednik Centra Dragiša Janjušević u dopisu predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, predsjedniku i članovima Administrativnog odbora, i Delegaciji Evropske unije u Podgorici rekao je da izbor Komisije po "poprima skandalozne dimenzije".

"Među predloženim kandidatima Administrativnog odbora za skupštinsko glasanje našla se i Goranka Vučinić, koja je sekretar Administrativnog odbora i zamjenik člana Državne izborne komisije (DIK) ispred Demokratske partije socijalista (DPS)“, rekao je Janjušević. On je kazao da je više nego očigledno da Vučinić ne može biti birana, po dva osnova.

Janjušević je objasnio da Vučinić ne može biti birana za Člana Komisije kao sekretar odbora koji predlaže Skupštini kandidate za ovo značajno tijelo i kao član DPS u DIK-u. "Ako je intencija sve tri grane državne vlasti da se stvore što kvalitetnije pretpostavke i mehanizmi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala onda ovo sigurno nije način“, obrazložio je Janjušević. On je najavio da, ukoliko se Komisija izabere, po već zamišljenom scenariju i, kako je rekao, ako se dobije još jedno partijsko tijelo za karikiranje borbe protiv korupcije, pojaviće se veliki problemi u poglavljima 23 i 24.

"Prvenstveno iz razloga što Komisija treba da se razvija i da svoj doprinos, prije formiranja nacionalne Agencije za borbu protiv korupcije", rekao je Janjušević. On je naveo da je Komisija za sprečavanje sukoba interesa treba da se unapređuje sa implementacijma antikorupcijskih politika, postaje jedna u nizu komisija za zbrinjavanje partijskih kadrova i poboljšanje njihovog materijalnog statusa.

„Kako je Skupština opet vratila na razmatranje Odboru kandidate za pomenutu Komisiju, ono je odloženo za 29. oktobar kako bi Vučinić, u međuvremenu, podnijela ostavku na mjesto člana DIK i onda bila prihvatljiva Administrativnom odboru i poslanicima Skupštine“, rekao je Janjušević.

On je apelovao na Krivokapića i članove Administrativnog odbora da se postupak biranja Komisije vrati na početak.

"Kao organizacija koja je imala namjeru da svoja iskustva prenese na rad ove Komisije, bićemo primorani da kod pravosudnih instanci tražimo vraćanje postupka na početak“, zaključio je Janjušević.

Bonus video: