"Državni udar": Odbrana predložila izuzeće Medenice

Advokat je kazao da je iznenađen odlukom predsjednice vijeća da donese naredbu za dopunskim vještačenjem vještaka za telekomunikacije
3307 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg pretresa, Foto: Screenshot (Youtube)
Sa današnjeg pretresa, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 01.02.2019. 14:25h

Suđenje okrivljenima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016, koje je danas nastavljeno, prekinuto je i nastaviće se 6. februara jer je advokat Miroje Jovanović, branilac okrivljenog Andrije Mandića, zatražio izuzeće predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, predsjednika Apelacionog suda Crne Gore Mušike Dujovića, predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića i sudskog vijeća sudije Suzane Moguše.

Advokat Jovanović je kazao da je iznenađen odlukom predsjednice vijeća sudije Mugoše da donese naredbu za dopunskim vještačenjem vještaka za telekomunikacije Predraga Boljevića.

Predložio je da odluku o izuzeću Medenice donese opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore, odnosno 18 sudija, koji će se prethodno upoznati sa spisima predmeta.

"Ne znam koji je razlog, osim pristrasnosti ovog Vijeća, da donese danas ovakvu odluku. Upozoravali smo sud, molili ga u avgustu 2017. godine, da povede računa jer će ovo biti ključni dio dokaznog postupka. Molio sam čak da ovo bude prva dokazna radnja. Danima smo slušali vještaka telekomunikacione struke, dakle ne informatičke struke, kako je ʻpregledao pacijenta‛, a nije uočio na pacijendu ‛evedentne povredeʻ, to su listinzi. Šta je razlog pristrasnosti ovog vijeća? Danima se naslušasmo odgovora da ono što je moralo biti predmet pažnje nije predmet pažnje, a danas gledamo i slušamo naredbe od vijeća u odnosu na činjenice koje su morale davno da se razjasne“, istakao je Jovanović.

Na početku glavnog pretresa, vijeće sudije Suzane Mugoše donijelo je naredbu da vještak za telekomunikacije Predrag Boljević izvrši dopunsko vještačenje.

U toku glavnog pretresa tužilaštvo i odbrana su predložili novo, dopunsko vještačenje, nakon što je vještak Boljević završio s odgovaranjem na pitanja koja su bila vezana za četiri vještačanja koja je izvršio u toku istrage po naredbama SDT-a. Sud smatra da su zahtjevi tužilaštva i odbrane djelimično osnovani, pa je, cijeneći potrebnu pravilnog i potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja važnog za presuđenje, odredio vještačenje.

Vještak treba da odgovori na pitanja da li je postojala komunikacija između svjedoka saradnika Saše Sinđelića i Mirka Velimirovića, Bratislava Dikića, Predraga Bogićevića i Nemanje Ristića.

Vještak treba da odgovori da li su ostvarili komunikaciju na teritoriji Srbije u periodu od 27. septembra 2016. i tokom oktobra, te da li su se nalazili na istim ili približnim lokacijama, i kada.

„Ukoliko je postojala komunikacija, u izvještaju je, pored vremena, smjera i tipa komunikacije, potrebno prikazati i eventualni sadržaj komunikacija, ukoliko se radi o pisanim komunikacijama”, kazala je sudija Mugoša.

Sud je takođe naredio Boljeviću i da utvrdi da li je bilo međusobne komunikacija između Mihaila Čađenovića, Ananija Nikića, Slavka Nikića i Andrije Mandića.

Bonus video: