"Državni udar": Tužiocu nije sporan Amfilohije, ali jeste Đukanović

Predlog odbrane - da se sasluša mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, u vezi sa događanjem na dan 16. oktobra 2016. godine, tužilac je ostavio sudu na ocjenu
6113 pregleda 4 komentar(a)
Tužioci Katnić i Čađenović, Foto: Savo Prelević
Tužioci Katnić i Čađenović, Foto: Savo Prelević

Advokat odbrane Nikola Bulatović predložio je da se u dokaznom postupku suđenja optuženima za pokušaj terorizma, kao svjedok sasluša Milo Đukanović, bivši predsjednik Vlade i aktuelni predsjednik Crne Gore.

Osim njega, tvrdi advokat, u podgoričkom Višem sudu treba saslušati tadašnju ministarsku odbrane Milicu Pejanović Đurišić i bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Specijalni državni tužilac Saša Čađenović saopštio je da se protivi saslušanju ta tri moguća svjedoka, imajući u vidu funkcije koje su obavljali na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, kada su se navodno spremali teroristički napadi.

Napomenuo je da se Specijalno državno tužilaštvo bavi otkrivanjem i dokazivanjem krivičnih djela u tom predmetu i da o postupcima koje sprovode nijesu obavještavali nijednu drugu osobu.

Predlog odbrane - da se sasluša mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, u vezi sa događanjem na dan 16. oktobra 2016. godine, tužilac je ostavio sudu na ocjenu.

Specijalni tužilac Saša Čađenović predložio je da se kao svjedok sasluša u svojstvu svjedoka Dušan Knežević, vozač i pratilac optuženog Milana Kneževića, u vezi sa kretanjem na dan 15. oktobar 2016., i njihovim boravkom u zoni manastira Ostrog.

Zatražio je da se pribavi evidencija prelaska državne granice za Arona Šaviva, Jozefa Asada, Joram Friga i Viktora Emanuel Ričardsona, imajući u vidu da su oni pomenuti od saslušanih svjedoka Brajana Skota, Ticijana Masua i Predraga Bulatovića u svojim iskazima.

Asad je označen kao osoba angažovana na poslovima fizičke zaštite za potrebe Demokratskog fronta, na teritoriji Podgorice.

Odbrana se uglavnom protivila predlozima tužioca, ali su dodali da se na pojedine predloge ne mogu izjasniti jer su dokumenti na ruskom, engleskom i bugarskom jeziku.

Sud juče nije saopštio odluku o eventualnom prihvatanju predloga za dopunu dokaznog postupka, predloženih od specijalnog tužioca i advokata odbrane.

Advokat Miroje Jovanović predložio je da svjedoči Vesna Velimirović, supruga svjedoka Mirka Paja Velimirovića, radi provjere njegovog iskaza.

Predložio je i da svjedoči glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, radi provjere iskaza svjedoka Gorana Danilovića.

Specijalni tužilac se protivio saslušanju Katnića u vezi sa razgovorom sa Danilovićem. Tužilaštvo se protivilo i saslušanju Dragana Radonjića, glavnog policijskog inspektora u vezi sa okolnostima komunikacije sa Mirkom Velimirovićem jer je nesporno da postoje MTN o njihovoj komunikaciji i dio su dokaznog materijala koji je preslušan.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak u Višem sudu u Podgorici pred Specijalnim vijećem kojim predsjedava sutkinja Suzana Mugoša.

Bonus video: