Još ne znaju ko je provalio u zatvor i dobacio osuđenicima paket

Istražitelji nijesu otkrili identitet muškaraca koji su sredinom novembra provalili u spuški zatvor i u paviljon F prebacili paket u kom su navodno bili mobilni telefoni
8518 pregleda 6 komentar(a)
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, Foto: Boris Pejović
Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, Foto: Boris Pejović

Podgoričko Osnovno tužilaštvo još nije otkrilo ko je sredinom novembra provalio u spuški zatvor i u paviljon F prebacio paket koji je završio u rukama osuđenika.

“U saradnji sa policijom prikupljena su određena obavještenja i podaci, osnovom čega je pred nadležnim Osnovnim sudom u Danilovgradu podnijet zahtjev za pretres prostorija F paviljona u ZIKS-u, a sve u cilju utvrđivanja svih okolnosti od značaja za krivični postupak”, odgovorila je “Vijestima” portparolka ODT Podgorica, tužiteljka Danka Ivanović Đerić.

Nije odgovorila da li je istragom utvrđeno šta je bilo u paketu i kome je bio namijenjen.

Danka Ivanović Đerić

Paviljon F nedavno su pretresli službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i službenici Uprave policije.

U spuški zatvor provaljeno je 11. novembra - najmanje dvije osobe tog dana oko 19.30 sati probile su dvije zaštitne ograde zatvora u Spužu, odšetale do paviljona F i odatle preko treće žice prebacile paket.

Službenici ZIKS-a nakon toga dostavili su policiji snimak sa sigurnosnih kamera, koje su zabilježile incident.

Iz policije tada je rečeno da sumnjaju da su dostavljači paketa najprije oštetili spoljnju zatvorsku ogradu, a zatim zaštitnu mrežastu ogradu na istočnoj strani ZIKS-a.

“Poslije toga ušli su u prostor ZIKS-a, prošli pored poluotvorenog odjeljenja Ekonomije i prišli ogradi F paviljona preko koje su prebacili paketić”, objasnili su tada iz policije.

Rečeno je da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad izašli na lice mjesta i uradili uviđaj, ali i konstatovali da je ono narušeno od strane čuvara ZIKS-a, jer su iz bezbjednosnih razloga morali sanirati oštećenja na ogradama.

Drugi izvor “Vijesti” kazao je da su službenicima zatvora slučaj prijavili upravo zatvorenici koji su primijetili dvije osobe u blizini zatvorske ograde.

“Neki od osuđenika najprije su pomislili da je neko došao da pokuša nekoga da ubije, što su saopštili stražarima”, kazao je on.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija

Dodao je da je potom uslijedila kontrola u ZIKS-u.

“Uslijedilo je, do sada nazabilježeno vanredno brojanje svih zatvorenika i osuđenika, a zatim i detaljan pregled prostorija F paviljona”, rekao je sagovornik.

Dalibor Đurić ubijen je 22. septembra 2016. godine, nakon što ga je metak iz vatrenog oružja pogodio u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kazneno-popravnog doma.

Nije utvrđeno ko je pucao na navodnog člana škaljarskog kriminalnog klana, dok je služio zatvorsku kaznu.

U paviljon F smješteni su mahom zatvorenici sa najdužim kaznama, poput osuđenih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića, Saše Borete i Ljuba Bigovića. “Vijestima” je rečeno da je u tom dijelu i Šćepan Bujić osuđen za ubistvo braće Ljubomira i Dejana Gojačanina 15. februara 2013. godine...

Bonus video: