Kašćelan i Šaković se ne mogu sresti u ZIKS-u

Bezbjednost u Istražnom zatvoru podignuta na najviši nivo, navodni šefovi kriminalnih klanova izolovani i pod video-nadzorom, šefa kavčana danas vode u Viši sud
17931 pregleda 16 komentar(a)
Privođenje Šakovića u tužilaštvo, Foto: Savo Prelević
Privođenje Šakovića u tužilaštvo, Foto: Savo Prelević

Zbog dvojice navodnih šefova zaraćenih kriminalnih klanova - Slobodana Kašćelana i Milića - Minje Šakovića, bezbjednost je podignuta na najviši stepen u Istražnom zatvoru.

Kavačanin i škaljarac izolovani su, ne mogu se sresti i smješteni su u posebnim sobama koje su pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom.

Kašćelan i Šaković istog dana završili su iza spuških rešetaka.

Tog dana u zatvoru je bilo vanredno stanje dok u sobe nijesu smjestili vođu kavčana i šefa podgoričkog ogranka škaljarskog klana.

Izvor “Vijesti” iz Istražnog zatvora rekao je da su i Kašćelan i Šaković u ćelijama na prizemlju, ali dovoljno udaljeni jedan od drugog.

“Ne mogu se sresti nikako. Imaće šetnje u odvojenim terminima, a i to će biti sa visokim nivoom bezbjednosti, kakav je bio i kad su dovedeni u zatvor, naročito kad je u pitanju Kašćelan”, kazao je sagovornik iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Objasnio je da su Kašćelana u ZIKS sproveli uz najviši stepen obezbjeđenja, ali i da su ga na isti način vodili iz Istražnog zatvora u Viši sud.

“Put od Zavoda do Višeg suda bio je obezbijeđen i blokiran dok smo ga sproveli. Istovremeno je u Istražni zatvor iz Višeg suda sproveden Šaković i nije bilo nikakvih problema. Način na koji je obezbjeđivan Kašćelan primjenjivan je rijetko jer nam je sugerisano da bezbjednost mora biti podignuta na najveći nivo”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija

Kašćelan je iz Češke izručen Crnoj Gori 8. februara. Istog dana sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović odredio je pritvor Šakoviću, uhapšenom dan ranije u Podgorici.

Zbog ekstradicije jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, aerodrom u Golubovcima obezbjeđivali su pripadnici elitnih policijskih jedinica naoružani dugim cijevima. Na tornjevima su bili postavljeni snajperisti, a policija je obezbjeđivala sve raskrsnice od zatvora do vazdušne luke.

Navodno, isto će biti i danas, kada bi Kašćelan trebalo da se pojavi u sudnici Višeg suda, gdje se njegovoj grupi sudi pred sudijom Dragojem Jovićem.

Kašćelanu se do sada sudilo u odsustvu zbog optužbi da je sa Igorom Božovićem formirao kriminalnu grupu koja je zelenašila, dilovala drogu, zastrašivala, podmićivala...

On je uhapšen 13. decembra u Pragu, a crnogorska policija za njim je tragala od 12. septembra 2016. godine, kada je uhapšeno više članova tog klana. Tog dana policiji su uspjeli da pobjegnu i članovi kavačkog klana Aleksandar i Igor Đurišić, Vladimir Božović, Siniša Vlahović, Davor Prelević i Miloš Radonjić.

Aerodrom obezbjeđivali specijalci zbog dolaska Kašćelana

U odvojenom postupku sudi mu se zbog pokušaja ubistva Igora Markovića u Prčanju 2010. godine.

Šaković je uhapšen 7. februara u podgoričkom hotelu Hilton. Policija ga sumnjiči da je sa dvojicom navodnih šefova škaljarskog kriminalnog klana - Igorom Dedovićem (42) i Jovanom Vukotićem (38) u martu 2016. godine pokušao da ubije dvojicu navodnih članova kavačkog kriminalnog klana - Miloša Radonjića i Vojina Stupara.

Na saslušanju je tvrdio da nije bio u Kotoru kada je neko pokušao da ubije kavčane i da o tom događaju ne zna ništa.

Vukotiću i Dedoviću određen pritvor

Zbog pokušaja ubistva Miloša Radonjića i Vojina Stupara sudija Vladimir Novović odredio je pritvor do 30 dana Šakoviću i dvojici navodnih vođa škaljarskog klana Jovanu Vukotiću i Igoru Dedović. Vukotić je u beogradskom zatvoru, a Dedović je u bjekstvu.

Sudija je obrazložio da Vukotić i Dedović već duže nijesu dostupni državnim organima:

“Da se nalaze u bjekstvu i da se kriju, pa im je sud odredio pritvor osnovom člana 175. stav 1. tačka 1. ZKP-a i to prije njihovog saslušanja, a shodno članu 176. stav 3. ZKP-a”, piše u rješenju o određivanju pritvora.

Bonus video: