Knežević: Spreman sam da sarađujem sa tužiocima koji će raditi na osnovu zakona

"Dok Katnić čuva prvu familiju, ja ću nastaviti da je razotkrivam", poručio je predsjednik Atlas grupe
21584 pregleda 71 komentar(a)
Knežević, Foto: Arhiva Vijesti
Knežević, Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Atlas grupe i odbjegli biznismen, Duško Knežević, reagovao je povodom sinoćnjih navoda Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića u emisiji "Ukrštene riječi" Prve televizije.

Saopštenje Kneževića prenosimo integralno:

"Želim da se zahvalim Milivoju Katniću jer je sinoć pred cijelom Crnom Gorom dokazao da je istureno odjeljenje političko-mafijaške grupe na čelu sa prvom familijom. Svojim odgovorima je potvrdio da nije ni specijalni, a još manje državni tužilac već karikaturalna marioneta prve familije.

Ne postoji vise ni udaljena sumnja da takav “tužilac” može da odbrani neodbranjivo i spriječi raspad trulog sistema zasnovanog na ucjenama, strahu, korupciji i kriminalu. Zbog njih i ovakvog Katnića uskoro će im doći desetine hiljada ljudi u Ulicu slobode.

Koliko god je smiješno da Katnić bude tužilac i to specijalni, toliko je jezivo vidjeti da takav profil ličnosti uopšte može doći u situaciju da odlučuje da li će neko biti gonjen, hoće li živjeti slobodno ili će biti utamničen.

Dok Katnić čuva prvu familiju, ja ću nastaviti da je razotkrivam, spreman da u potpunosti u budućnosti sarađujem sa tužiocima koji će djelovati na osnovu zakona i posjedovati neophodni minimum ljudskog i profesionalnog integriteta.

Takav tužilac će smjeti da sasluša Mila Đukanovića u vezi finansijskih malverzacija u DPS-u, reketiranja biznismena, primanja mita i namještanja izbora. Neće strecati da preduzme mjere zbog afere Telekom i svih ostalih afera preko kojih je prva familija gomilala milione, nekretnine i razne kompanije.

Takav tužilac će dobiti obimnu dokumentaciju, čiji dio je već poznat i crnogorskoj i svjetskoj javnosti, a koju priprema tim finansijskih istražitelja koji sam okupio. Imaće hrabrosti i obavezu da ispita tokove novca i porijeklo imovine prve familije. Počevši od palate pod Goricom koja se gradi za Mila Đukanovića.

Svaki detalj korupcionaškog aranžmana sa A2A biće mu na stolu, sa detaljnim opisima uloge Branimira Gvozdenovića, Dušanke Jeknić i Damira Asovića, koji su djelovali po odobrenju Mila Đukanovića. Imaće dosta posla i u vezi Đukanovićevog prvog miliona, pa potom kastodi računa preko kojeg je trgovao akcijama Prve banke, dobaviće lako podatke kome je Đukanović prodao akcije i prvi i drugi put i kako je sprovedena ta fiktivna transakcija na berzi kojom je zaradio nove milione. Istovremeno će mu biti jasno i kako se peru pare preko Prve banke.

Govoriću pred takvim tužiocem i o privatizaciji Meljina, učešću Đukanovića u tom poslu i firmi na Kipru koju je osnovao za tu namjenu, ukazaću mu i ko je vlasnik trećine kompanije Safiro beach resort i na druge poslove u koje je uključena prva familija preko trećih lica.

Što se tiče cetinjskog tajnovidca, njega čeka da objasni zašto je prihvatio ulogu portparola kleptokratskog političko-mafijaškog sistema, a potom i da, u svom stilu, obogati našu pravnu teoriju stručnim radom o dosad nepoznatom saznanju da naš pravni sistem počiva na tekovinama grčkog prava. Ja sam učio o rimskom pravu, ali me raduje svaki naučni iskorak, pa i taj da priznanje pred američkim sudom ne znači ništa i da nije pravnorelevantna činjenica.

Blistavu naučnu karijeru će vjerovatno morati da odloži jer prvo treba da odgovara zato što štiti kriminalne klanove, poput onih u Bemaxu, gdje mu je Zoran Lazović oficir za vezu sa Đukanovićem, velike trgovinske lance od kojih jedan uništava Plantaže uzimajući robu ispod cijene i bavi se švercom narkotika u svojim kontejnerima.

Jadno je kada je Đukanović spao na to da ga spašava jedan Miloševićev neuravnoteženi oficir, koji, kako reče, odlično poznaje strategiju i taktiku. Nije spasio Miloševića, neće ni njega. Malo mu je što je Crnoj Gori ukaljao obraz u Hrvatskoj, a sada nam Milivoje, tamničar u ime Prve familije, kida nos i pred Amerikom”, navodi se u reagovanju Kneževića.

Bonus video: