Ko ponovo snima Kotorane?

Tužilaštvo ispituje ko i zbog čega opet snima Kotorane i njihove goste, policija im prijavila nepravilnosti, a Agencija za zaštitu podataka o ličnosti pokreće postupak nadzora
11480 pregleda 15 komentar(a)
Jedna od kamera postavljenih u tunelu Vrmac, Foto: Boris Pejović
Jedna od kamera postavljenih u tunelu Vrmac, Foto: Boris Pejović

Tri godine od kad su krenuli u borbu protiv kamera koje su pripadnici mafije postavili u Kotoru, tužilaštvo i policija ne mogu da se izbore sa nezakonitim snimanjem - djelovi tog primorskog grada ponovo su pod nezakonitim video nadzorom.

Kamere su postavljene na ulazu u i kroz tunel Vrmac, na stubu ulične rasvjete posle tog objekta, na parkingu ispred Kamelije... Nadziru se i oni koji šetaju pored zidina Starog grada, jer ih snimaju kamere postavljene na više objekata. Pod budnim okom kamere su i oni koji prolaze ulicom ispred apartmana koji su u vlasništvu navodnih vođa škaljarskog i kavačkog kriminalnog klana, ali i onih koji prolaze pored zgrade Jugopetrola.

Agenciji za zaštitu ličnih podataka, saopšteno je, niko nije tražio saglasnost za postavljanje video-nadzora na tim mjestima, a država ponovo ne zna čije su kamere.

“Jugopetrol, gradska pijaca i tunel Vrmac, odnosno pravna lica koja gazduju pomenutim objektima, nijesu se obraćali Agenciji, kao nadzornom organu, za postavljanje kamera - video-nadzora. Agencija će, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti postupak nadzora radi utvrđivanja činjeničnog stanja, u vezi sa postavljanjem video-nadzora na pomenutim lokacijama”, odgovorio je “Vijestima” predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Gjokaj.

Kotor kamereKompletan tunel pokriven kamerama
Ukoliko se video-nadzor javne površine vrši bez obavještenja iz člana 27 stav 1, odnosno saglasnosti iz člana 28 stav 1 tačka 2a Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, nadzorni organ će rješenjem naložiti uklanjanje sredstava kojima se vrši video-nadzor. Uklanjanje sredstava kojima se vrši video-nadzor iz stava 1 ovog člana vrši subjekat koji upravlja javnom površinom, odnosno objektom na kojem su postavljena sredstva kojima se vrši video nadzor”, kazao je Gjokaj

Uprava policije i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru oprečno su odgovorili “Vijestima” na pitanja o kamerama. Iz policije objasnili su da oni na teritoriji Opštine Kotor, na javnim površinama, nijesu postavljali nikakve kamere niti bilo koji vid video nadzora, ali da su primijetili nezakonito snimanje i o tome obavijestili tužilaštvo.

“Takođe Vas obavještavamo da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor, aktivnostima koje su preduzeli na terenu, konstatovali da je na teritoriji Opštine Kotor postavljeno nekoliko kamera na javnim površinama za koje postoji sumnja da su postavljene suprotno zakonskoj regulativi, o čemu su službenici policije obavijestili nadležnu Agenciju za zaštitu ličnih podataka - Podgorica i sa kojima se preduzimaju aktivnosti u cilju identifikacije vlasnika odnosno lica koja su postavila predmetne kamere. O navedenom je upoznat državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru koji se izjasnio da u predmetnom nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovorili su “Vijestima” iz policije.

Iz tamošnjeg tužilaštva, međutim, tvrde da rade na tom slučaju.

“U vezi sa Vašim pitanjima, obavještavamo Vas da je dežurni tužilac obaviješten o navedenom od strane službenika OB Kotor i da je naložio preduzimanje određenih radnji, radi utvrđivanja odlučnih činjenica, nakon čega će biti donijeta odluka o daljem toku predmeta”, odgovorila je portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Tatjana Čelanović.

Kotor kamerePod nadzorom parking ispred TC Kamelija

Prva istraga o nezakonitom snimanju Kotora počela je nakon što je reporterka “Vijesti” sredinom aprila 2016. godine fotografisala dvadesetak kamera kojima je bio pokriven dobar dio Kotora. Kamere su tada bile postavljene sa obje strane tunela Vrmac na ulazu u grad, prilazima Opštini sa strane Tivta, na magistrali, na nekoliko lokacija u naselju Dobrota, širem centru, parku, šetalištu, skretanju za Kavač... Snimao se i kružni tok u blizini Starog grada, jedna kamera sa objekta stare pekare “gledala” je tu petlju i ulicu koja vodi ka Škaljarima, dolje je druga bila okrenuta u suprotnom smjeru...

Izvori “Vijesti” tada su tvrdili da mafija na taj način kontroliše ko ulazi, kreće se i izlazi iz Kotora, ali niko nije procesuiran zbog nezakonitog nadziranja Kotorana, njihovih gostiju, turista...

Navodno, nijedna institucija nije znala da neko snima čitav grad dok “Vijesti” nijesu poslale pitanja.

Istog dana kada je objavljen tekst, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naložio je tužilaštvu da ispita slučaj.

Istražitelji su pronašli video-nadzor na 21 javnoj lokaciji i otkrili ko je postavio jedanaest kamera, ali javnost nikada nije obaviještena ko je nadgledao Kotorane.

Kotor kamereSnimaju ko prilazi apartmanima “Kavač”

Kotorski “veliki brat” do danas nije otkriven, niti je utvrđeno ko je sve imao uvid u snimljeni materijal, gdje su serveri na kojima su sakupljane informacije... a predmet “kamere” nekoliko puta selio se iz kotorskog Osnovnog u Specijalno državno tužilaštvo.

U prvim danima istrage uklonjene su kamere iz parka na šetalištu, sa ulaza u tunel Vrmac, zgrade stare pekare kod kružnog toka, sa stubova ulične rasvjete, trafo-stanice i zgrade marketa u Dobroti.

Nakon hapšenja navodnih članova kavačkog kriminalnog klana u septembru 2016. godine, predmet je ponovo preuzelo tužilaštvo na čijem čelu je Milivoje Katnić. Upravo Katnićevim kolegama iz Forenzičkog centra dostavljeni su nalazi vještačenja uređaja oduzetih sredinom i krajem aprila 2016. godine od kavačana. Ti uređaji oduzeti su nakon što su policajci pretresli stanove navodnih vođa kavačkog klana Slobodara Kašćelana i Radoja Zvicera. Pretreseni su i stanovi Srđana i Borislava Juriševića i Igora Đurišića zvanog Major i Aleksandra Đurišića, koje je policija označila saradnicima Kašćelana i Zvicera. Tada su inspektori ušli i u objekte braće Dragana i Predraga Kneževića.

Oduzeto je sedam mobilnih telefona, dron, ručna radio-veza, DVR uređaj za skladištenje memorije video-nadzora i dva pancira...

Jedine osobe koje su do sada procesuirane zbog povezanosti sa nezakonitom snimanjem Kotora su Igor Andrić, Ilja Dedović i Tripo Moškov. Taj trojac uhapšen je jer su u jeku tužilačke istrage pokušavali da skinu jednu od kamera... Osumnjičeni su za pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Ista trojka uhapšena je ponovo 12. septembra 2016. godine, kada je policija “udarila” na kavački klan.

Lisice na ruke tada su stavljene i pomoćniku komandira kotorske policije Zlatku Samardžiću, Podgoričaninu Đerđu Camaju, Kotoranima Goranu Ljubatoviću, Aleksandri Bogdanović, Nikoli Andriću i Stefanu Brnoviću. Hapšenje su tada izbjegli Kotorani Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar i Igor Đurišić, Davor Prelević i Kašćelan. Svi osim Kašćelana, uhapšenog krajem prošle godine, još su u bjekstvu.

Sudski postupak izbjegava i Igor Božović, koji je nakon izdržane kazne za drugo krivično djelo išetao iz spuškog zatvora, i napustio državu, jer Specijalno tužilaštvo za njega nije tražilo određivanje pritvora.

Kotor kamereKamere i u Starom gradu

Samardžiću je nedugo nakon hapšenja ukinut pritvor, nakon što je specijalnim tužiocima priznao da je klanu sa kojim je uhapšen odavao povjerljive informacije, zbog čega su oni uvijek bili korak ispred organa gonjenja...

Osam mjeseci nakon što je otvorena istraga, u Kotoru su ponovo osvanule nove kamere, o kojima država opet nije znala ništa. Tada je video-nadzor postavljen na parkingu nadomak zgrade Osnovnog suda i Osnovnog tužilaštva u tom gradu, na ulazu u Stari grad, na zgradi u naselju Sveti Stasije... Snimalo se i ko u Kotor dolazi ili iz njega izlazi zaobilaznim putem preko Trojica, a kamera je i tada bila postavljena na drvetu na skretanju za naselje Kavač, iako je prvobitno bila uklonjena istog dana kada su “Vijesti” objavile prvi tekst o tome da kotorski klanovi nezakonito snimaju dobar dio tog primorskog grada.

Džava je i tada, kao u aprilu 2016. godine, tvrdila da nema ništa sa nezakonitim snimanjem, zbog čega su iz Agencije za zaštitu podataka o ličnosti naredili Opštini Kotor da hitno ukloni kamere.

Bonus video: