MANS podnio krivičnu prijavu protiv Brajovića i NN lica: Oštetili budžet za oko 134 miliona eura?

Iz MANS su naveli da će još 85 miliona eura koštati "zaboravljena" prva faza petlje “Smokovac” zajedno sa naplatnom rampom i rekonstrukcijom nekoliko ulica na Zlatici, izgradnja vodovodne mreže duž cijele trase dionice auto-puta i nekoliko prilaznih puteva za ostale petlje, kao i nekoliko drugih sitnijih radova
5707 pregleda 8 komentar(a)
Brajović, Foto: Filip Roganović
Brajović, Foto: Filip Roganović

Mreža za afirmaciju nevlading sektora (MANS) juče je podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine crne Gore i bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića i NN lica koji su učestvovali u pripremi i ugovaranju izgradnje dionice autoputa od Podgorice do Mateševa zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja čime su državni budžet oštetili za oko 134 miliona, što je oko 2,5% crnogorskog BDP-a, saopšteno je danas iz te NVO.

U saopštenju se navodi da je krivična prijava podnijeta specijalnom tužiocu zbog osnovane sumnje da Brajović i drugi funkcioneri izvršne vlasti zloupotrebom službenih ovlašćenja i nevršenjem službene dužnosti ugovorom nijesu predvidjeli niz dodatnih radova.

"Zbog toga će dionica autoputa duga 42,5 kilometara koštati ukupno oko 1,3 milijarde eura, odnosno 300 miliona više nego što je najavljeno prije pet godina. Radi se o iznosu koji predstavlja obračun osnovne cijene radova, dodatnih i "zaboravljenih radova", kamate i kursne razlike. Oni su izgradnju autoputa Podgorica - Mateševo ugovarali na osnovu idejnog rješenja, uz loše geodetske podloge, a u ugovoru o izgradnji nijesu nevedeni svi radovi, poput petlje "Smokovac", elektro i vodovodne mreže i svih prilaznih puteva na ostalim petljama. Takođe, prijavljeni su kredit za izgradnju ugovorili u dolarima, bez zaštite od kursnih razlika čime su uzrokovali dodatne troškove. Kredit za autoput koji je Vlada zaključila u oktobru 2014. godine od 944 miliona dolara tada je u eurima vrijedio 743 miliona eura (euro je bio 1,27 dolara), a sada kada euro vrijedi 1,12 dolara iznosi 842 miliona", navodi se u saopštenju MANS.

Iz MANS su naveli da će još 85 miliona eura koštati "zaboravljena" prva faza petlje “Smokovac” zajedno sa naplatnom rampom i rekonstrukcijom nekoliko ulica na Zlatici, izgradnja vodovodne mreže duž cijele trase dionice auto-puta i nekoliko prilaznih puteva za ostale petlje, kao i nekoliko drugih sitnijih radova.

"Zbog svega navedenog, Vlada će sa glavnim izvođačem, kineskom kompanijom CRBC, kako je dogovoreno prilikom posjete njihove delegacije, potpisati aneks ugovora da završi te radove, a cijena je načelno već dogovorena. Izgradnja trafo-stanica i elektromreže za dionicu autoputa će koštati ranije neplaniranih 31 milion eura. Ukupan trošak od oko 116 miliona eura za "zaboravljene radove" Vlada je m,rala da podijeli i da izdvoji elektromrežu, jer prema osnovnom ugovoru, dodatni radovi mogu iznositi najviše do 10 odsto prvog ugovorenog iznosa. Takođe, dodatnih oko 18 miliona eura štete odnosi se na izgubljenu dobit od naplate putarine, jer će završetak dionice kasniti 15 ili 16 mjeseci", kazali su iz MANS.

Iz te NVI su poručili da je Brajović javno tvrdio da petlja nije ni trebalo da bude u ugovoru, jer je dio druge trase Farmaci - Smokovac i da je bilo predviđeno samo njeno projektovanje.

"Međutim, demantuju ga dokumenta iz njegovog kabineta gdje se u informatorima i planovima o prioritetnoj dionici navodi izgradnja petlje. Na javnoj tribini o dionici auto-puta, koju je u oktobru prošle godine organizovao MANS, inženjer Jovan Ivanović iz italijansko-francuskog konzorcijuma “Ingerop geodata”, kojeg je Vlada angažovala kao nadzornika projekta, kazao je da bi prema pravilima struke bilo normalno da radovi na elektro i vodovodnoj mreži budu dio ugovora", zaključuje se u saopštenju MANS.

Bonus video: