Ministarstvo i Ombudsman osudili slučaj nasilja u Beranama

Iz institucije Zaštitnika pozdravili su efikasnu reakciju policije i poručili da će nastaviti da prate dalje postupanje organa nadležnih za sprovođenje zakona
1680 pregleda 0 komentar(a)
Ombudsman Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Ombudsman Šućko Baković, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava najoštrije je osudilo događaj u Beranama u kojem je došlo do kršenja ljudskih prava i sloboda.

„Ministarstvo još jednom apeluje na opštu i stručnu javnost, i podsjeća na vrijednost uživanja ljudskih prava i sloboda, kao i na neophodnost postupanja nadležnih institucija u slučaju ugrožavanja i kršenja“, navodi se u saopštenju.

Osnovni državni tužilac (ODT) u Beranama odredio je zadržavanje Milošu Radeviću (25) i Novaku Petriću (19) zbog sumnje da su juče u naselju Dolac pretukli Igora Tomkića, nanijevši mu teške tjelesne povrede.

Oni su naveli da multinacionalna, multikonfesionalna i multikulturalna Crna Gora njeguje svoje različitosti kao jedno od svojih najvećih bogatstava.

„O poštovanju i uživanju ljudskih prava svi treba da učimo. Preventivno djelovanje je najvažniji korak u sprječavanju i suzbijanju svakog oblika nasilja i njegovih teških oblika i manifestacije“, smatraju u Ministarstvu.

Oni su apelovali da na sve da u procesu vaspitanja i obrazovanja ukazuju na poštovanje ljudskih prava i moralnih vrijednosti, na štetnost negativnih pojava koja mogu doprinijeti urušavanju dostojanstva ličnosti.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore najoštrije je takođe osudio, kako se navodi u saopštenju, nasilje zasnovano na nacionalnoj osnovi koje se dogodilo u Beranama.

"Ovakvi događaji, iako izolovanog karaktera, ne smiju biti tolerisani jer narušavaju vrijednosti multinacionalni sklada i suživota", kaže se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika pozdravili su efikasnu reakciju policije i poručili da će nastaviti da prate dalje postupanje organa nadležnih za sprovođenje zakona.

"Pozivamo građane da u svojoj sredini odbace i oštro osude nasilje zasnovano na mržnji zbog bilo čije nacionalne ili etničke pripadnosti i time pokažemo demokartski kapacitet i zrelost za uvažavanje različitosti", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: