Dikić: Jedino je Sinđelić iznio neosnovane tvrdnje, zbog toga sam u samici 892. dan

Suđenje možete pratiti uživo na TV i portalu Vijesti
14022 pregleda 13 komentar(a)
Sa današnjeg ročišta, Foto: Printscreen
Sa današnjeg ročišta, Foto: Printscreen
Ažurirano: 25.03.2019. 11:33h

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno iznošenje završnih riječi u slučaju poznatom kao državni udar.

Tok suđenja

15:07 Današnji pretres je prekinut, a nastavak je zakazan za 26. mart u 8.30 časova.

15:04 Optužena Kristina Hristić je kazala da zna da ništa nije kriva i da jopj je savjest mirna.

14:55 "Moralno se osjećam krivim što sam bio nesmotren, što sam nesvjesno dozvolio da budem prevaren i doveden u zabludu od strane svjedoka saradnika Specijalnog državnog tužilaštva Saše Sinđelića i saradnika ko zna još kojih službi u Srbiji i Crnoj Gori. Osjećam se i moralno krivim što nisam posumnjao u namjere svjedoka Sinđelića. Nikada nisam i neću učestvovati u nekakvim kriminalnim planovima i krivičnim djelima. Braćo i sestre, Srbii Crnogorci, ja svjesno i voljno nijesam učinio krivična djela za koja sam optužen", rekao je Dikić.

14:46 Dikić je kazao da je jedino "Sinđelić iznio neosnovane tvrdnje".

"On je mene nesumnjivo doveo u zabludu jer je bnukvalno sve ono što je radio, pripremao u odnosu na plan koji je sprovodio za Crnu Goru, smišljeo sakrio od mene. Sa druge strane je smišljeno i planski me molio da obiđem neki protest u Podgorici na koji će i on biti sa ljudima iz svog udruženja. Obećavao je da neće biti nikakvog incidenta jer nikome ne odgovara, a u isto vrijeme krijući od mene navodno je tajno pripremao sukobe u Crnoj Gori".

14:43 Dikić je ponovio da je optužnica u odnosu na njega "bila neistinito zasnovana".

"Nije prezentovan nijedan konkretan matertijalan dokaz koji bi moga oda dokaže moju namjeru izvršenja nekog krivičnog djela ili učestvovanja ili izvršenja nekog krivičnog djela. Nijedan svjedok ili optuženi nije potvrdio da sam ja na bilo koji način znao za postojanje nekakvog kriminalnog plana, niti je bilo ko od njih potvrdio da sam ja donio odluku da učestvujem u izvršenju nekih krivičnih djela. Niko nije potvrdio da sam ja pripremao ili izvršio neko krivično djelo", rekao je Dikić.

14:08 Sud je dao kratku pauza na zahtjev Dikića

13:06 "Kroz sudski postupak nije potvrđen nijedan navod optužnice Specijalnog državnog tužilaštva protiv mene", kazao je Dikić.

12:50 Dikić je ponovio da je u Crnu Goru sa Kristinom Hristić došao isključivo iz privatnih razloga.

12:45 Dikić je kazao da se u sudskom postupku "branio istinom".

"I istina je pobijedila i potvrđena je apsolutno moja odbrana".

12:38 Dikić je kazao da ništa nije uradio protivzakonito.

"I ne zaslužujem da se ovako postupa samnom", rekao je Dikić.

12:35 "Na kraju smo sudskog postupka i postavlja se pitanje da li smo u ovom sudskom postupku uspjeli da u potpunosti utvrdimo istinu u odnosu na mene. Siguran sam da nismo, ali smo uspjeli da osporimno mnoge neistinite činjenice navedene u optužnici koje se odnose na mene. Neosnovano sam uhapšen 15. 10. 2016. oko 23.15 časova i nakon toga priveden i protvoren i do dana današnjeg neosnovano boravim u pritvoru ćeliji samici 892 dan", rekao je Dikić.

12:30 Završne riječi iznosi optuženi Bratislav Dikić.

12:12 Pauza od 15 minuta

12:08 "Ispunjeni su uslovi da se moj branjenik oslobodi, jer nije dokazano djelo koje mu se stavlja na teret“, rekao je Klikovac u završnoj riječi.

11:54 "Jedini grijeh mog branjenika je što se koristio pravom na slobodu kretanja“" naveo je advokat Klikovac.

11:52 Završne riječi iznosi advokat Dejan Klikovac, branilac optuženog Dejana Dušića.

11:50 Advokat Milonjić je predložio oslobađanje krivično pravne odgovornosti Branke Milić.

11:28 Advokat Milonjić je rekao da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je Branka Milić mogla prenositi poruke između pripadnika kriminalne organizacije.

"Ako optužnica bude rezultirala osuđujućom presudom, moraće da se otvoriti pitanje odgovornosti državnih organa koji su dozvolili da jedna ovakva grupa ugrozi čitavu državu", rekao je Milonjić.

11:25 Advokat je kazao da svjedok saradnik Saša Sinđelić u svom iskazu nije pominjao Branku Milić.

11:08 Završne riječi iznosi, advokat Božo Milonjić, branilac optužene Branke Milić.

Na posljednjem ročištu odbrana je, između ostalog, kazala da je iskaz svjedoka saradnika Saše Sinđelića "predmet instruisane fikcije".

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpska državljanka Kristina Hristić, kao i njeni sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Bonus video: