Osuđenik Zeković dobio vikend odsustva jer se dobro vladao

Nastavljeno suđenje Stevanu Stamatoviću koji se nalazi u bjekstvu
3735 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Savo Prelević
Viši sud u Podgorici (arhiva), Foto: Savo Prelević

Miljan Perović, bivši direktor ZIKS-a, svjedočio je danas u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja Stevanu Stamatoviću koji se nalazi u bjekstvu, optuženom za stvaranje kriminalne organizacije, pokušaja ubistva Radojice Zekovića i nedozvoljenog držanja oružja.

Osim Stamatovića, optuženi su Milan Lješnjak, Đorđije Božović, Dejan Deletić, Aleksandar Bojović i Stefan Balević.

U optužnici je opisano kako su Deletić i Lješnjak 20. maja 2017. u Podgorici pokušali da ubiju osuđenika Radojicu Zekovića, postavljajući napravu od 1.383,5 grama plastičnog eksploziva ispod njegovog automobila.

Radojica Zeković, svjedok oštećeni u postupku, nekoliko puta je koristio vikend odsustva iz poluoptvorenog odjeljenja KP doma i nije bilo nikakvih problema prilikom korišćenja tih pogodnosti, naveo je svjedok Miljan Perović.

On je pojasnio da je Zeković dobio pravo na korišćenje pogodnosti shodno Zakonu o izvršenju kazne zatvora i Pravilniku u kućnom redu, a ti akti propisuju da je izdržao određeni dio kazne, te da se dobro vladao.

Na pitanje specijalnog tužioca Saše Čađenovića ko kontroliše da li zatvorenik krši propise, odnosno da li boravi van teritorije opštine za koju mu je izdato odobrenje, Perović je kazao da to niko ne kontroliše.

"Policijski službenici postupaju jedino ukoliko dođe do kršenja obaveza zatvorenika tokom korišćenja pogodnosti", naveo je Perović.

Predsjednica vijeća, sutkinja Ane Vuković, pročitala je izvještaj ZIKS-a o Zekovićevim posjetama, gdje se navodi da u toku 2017. nije bilo nijedne evidentirane posjete, ali da su ga tokom 2015. posjećivali Vladimir Roganović i Vasilije Rafailović.

"Kao vjenčani kum Zekovića, u ovom izvještaju, naveden je Roganović. Sam Zeković u kazivanju navodi da je tokom odustava išao kod njega u Herceg Novi i kod Igora Božovića. Kako mu je odobreno korišćenje pogodnosti i kako je konstatovano da mu nije ugrožena bezbjednost?", pitala je sudija Vuković svjedoka Perovića.

On je odgovorio da je policija procijenila da može koristiti pogodnosti. Perović je kazao da zatvorenici imaju pravo da izađu na kratak period uz pratnju sprovodničke službe - u slučaju smrti bliskog člana porodice ili rođenja djeteta.

Upitan ko je dužan da provjerava da li se lice koje koristi odsustvo pridržava pravila, Perović je kazao da je zatvorenik obavezan da se javi u stanicu policije na području gdje koristi pogodnosti.

"Lice se javi u stanicu policije nadležnom službeniku i od njega dobije potpisanu i ovjerenu potvrdu, a isto to uradi i kada završi sa korišćenjem pogodnosti. Te potvrde predaje ZIKS-u", naveo je Perović.

O kritičnom događaju ZIKS je obavješten od strane Uprave policije, nakon čega je traženo da se Zekoviću uskrate pogodnosti.

Bonus video: