Porodici još 15.000 eura odštete zbog ubistva Đurića u ZIKS-u

Viši sud djelimično usvojio žalbu porodice Kotoranina ubijenog u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija
8223 pregleda 3 komentar(a)
Dalibor Đurić, Foto: Instagram
Dalibor Đurić, Foto: Instagram

Porodici pokojnog Dalibora Đurića država će isplatiti 65.000, a ne 50.000 eura odštete zbog ubistva tog Kotoranina u spuškom zatvoru.

To je odlučio podgorički Viši sud, djelimično usvajajući žalbu pravnog zastupnika porodice Đurić, advokata Zorana Piperovića.

On se ranije žalio na odluku sudije Osnovnog suda u Nikšiću Marka Blagojevića, koji je u januaru 2018. godine odlučio da država dodijeli 50.000 eura odštete djeci, supruzi i majci ubijenog navodnog člana škaljarskog kriminalnog klana. Đurićeva majka Nevenka, supruga Aleksandra i njihovo dvoje maloljetne djece tužbom su tražili 300.000 eura od države.

“Najvažnije je i životno najtužnije što niti majci, niti djeci, ni supruzi, niko ne može da zamijeni sina, oca, supruga. Ali i ovo je neka satisfakcija, koja se ogleda u podatku da je instanciono Viši sud uvidio da prvobitni novčani ekvivalent nije srazmjeran onome zbog čega je tužbom i tražen. Satisfakciju ne bi dao ni najmaksimalniji novčani ekvivalent, pa ni onaj traženi, ali ovo treba da bude između ostalog i nauk državi, da bi njeni podanici - građani, trebali da budu makar u zatvoru nasjigurniji u ovoj državi i da takvi propusti koštaju sve, a najviše one koji izgube svoj najmilije”, rekao je juče Piperović “Vijestima”.

Presuda Višeg suda pravosnažna je, ali stranke u postupku imaju pravo da traže reviziju.

Prema Blagojevićevoj ranijoj presudi, država i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, u kojem je Đurić ubijen, njegovoj djeci treba da isplate po 12.500 eura za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti oca.

Istom presudom naloženo je da se Nevenki Đurić isplati 15.000 eura, a da pet hiljada eura manje dobije supruga ubijenog osuđenika.

Dodatnih 15.000 eura biće podijeljeno na sve njih.

Navodni član škaljarskog kriminalnog klana ubijen je 22. septembra 2016. godine. Metak ga je pogodio u teretani Poluotvorenog odjeljenja Kaznen -popravnog doma oko 18.15 sati.

Pola sata kasnije umro je bolnici.

Sudija Blagojević obrazložio je ranije da je Kazneno-popravni dom nezakonitim i nepravilnim radom prouzrokovao štetu tužiocima, jer im je od 1. jula 2016. bilo jasno ukazano da je bezbjednost Kotoranina ugrožena.

“Pa su od tog dana mogli i morali preduzeti sve potrebne mjere kako bi to osuđeno lice zaštitili od eventualno izloženih uticaja spolja, što nisu učinili. Koliko je bezbjednost pokojnog Đurića bila ugrožena, govori i bezobziran način na koji je izvršeno krivično djelo kada je lišen života, ali to jasno ukazuje na nivo bezbjednosti osuđenih lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u Poluotvorenom odjeljenju KP doma”, napisao je sudija u obrazloženju presude. Dodao je i da je KP dom od 1. jula 2016. zanemario činjenicu procjene bezbjednosti Đurića i da nisu preduzeli nijednu radnju da povećaju bezbjednost tog osuđenika.

“Da su organi tužene, nakon dobijanja procjene bezbjednosti za osuđenika Đurića preduzeli sve što su trebali i što su mogli (izmještanjem u zatvoreno odjeljenje) rizik od lišenja njegovog života bio bi smanjen na najmanju moguću mjeru, pa čak i u potpunosti isključen”, piše u obrazloženju presude.

Blagojević je odbio tužbeni zahtjev u dijelu iznad dosuđenog, kojim su Đurići tražili da im se na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene i buduće duševne bolove zbog smrti bliskog lica sina, supruga i brata, isplati ukupno 235.000 eura, kao i zahtjev kojim su Đurići tražili da im država na ime pretrpljenog straha isplati po 15.000 eura.

Bonus video: