Predavač u praksi pokazao kako treba sa demonstrantima

Policajac koji je uhodio studente dok su protestovali, godinama uči polaznike Policijske akademije kako se razbijaju protesti
18658 pregleda 31 komentar(a)
Morao je da pokaže legitimaciju: Popović, Foto: Boris Pejović
Morao je da pokaže legitimaciju: Popović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.03.2019. 12:48h

Prateći demonstrante koji su u znak protesta sadili luk ispred zgrade Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), policajac Slavko Popović u praksi je pokazao ono što godinama predaje na Policijskoj akademiji.

Predavanje na temu - razbijanje protesta, održao je i par dana prije performansa studenata, na kojem i nije bio na visini zadatka, jer su ga demonstranti “ulovili”, zbog čega su njegove kolege morale da ga spašavaju.

Popović je službenik Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, ali građanima nije htio da pokaže službenu legitimaciju nakon što je nekome putem telefona javljao kuda se protestanti kreću. To je, tvrde iz bezbjednosnih službi, bio obavezan da učini kada su ga opkolili. Iz Policijske akademije “Vijestima” je odgovoreno da je policajac Popović, shodno Praviliniku, odnosno Uputstvu o angažovanju spoljneg saradnika, u toj instituciji angažovan na temu Oblici organizovanja jedinice policije u cilju uspostavljanja narušenog javnog reda i mira u većem obimu.

Buduće policajce Popović obučava jer je to redovna tema u okviru predmeta - Policijsko pravo, policijski poslovi, ovlašćenja i dužnosti. “Shodno navedenom Uputstvu, Popović je predložen od strane predmetog nastavnika, pa je shodno tome angažovan da realizuje navedenu temu. Službenik Slavko Popović je angažovan svake školske godine po šest časova na osnovu predloga nastavnika iz predmeta Policijsko pravo, policijski poslovi, ovlašćenja i dužnosti u cilju sprovođenja nastave shodno Obrazovnom programu za zanimanje policajac/ka, počev od 2012. godine do sada”, objasnili su iz Akademije.

Nakon incidenta ispred zgrade SDT-a, koji je prethodio performansu sađenja luka, iz Uprave policije saopštili su da je Popović preduzimao mjere i radnje iz svoje nadležnosti na terenu, u zoni štićenog objekta – zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva.

Objasnili su da je policijskog službenika u jednom momentu okružila grupa lica koja mu je ograničavala kretanje i da je u toku postupanje i utvrđivanje svih činjenica, o čemu će biti upoznat nadležni tužilac.

Iz Uprave policije nijesu odgovorili “Vijestima” jesu li utvrdili da li je neko počinio krivično djelo ili prekršaj.

Nijesu odgovorili ni da li je Popović po zadatku javljao kuda se kreću okupljeni studenti i članovi organizacionog odbora protesta “Odupri se - 97.000”.

Iz Uprave policije je danas saopšteno da je protiv jedne osobe podnijeta prekršajna prijava zbog incidenta sa policijskim službenikom

Demir Hodžić iz organizacije građanskog protesta tada je kazao da su se oni kretali prema zgradi tužilaštva, kako bi podržali performans studenata.

Ispričao je da su na putu do tamo čuli čovjeka kako nekome javlja informacije o njihovom kretanju, navodeći i imena više osoba iz organizacije.

Rekao je da su tu osobu potom pitali da se predstavi, što je on odbio. Kazali su mu da razumiju da radi svoj posao, ako je zaposlen u nekoj od institucija državne bezbjednosti, ali pošto ni tada nije htio da kaže ko je, pozvali su policiju.

Službenici policije potom su legitimisali organizatore performansa i protesta “Odupri se - 97.000”, ali ne i čovjeka zbog kojeg je incident i izazvan. On je kolegama samo rekao da radi u policiji.

“Kao građanin sam tražio da se čovjek legitimiše, da pokaže legitimaciju. A ako je strana služba ili neko ko želi da ugrozi bezbjednost ovih mladih ljudi ili da se to dogodi na protestu, želim da znam ko je. Zbog toga nismo željeli da ga pustimo. Poručili smo im da njima informacije cure i zato su oni i znali da smo mi ovdje danas”, rekao je Hodžić tada.

Učesnici protesta simbolično su sadili luk, nakon što je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odgovarajući da li će podnijeti ostavku zbog selektivne pravde, kazao: “Žao mi je što su pomamili ovaj narod da protestuje. Bolje da su pošli ako imaju gdje malo zemlje da obrađuju, da sade luk ili nešto drugo, pošto je teška i mrčna godina pred nama. Ne bih volio da ovo neko shvati kao uvredu, već kao dobronamjeran savjet, jer i ja to radim”.

Bonus video: