Prljavi novac tri godine traže: Je li Lazurenko prao pare?

Iz Tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić “Vijestima” je rečeno da je u toku izviđaj i da se rade analize dokumentacije koja je prethodno vještačena
5998 pregleda 6 komentar(a)
Pod lupom tužilaštva: Lazurenko, Foto: "Vijesti"
Pod lupom tužilaštva: Lazurenko, Foto: "Vijesti"

Specijalno državno tužilaštvo još vaga da li će podići optužnicu protiv ruskog biznismena Igora Lazurenka i utvrđuje da li je “prljavim” novcem kupio, a potom i rekonstruisao hotele “Avala” u Budvi i “Bjanka” u Kolašinu.

Iz Tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić “Vijestima” je rečeno da je u toku izviđaj i da se rade analize dokumentacije koja je prethodno vještačena.

U međuvremenu, iz hotela “Avala” stižu nove optužbe koje će Tužilaštvo takođe provjeravati - da Lazurenko pere novac isplaćujući zaposlenima na ruke veći dio zarade.

Dokumentacija o navodnom pranju novca Katnićevom timu dostavljena je prije tri godine.

Tužioci su tada dobili obilje papira i šemu kako su desetine miliona eura prebacivane u Crnu Goru sa of-šor kompanija čije je sjedište na Britanskim Djevičanskim Ostrvima i Panami.

Na pitanje “Vijesti“ u kojoj fazi je predmet formiran protiv vlasnika kompanije “Bepler & Jakobson Montenegro” zbog pranja novca i da li je SDT tražilo od Višeg suda da odobri mjeru privremene zabrane raspolaganja imovinom toj kompaniji, iz Tužilaštva je kratko odgovoreno: “Navedeni predmet nalazi se u fazi izviđaja i u toku je vještačenje po sudskom vještaku građevinske struke“.

Viši sud je 2016. godine blokirao imovinu i stavio privremenu mjere zabrane raspolaganja na hotelima “Avala” i “Bjanka”, ali je ta mjera nakon pola godine ukinuta jer nije pokrenuta istraga.

Hotel BjankaHotel Bjanka

Nije prvi put da to Viši sud uradi, a da potom Specijalno tužilaštvo ponovo zatraži blokadu imovine.

Ukoliko se dokaže da je riječ o pranju više od 50 miloona eura koji su navodno ušli u Crnu Goru i uloženi u dva hotela, država bi mogla da pokrene radikalnu mjeru i oduzme Lazurenku hotele u dva turistička centra.

Zaštitni znak Budve - hotel “Avala” je 2003. godine za 3,2 miliona eura prodat firmi “Beppler & Jacobson Montenegro”, crnogorskoj podružnici londonske kompanije “Beppler & Jacobson LTD“.

Devet godina kasnije, pred Arbitražnim sudom u Londonu jedan od suvlasnika firme Zoran Bećirović podio je tužbu protiv Lazurenka i počelo je da se odmotava klupko malverzacija.

Bećirović dvije godine kasnije dobija sudski spor i biva isplaćen, ali tokom postupka na vidjelo izlaze brojni detalji o poslovanju Lazurenka, koji nije mogao da dokaže porijeklo novca.

Od tada, Katnićevi tužioci ispituju i da li je Lazurenko u rekonstrukciju “Avale” i “Bjanke” uložio osam miliona eura koje je, kako tvrde bivši rukovodioci ruske naftne kompanije TNK- BP (Britiš Petroeleum), nezakonito uzeo iz kase te firme dok je bio direktor sektora za logistiku.

Pred londoskim sudom izvršni direktor te naftne kompanije German Han, potpredsjednik Vladislav Jegurov i direktor unutrašnje ekonomske bezbjednosti u TNK- BP Boris Levin, potvrdili su da je Lazurenko iz te firme, dok je bio direktor za logistiku, uzeo ne manje od osam miliona eura.

Navodno, Lazurenko im je to priznao na sastanku u Moskvi, ali ugovor o priznanju nikada nije potpisao jer je sa porodicom napustio rusku prijestonicu u koju se više nije vratio, a za njim je raspisana potjernica.

Uprkos potjernici iz Rusije, Lazurenko se slobodno kreće Crnom Gorom i boravi u svom hotelu u Budvi.

Njegovi bivši poslovni partneri iz Rusije tvrdili su da se novac iz njihove naftne kompanije prelivao na kćerku firmu “TOC-BVI”, jer je Lazurenko kao direktor imao prava da uplaćuje novac kćerki firmi, što je i činio.

Potom je novac sa kćerke firme prebacivan na of-šor kompanije, koje je neformalno kontrolisao, a sa tih računa potom je uplaćivao za rekonstrukciju crnogorskih hotela. Dokumenta dostavljena prije tri godine tužiocima, pokazuju da je “TOB – BVI” zaključivala marketinške ugovore sa “Eastonberry Busieness LLC”, kompanijom čije je sjedište u Panami. Iako se kao osnivači firme pojavljuju Didimo Bajard Moreno i Antonio Alvarez Molino, dokumenta pokazuju da je “Eastonberry Busieness LLC” plaćala brojne račune za rekonstrukciju hotela “Avala”.

Među brojnim dokazima je i komunikacija između Lazurenka i advokatoa “Beppler & jacobsona” Branka Čolovića, iz koje se vidi da je “Eastonberry Busieness LLC” uplatila na račun firme “Tijana treding“ novac za nabavku ventilacije i kuhinje za hotel “Avala”.

Međutim, tu nije kraj toku novca, pa se on sa “Eastonberry Busieness LLC” prebacio na novu firmu “Sobenco LTD”. Sjedište te firme je na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, a osnovala ju je Svetlana Lazurenka, Igoreva supruga.

Dvije firme imaju zaključen ugovor o transferu naftnih derivata, a sa računa “Sobenca” uplaćivan je i novac državnim crnogorskim institucijama za kupovinu pojedinih nekretnina.

Avala kupljena preko firme sa Paname

Novac za kupovinu hotela “Avala“ stigao je iz Paname, da bi legao na račun podgoričkog Privrednog suda.

Tužioci pred sobom imaju kompletnu dokumentaciju o tome kako je isplaćeno 3,2 miliona eura za kupovinu budvanskog hotela.

Na račun “Beppler & Jacobsona Montenegro” novac za kupovinu hotela, pored centralne firme iz Londona, uplatila je i of-šor firma “Luburia invest”, po osnovu kreditne pozajmice. Na čelu “Luburia invest”, koja je registrovana prije dvije i po decenije na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, bila je Svetlana Lazurenko. Ona je “izašla”, sjedište je preseljeno u Panamu, a na čelu firme našao se Marcel Telser, jedan od ključnih ljudi koji je kontrolisao Lazurenkove kompanije i tokove novca.

Kompanija “Lubiria” je 2003. preko švajcarskih banaka uplatila firmi “Beppler & jacobson” 1, 6 miliona eura, koji su potom prebačeni na račun Privrednog suda.

Godinu kasnije, ostatak od 1,6 miliona eura uplaćen je preko firme “Trokley”, čije je sjedište takođe u Panami. I taj novac završio je na računu sa kog je kupljen hotel, ali u vidu kreditne pomoći.

Mahinacije u vezi s kupovinom hotela ogoljene na sudu u Londonu

Sudski spor pred londonskim sudom ogolio je sve mahinacije oko kupovine crnogorskih hotela - Bećirović je utužio Lazurenka da pokušava preko falsifikovanih agentskih ugovora da prisvoji hotel “Avalu“ i ukrade njegov dio akcija.

Okrivio ga je da agencijskim ugovorima, za koje se ispostavilo da su falsifikovani, želi da dokaže da je “Beppler & Jacobson” radila kao agent u ime “Lawson corporation“, koja je navodno stvarni vlasnik hotela.

Takvim ugovorima pokušalo se prikazati da “Beppler & Jacobson“ nije vlasnik “Avale“ i “Bjanke“, ali je pred sudom u Londonu dokazano da su falsifikovani i da ih je sačinio administrativni direktor kompanije ”Beppler & Jakobson Montenegro” Viktor Golikov. On je pred sudom to i priznao, pa je u Londonu presuđeno u korist Bećirovića, nakon čega je njegov vlasnički udio isplatio Lazurenko.

Tjera radnike smanjenjem zarada da bi doveo Ruse?

Lazurenko mjesecima maltretira zaposlene u budvanskog hotelu i pokušava da ih natjera da raskinu ugovore o radu neosnovano im umanjujući zaradu, tvrde sagovornici “Vijesti” iz “Avale”.

Oni kažu da je tridesetak radnika napustilo posao, a da Lazurenko to čini kako bi doveo radnu snagu iz Rusije i Ukrajine.

“Nadamo se da će inspekcija utvrditi sve što rade počev od osiguravanja na minimalac i isplatu dijela novca na ruke, ko daje radne dozvole za kadar koji nije deficitaran i to ljudima koji ne govore naš jezik, do toga ko je podmićen da se za mjesec vrati zvjezdica izgubljena prošle godine”, kazao je jedan od sagovornika.

Dodao je da u hotelu postoje paralelne službe - crnogorske i one bliske Lazurenku, koji primaju basnoslovne plate.

“Njegova tašta Ekaterina Andrejevna Filatova, od 80 godina, zaposlena je na mjestu savjetnice i prima platu par hiljada eura. Iste plate primaju njegova supruga Svetlana Filatova Lazurenko, njihov sin Igor Filatov, ali i njen brat Roman Filatov, zatim Natalija i Saša Filatova, ali i Sergej Stanko. Treba li pominjati da gotovo niko od njih ne radi, samo su fiktivno zaposleni i Lazurenko preko njihovih zarada izvlači novac”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: