SDT traži da se potvrdi optužnica protiv Obradovića i Ivanovića

Pravni zastupnik Obradovića i Ivanovića - Zoran Piperović tvrdi da je optužnica neosnovana i traži od sudije Savića da vrati slobodu njegovim klijentima
1826 pregleda 1 komentar(a)
Čađenović tvrdi da je optužnica više nego osnovana: Obradović i Ivanović, Foto: Luka Zeković
Čađenović tvrdi da je optužnica više nego osnovana: Obradović i Ivanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2018. 09:35h

Specijalni tužilac Saša Čađenović tvrdi da je nova optužnica u slučaju “Telekom”, a zbog dokaza koje je predložila odbrana, sada na većem nivou od potrebnog za osnovanost sumnje.

On je u cjelosti ostao pri njenim navodima i zatražio od sudije Borisa Savića da potvrdi tužilački akt, koji je podigao protiv bivših čelnika Telekoma Olega Obradovića i Miodraga Ivanovića.

Jedan od njihovih branilaca - advokat Zoran Piperović, od Savića je, međutim, tražio da stavi tačku na ovaj slučaj i njegove klijente oslobodi sumnji.

“Slobodan sam da kažem da ako ova optužnica prođe i bude potvrđena ja ovdje sada kažem da onda o ovom poslu pojma nemam. Predlažem da odbacite optužnicu i nakon 12 godina stavite tačku na ovaj slučaj i da ovi ljudi koji sjede pred vama ponovo budu slobodni građani”, kazao je Piperović.

Obradović i Ivanović se terete da su tokom privatizacije Telekoma iz ove kompanije izvukli dva miliona i 300 hiljada eura kroz, kako se navodi, fiktivni ugovor sa kompanijom “Roli” o analizi regionalnog tržišta telekomunikacija.

Njihov advokat je obrazlažući zbog čega ne treba potvrditi optužnicu pitao, između ostalog, zbog čega tužilaštvo nije saslušalo vlasnika firme “Roli” Vladimira Bjelanovića, engleskog državljanina, i da im objasni prirodu pravnog posla.

“Apsurdno je da se u obrazloženju optužnice predlaže da se kao dokaz sporovede nešto za šta se u dispozitivu optužnice tvrdi da ne postoji”, kazao je Piperović. Pitao je i da li je jedini dokaz tužilaštva uvid u dostavne knjige kompanije za 2005. i 2006. godinu.

On je tokom polučasovnog izlaganja razloga zbog kojih sud ne treba da potvrdi optužnicu Specijalnog tužilaštva dodao da je optužni akt elementarno krivično promašen baš kao i djela koja se njegovim klijentima stavljaju na teret.

Afera “Telekom” otvorena je početkom 2012. godine kada je Američka komisija za hartije od vrednosti saopštila da je došla do dokaza da je bilo podmićivanja u Crnoj Gori i Makedoniji tokom privatizacije tamošnjih telekomunikacionih kompanija.

Bonus video: