Suđenje za pokušaj državnog udara: Odbrana zatražila izuzeće Stankovića i Katnića

“Radi se o neprihvatljivoj pristrasnosti glavnog speecijalnog tužioca Milivoja Katnića i podnosim zahtjev za njegovo izuzeće, kao i vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića iz sljedećih razloga", kazao je advokat Jovanović
2963 pregleda 7 komentar(a)
Sa današnjeg suđenja, Foto: Screenshot
Sa današnjeg suđenja, Foto: Screenshot

Advokat Miroje Jovanović zatražio je danas izuzeće vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, zbog čega je suđenje za pokušaj terorizma prekinuto i nastaviće se sjutra u Višem sudu u Podgorici, kazala je predsjednica specijalnog vijeća sudija Suzana Mugoša.

“Radi se o neprihvatljivoj pristrasnosti glavnog speecijalnog tužioca Milivoja Katnića i podnosim zahtjev za njegovo izuzeće, kao i vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića iz sljedećih razloga. Ušli smo u fazu koja je dosta složena i zahtijeva mnogo energije. Sada je postala praksa da je glavni specijalni tužilac Katnić na grub način povrijedio član 17.Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji kaže da nijedan držvni organ nema pravo da zloupotrijebi ovlašćenje. Ona je razrađena u crnogorskom Zakoniku o krivičnom postupku. Državni organi, a to je glavni specijalni tužilac, dužni da se pridržavaju pravila o pretpostavke nevinosti I da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku, ne vređaju prava okrivljenog i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti. Sinoć je dao izjavu na televizijskoj emisiji o ovom postupku i naši nevino optuženi branjenici su osuđeni. Takvom javnom izjavom je ušao u povredu ZKP-a, čime je izazvao sumnju u svoju nepristrasnost. Da li bilo ko u savremenoj evropskoj civilizaciji, uključujući i Crnu Goru, zaslužuje da tužilac sa posebnim ovlašćenjima, unaprijed osuđuje i presuđuje. To vidim kao pritisak na sud i na nas kao branioce i okrivljene”, kazao je advokat Jovanović.

Dodao je da je odbrana očekivala da se vrhovno državno tužilaštvo ogradi od izjava Katnića i pokrene nekakav postupak protiv njega, ali da od toga nije bilo ništa.

“Svaki vrhovni državni tužilac bi se ogradio od ovakovog javnog istupa Katnića u kojem se vrijeđaju dva pravla, pretpostavke nevinosti i “in dubio pro reo”. Nereagovanje vrhovnog državnog tužioca nas je dovelo do logičnog zaključka da je pristrasan u korist svog kolege. Po zakonu je imao obavezu da reaguje, a pošto to nije uradio, mi nemamo drugog izbora, nego da se predlog za izuzeće uputi sjednici vrhovnog državnog tužilaštva koje treba da se odredi i da pregleda Katnićev intervju”, zaključio je Jovanović.

Bonus video: