Prekinuto iznošenje završnih riječi u slučaju "državni udar", nastavak u četvrtak

Nastavak je zakazan za sjutra u 8:30 časova
8957 pregleda 6 komentar(a)
Sa današnjeg ročišta, Foto: Printscreen You Tube
Sa današnjeg ročišta, Foto: Printscreen You Tube
Ažurirano: 20.03.2019. 09:08h

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno iznošenje završnih riječi u slučaju poznatom kao "Državni udar".

13:36 Suđenje je prekinuto i nastavak je zakazan za sjutra u 8:30 časova.

12:40 Nastavljeno iznošenje završnih riječi.

12:20 Pauza do 12:30.

11:45 Čađenović je rekao da je postojala koordinisanost između Sinđelića i Šišmakova.

"Komunikacija od 26.09.2016. Sinđelić šalje Šišmakovu poruku "Za nekoliko sati popričaćemo ko i kako će me čekati za prolaz". Šišmakov istog dana odgovara "Da li si spreman i kada budeš na aerodromu obavijesti me". Iz navedenih poruka se jasno utvrđuje da je postojala koordinisanost između Sinđelića i Šišmakova u pogledu njegovog dolaska u Moskvu te se utvrđuje da će neko čekati Sinđelića na aerodromu kako bi mu obezbijedio prolaz", rekao je Čađenović.

11:15 Nastavljeno suđenje.

11:00 Pauza 10 minuta.

10:05 Nastavljeno je iznošenje završnih riječi.

9:45 Sudija je dala pauzu do 10 časova.

8:35 Tužilac Saša Čađenović nastavlja sa iznošenjem završnih riječi.

Specijalni tužilac Saša Čađenović počeo je juče sa iznošenjem završnih riječi na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine - čitajući djelove optužnice i izjave optuženih sa saslušanja...

On se pred Specijalnim vijećem sutkinje Suzane Mugoše, između ostalog, pozvao i na svjedočenje svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

“Svjedok saradnik Saša Sinđelić je u svom svjedočenju iznio čitav plan, navodeći detalje održavanja protesta, da je Edi (Eduard Šišmakov) tražio da organizuje ljude iz ravnogorskih i četničkih pokreta, da mu je davao novac za oružje i čitavu operaciju.

Naveo kako mu je Edi kazao da će Demokratski front nasilno ući u Skupštinu Crne Gore i da će hapsiti političare, da žele da nasilno zauzmu Skupštinu. Objasnio je i plan da su angažovani ljudi trebali da se priključe protestu Demokratskog fronta”, saopštio je Čađenović.

Objasnio je da su angažovani ljudi, prema riječima Sinđelića, trebali na znak da se sukobe sa policijom i nasilno uđu u Skupštinu, gdje bi se zadržali neko vrijeme u cilju promjene vlasti.

Dio ljudi, nastavio je, trebalo je da se presvuče u uniforme slične policijskim i da počnu na pucaju na policajce i sukobe sa sa njima kako bi se stekao utisak da su organi reda prešli na stranu demonstranata.

Ponovio je i dio izjave u kome se navodi da je jedan od ciljeva tog okupljanja bilo i ubistvo premjera Mila Đukanovića.

Optužnica je podignuta protiv Šišmakov Eduarda, koji je u bjekstvu, Vladimira Popova, Bratislava R. Dikića, Predraga S. Bogićevića, u bjekstvu, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušića, Dragana M. Maksića, Mihaila M. Čađenovića, Andrije V. Mandića i Milana D. Kneževića. Prema navodima optužnice, Šišmakov i Popov izvršili su krivično djelo - stvaranje kriminalne orgnizacije, a Dikić, Bogićević, Ristić, Jovanović, Hristić, Milić, Dušić, Maksić, Đorđević, Čađenović, Mandić i Knežević izvršili su krivično djelo stvaranje kriminalne orgnizacije.

Šišmakov i Popov su kao saizvršioci izvršili krivično djelo terorizam u pokušaju, a okrivljeni Dikić, Bogićević i Ristić izvršili su krivično djelo terorizam u pokušaju putem pomaganja.

Trećom tačkom optužnice predstavljeno je da je okrivljeni Šišmakov izvršio krivično djelo pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.

Bonus video: