ASK pokrenula postupke protiv članova Savjeta RTCG

“Prvi put čujem da treba da prijavim imovinu. Tek sam postao funkcioner, a nijesam znao da to može retroaktivno da se prijavi. Čim me neko obavijesti, prijaviću karton”, kazao je Sekulović
193 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Jovetić, Foto: Boris Pejović
Ivan Jovetić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.07.2018. 19:58h

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je postupke protiv predsjednika Savjeta Radio-televizije Crne Gore Ivana Jovetića i člana tog tijela Gorana Sekulovića jer nijesu prijavili prihode i imovinu u zakonskom roku.

“Agencija je u procesu provjere evidencije javnih funkcionera i dostavljenih izvještaja konstatovala da članovi Savjeta RTCG Ivan Jovetić i Goran Sekulović nijesu podnijeli izvještaje o prihodima i imovini po osnovu predavanja ovih izvještaja 30 dana po stupanju na funkciju, na osnovu čega su u odnosu na imenovane javne funkcionere pokrenuti upravni postupci, koji su u toku”, saopštili su “Vijestima” iz Agencije.

Jovetić je u februaru izabran za člana Savjeta umjesto razriješenog profesora i režisera Nikole Vukčevića, dok je Sekulović, kao predstavnik nevladinih organizacija, izabran u martu umjesto razriješenog Gorana Đurovića.

Sekulović je “Vijestima” kazao da ga niko nije obavijestio ili upozorio da treba da Agenciji prijavi prihode i imovinu, jer je “tek” stupio na javnu funkciju.

“Prvi put čujem da treba da prijavim imovinu. Tek sam postao funkcioner, a nijesam znao da to može retroaktivno da se prijavi. Čim me neko obavijesti, prijaviću karton”, kazao je Sekulović.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, svaki funkcioner je dužan da u roku od mjesec dana nakon stupanja na funkciji Agenciji podnese izvještaj o prihodima i imovini u tom trenutku.

Jovetić je “Vijestima” kazao da je prijavio izvještaj o prihodima i imovini, ali da ne zna da li je to učinio u zakonskom roku.

Na sajtu Agencije nijesu objavljeni imovinski kartoni Jovetića i Sekulovića, a u junu je zbog neprijavljivanja imovine pokrenut i postupak protiv potpredsjednice Savjeta RTCG Dragane Tripković, koja je u međuvremenu prijavila izvještaj.

U proceduri su već četiri člana Savjeta RTCG

Neprijavljivanje imovine je, prema zakonu, nesavjesno vršenje javne funkcije. I Đurović je ranije razriješen zbog nesavjesnog vršenja funkcije, ali u dijelu da je istovremeno sa javnom funkcijom bio i direktor privatnog preduzeća.

U skupštinskom Administrativnom odboru se trenutno vode postupci protiv četiri člana Savjeta RTCG zbog neprijavljivanja imovine.

Bonus video: