Blokiran račun Opšte bolnice u Meljinama

Iz lokalne uprave je pojašnjeno da su bili “prisiljeni” da koriste instrument blokade računa, jer bi u slučaju uvođenja stečaja u Bolnicu ostali bez tih sredstava
3 komentar(a)
Opšta bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Opšta bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 08.07.2016. 17:38h

Opština Herceg Novi danas je blokirala račun Opšte bolnice u Meljinama zbog naplate poreza na nepokretnosti u iznosu od oko 170 hiljada eura, ubog čega su zaposleni ostali bez jedne, od tri plate koliko im se duguje.

Fond zdravstva je, na osnovu ugovora o saradnji, za dosadašnje usluge Bolnice uplatio 85 hiljada eura. Sredstva su bila namijenjena za isplatu aprilske plate.

Iz lokalne uprave je pojašnjeno da su bili “prisiljeni” da koriste instrument blokade računa, jer bi u slučaju uvođenja stečaja u Bolnicu ostali bez tih sredstava. Izvor Vijesti navodi da je prethodna lokalna vlast zbog socijalne empatije prema radnicima Vektra Boka u Herceg Novom, izbjegavala prinudnu naplatu , pa je tako u konačnici ostala bez tih sredstava.

Navode i da je lokalna vlast u nekoliko navrata pokušavala da sa rukovodstvom Bolnice postigne dogovor o načinu plaćanju poreza na nepokretnosti za 2013. 2014 i 2015 godinu, ali na njihovu inoicijativu nije bilo nikakvog odgovora.

“Kada je bolnicu preuzela Atlas grupa obećane su nam redovne plate uz uslov da ispunjavamo radne obaveze. Mi radimo, ali plata nema. Sada smo u apsurdnoj situaciji jer bi, po prirodi stvari, resorno Ministarstvo trebalo da reaguje. Nažalost, reakcija nema, a na čelu Ministarstva zdravlja je bivši rukovodilac bolnice. Rečeno nam je da nema plata jer smo u stalnim blokadama zbog obaveza koje nije izmirilo bivše rukovodstvo kome kao da je uništavanje bolnice bila odskočna daska za napredovanje”, kazala je nedavno novinarima predsjednica Sindikata Bolnice Slavica Drobnjak.

Ona je tada rekla i da je vlasnik Bolnice, rukovodstvo Atlas grupe indiferentno i da nemaju zvaničnih nformacija o sudbini bolnice. “Očigledno je da smo žrtve neke igre, a još je očiglednije da smo humanisti i profesionalci sa kojima se neko poigrava”, kazala je Drobnjak.

Atlas grupa duguje i Opštini Herceg Novi oko 1, 7 milona na ime naknade za građevinske dozvole za objekte u krugu Bolnice koji su istina građeni prije nego što su oni preuzeli kompleks . Još nije plaćen ni porez na promet u iznosu od 750 hiljada eura, koliko ih Poreska Uprava tereti od 2008. godine kada je privatizovana Bolnica.

Vlada je inicirala raskid ugovora sa Atlas grupom jer je umjesto ugovorom predviđenih 119 miliona, investirala samo 3 miliona eura .

Kompleks u Meljinama sa preko 50 hiljada kvadrata i 19 objekata, 2010. godine kupila je Atlas grupa za 25,1 milion eura, sa obavezom ulaganja od približno 120 miliona eura. Do sada je uloženo oko tri miliona eura uglavnom, kako je ranije saopšteno iz menagmenta, u medicinsku opremu.

Bonus video: