Brajović: Sajber prostor nam je zakomplikovao, ali i pojednostavio stvarni i virtuelni život

Brajoivić je rekao da je svjestan da uvođenje novih tehnologija u obrazovni sistem obogaćuje i olakšava valorizaciju znanja učenika i nastavnog osoblja
838 pregleda 2 komentar(a)
Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Brajović, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora, kao dobar susjed i dokazani prijatelj, oslonac je i pouzdan partner svim državama članicama Procesa saradnje koje dijele viziju stabilne i prosperitetne evropske budućnosti, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je govorio na Odboru za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PA SEECP) na temu „Nove tehnologije u službi obrazovanja za XXI vijek“, koji se održava u Podgorici.

Crnogorski parlament predsjedava ovim odborom, čiji izvještaji i rezolucije predstavljaju svojevrsnu podršku smjernicama od značaja za razvoj regiona.

Brajović je kazao da se PA SEECP od nastanka potvrđivala kao forum dijaloga, razumijevanja i saradnje.

"Učinimo da tako bude i u budućnosti, kako bi prostor Jugoistočne Evrope bio prepoznatljiv kao područje mira i demokratije, koje teži trajnoj bezbjednosti, stabilnosti, ekonomskom razvoju i napretku", rekao je Brajović.

Opšte je poznato, kaže on, da je tehnološka revolucija promijenila svijet, ali i da je siguran da je digitalna revolucija promijenila čovjeka.

"Kao što je internet promijenio i svijet, i čovjeka i demokratiju. Sajber prostor nam je zakomplikovao, ali i istovremeno pojednostavio naš stvarni i naš virtuelni život, bez koga više gotovo nijesmo cjelokupni", kazao je Brajović.

Prema njegovim riječima, tehnološka revolucija je ostavila više pozitivnih, ali i negativnih posljedica.

"Pokazala nam je koliko je čovjek dobronamjeran i zlonamjeran. Pokazala nam je i koliko je čovjek sposoban, kao i da ljudskoj kreaciji i stvaralaštvu nema kraja", kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

On je rekao da je svjestan da uvođenje novih tehnologija u obrazovni sistem obogaćuje i olakšava valorizaciju znanja učenika i nastavnog osoblja.

"Međutim, taj proces ne smije biti sproveden olako, već traži temeljni i sistematski prilaz. Ne smijemo dozvoliti da nam moderne tehnologije budu loši gospodari, već dobre sluge. Tu prije svega mislim na upotrebu kompjutera i interneta u obrazovne i naučne svrhe, na dostupnost informacija, razvijanje sajber zajednica koje motivišu interaktivno učenje, ekonomičnost vremena i prostora", kazao je on.

Brajović je kazao da je zadatak odgovornog društva da stvara digitalno vrijeme koje ne ugrožava, već stvara egzistenciju.

"Poboljšava i ohrabruje povjerenje u digitalno obrazovanje. Razvija i priprema vještine neophodne za digitalno vrijeme. Otvara nova radna mjesta i sve što je potrebno za razvoj modernog društva i države", kazao je on.

Bonus video: