Budva traži blokadu računa Kneževićeve firme

Budvanska kompanija "Expo invest" Duška Kneževića ima nešto više od 80 hiljada duga na ime poreza na nepokretnost
10032 pregleda 2 komentar(a)
Atraktivna parcela na Jadranskom sajmu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna parcela na Jadranskom sajmu, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zatražila je od Centralne banke da blokira račun budvanske kompanije „Expo invest“ predsjednika Atlas grupe kojeg potražuje Crna Gora Duška Kneževića, da bi naplatila nešto više od 80 hiljada eura duga na ime poreza na nepokretnost.

Tu firmu u kojoj je Knežević izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik osnovala je kompanija Jadranski sajam, koja gazduje parcelama na kojima se nalazi dio objekata i u okviru sajamskog kompleksa na Slovenskoj obali.

Jadranski sajam je akcionarsko društvo, koje u većinskom vlasništvu Atlas grupe gazduje sa najatraktivnijim komadom zemlje na gotovo samoj obali.

Nakon što je isteklo zakonsko desetodnevno upozorenje da se izmiri poreski dug, lokalna uprava, na čijem je čelu Petar Odžić (SDP) je tražila da se blokira račun i na taj način novac uplati u opštinsku kasu. Uprava je u proteke dvije godine bila jedna od najefikasnijih opštinskih službi, koja je uspjela da naplati više od 30 miliona eura poreskih obaveza i dugovanja.

Ukoliko ne bude novca na računu, Opština bi mogla da naplatu duga obezbijedi formiranjem hipoteke na imovinu Kneževićeve firme, kao što je to prethodnih godina radila u slučaju imovine tog biznismena u Kamenovu, iznad plaže Mogren, nakon što njegove firme nijesu izmirile poreska potraživanja.

Blokiranje imovine poreskih dužnika Upravi lokalnih javnih prihoda omogućava Zakon o lokalnoj administraciji.

“Poreski organ pokreće postupak prinudne naplate donošenjem zaključka o prinudnoj naplati poreske obaveze. Radi obezbjeđenja poreskog potraživanja, na imovini poreskog obveznika može se zasnovati založno pravo. Pod prinudnom naplatom poreske obaveze iz imovine poreskog obveznika podrazumijeva se pljenidba i prodaja imovine (pokretne ili nepokretne) poreskog obveznika i korišćenje sredstava dobijenih prodajom ili drugim postupkom za naplatu poreske obaveze”, propisuje taj zakon.

Samo tokom prošle godine, objavile su „Vijesti“, na više od stotinu nepokreretnosti, stanova, zemljišta, kuća, vila... poreskih dužnika, upisane su hipoteke Opštine Budva, kao garancija da će se izmiriti obaveze.

Opština je tokom prošle godine blokirala gotovo stotinu hiljada kvadrata zemlje od Petrovca do Budve, vlasništvo nekoliko firmi, koje duguju milione eura na ime poreza, a hipoteke su upisivane i građanima, koji godinama ne izmiruju porez na nepokretnost. Svakodnevno na adresu budvanske filijale Uprave za nekretnine dostavljaju rješenje o upisu hipoteka.

Prema evidenciji Poreske uprave ukupna neizmirena potraživanja poreskih obveznika iz grupacije Atlas koji su ušli u reprogram, iznose 1.523.592 eura. Kao što je već poznato, Poreska uprava je blokirala račun PZU Opšta bolnica Meljine, sa druge strane u IBM banci je iniciran stečaj, dok je privremena uprava uvedena u Atlas banci.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nalazi se na crvenoj potjernici Interpola zbog sumnje da je šef kriminalne grupe koja je oštetila državu za nekoliko desetina miliona eura. Knežević je optužio politički vrh na čelu sa Milom Đukanovićem da mu žele oduzeti milionski vrijednu imovinu, konstruisanjem optužnica.

Bonus video: