Budva više neće biti vašarište

U narednih pet godina sa gradskih šetališta Budve, Bečića, Petrovca biće uklonjeno 250 privremenih objekata
5516 pregleda 16 komentar(a)
Sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.12.2018. 19:36h

Skupština opštine većinom glasova, nakon višečasovne rasprave, večeras je usvojila Program privremenih objekata, kojim je u narednih pet godina sa gradskih šetališta Budve, Bečića, Petrovca uklonjeno 250 privremenih objekata.

Glasanja je izvedeno prozivkom, koje je trajalo više od pola sata.

Protiv Programa glasali su opozicioni odbornici DPS –a , dok su za program glasali osim odbornika vladajuće koalicije iz redova Demokrate, DF, URA, SDP, bivši Liberali, Crnogorska, i odbornica opozicionog SD Milena Raičković, kao i nezavisni odbornik Stevan Džaković. Odbornik vladajućeg SNP Goran Pejović bio je uzdržan.

Prije glasanja odbijeni su svih deset amandmana koji su podnijeli odbornici opozicije.

Navodeći da imaju saglasnost Ministarstva održivog razvoja, sekretar za urbanizam Stevo Davidović ponovio je da je Budva bila godinama unazad sinonim za „vašarište“.

„ Dovoljno je da na Googlu ukucate „Budva vašar“ i dobićete na desetine tekstova. Predlog sadrži ukupno 410 lokacija na teritoriji opštine Budva za postvaljanje privremenih objkata u narednih pet godina , što je za 250 privremenih objekata manje nego u prethodnom planu“, kazao je Davidović i naglasio da program nije donijet selektivno.

Podrška usvajanju plana stigla je odmah iz redova Demokrata, odbornik Mijomir Pejović kazao je da je u pitanju magistrani pravac, trasa koju su obećali građanima prije lokalnih izbora, zbog čega su dobili povjerenje.

„Građani su izlaskom na izbore 2016. i glasanjem za nas ujedno glasali za ovakav Program,. Ako neko misli da nije dobro, izbori su za dvije godine, pa izvolite .Mi mislimo da ovo ovako i u ovom formatu treba da bude“, poručio je Pejović navodeći da Demokrate snažno podržavaju plan.

Navodeći da je podnio amandman da se na nekoliko lokacija omogući prelazni period 1+1 godina, Goran Pejović (SNP) je kazao da nijesu tačne konstatacije „Šabac na moru“, jer u njemačkom Esenu imate privremene objekte na sred grada. Zapitao je na osnovu kojih planova i dozvola Turistička organizacija je postvila kioske i binu za novogodišnje praznike u parku i ispred bedema..

„ Programom nijesu ispoštovani jednakost, pravda, solidarnost i sloboda nijesu ispoštovani ovim programom i zato neću glasati“, kazao je Pejović.

Dragan Purko Ivančević (Crnogorska) je kazao da ta partija glasa za ovakav program, jer su u svom programu jasno naznačili da će se boriti za promjenu ponude Budve.

„ Ovo je revolucionarni potez, gdje ćemo se prema našim poslovnim partnerima – tur operatorima, koji su upravo iznosili zamjerke, pojaviti sa novim kvalitetom, sa oslobođenim trgovima šetalištima. Ovo nije upereno ni protiv koga lično. Budva mora da izgleda ljepše, uređenija i kvalitetnie mjesto za život. Moramo tu prvu zonu učiniti onakvu kakvu je imaju u mašti naši gosti kada dolaze“, istakao je Ivančević i ponovio da je najveći problem i limit razvoja crnogorskog turizma je siva ekonomija.

Navodeći da će vrijeme pokazati da je riječ o pogrešnoj odluci, Marko Vuković ( DPS) naglasio je da vladajuća koalicija nije ništa uradila za proteklih dvije godine , sem amaterskih populističkih poteza.

„ Protiv sam rezova, jer se tako ne vodi ozbiljno neka destinacija. Skupljaju se politički poeni kada se vrši promjena vlasti. Niko nije dao ideju da se prvo uredi šetalište i onda projektuju privremene lokacije. Umjesto toga gumicom ste izbrisali 250 lokacija, mogli ste da isplanirate nove objekte“, naglasio je Vuković

Đorđe Zenović ( Demokrate) odgovorio je da nije DPS od Budve napravio top destinaciju, već njen prirodni ambijent i sam položaj..

„ Ono što ste vi napravili od 1991. od čuvenog rata za mir, jeste vašarište u Budvi. Za ovakav potez treba hrabrost, ali to DPS nije imao, jer se politika te partije zasniva na privremenim lokacijama. Moralo je da dođe do reza, jer građani nijesu svi samosvjesni, mnoge je interesovao profit. Moramo početi da razmišljamo o Budvi kao ozbiljnoj turističkoj destinaciji“, kazao je Zenović i dodao da će za vašarište u Budvi ubuduće biti odgovorno Morsko dobro, koje nije uklonilo sa svoje strane šetališta privremene objekte.

Božena Jelušić ( URA) podsjetila je da je važno programsko načelo svih političkih partija u Budvi bila „obuzdavanje vašarišta“.

„ Bez obzira što sam nezadovoljna, što Programa nije donijet u jednoj valjanoj demokratskoj proceduri, glasaću za njega da bi vidjeli kako će se realizovati u praksi“, ocijenila je Jelušić i dodala da su izuzetno nezadovoljni radom Komunalne policije i inspekcija.

Za Gojka Ljubanovića ( DPS) petogodišnji program u vrijeme kada dolazi do rotacije na mjestu predsjednika Opštine nije trebao da se donosi u ovoj formi, već je trebalo postupnim putem da se ukloni sve ono što ne valja.

„Napravljen je nepopularan rez, mnoge porodice će ostati bez hleba. Ali, to ste tražili, neka vam bude srećno“, poručio je Ljubanović.

Na to se nadovezala Snežana Kuč ( DPS) koja je kazala da su 250 porodica ostavili na ulici, naglašavajući da je prvo trebalo urediti štelište, i onda urediti uslove kako treba da izgledaju privremeni objekti.

Uz naglasak da Socijaldemokrate podržavaju Program , odbornica Milena Raičković je kazala da se radi o dugogodišnjem gorućem problemu.

„Morao je doći dan kada će se taj problem riješiti i zato dajemo podršku. Ali, ne podržavamo način na koji je urađeno, jer je trebalo ljudima ponuditi alternativno rješenje, prostor van šetališta sa tipskim objektima, jer se ne mogu preko noći ljudi ostaviti bez posla“,ocijenila je Raičković.

Osvrćući se na to što je Programom uklonjeno 50 objekata na platou ispred Jadranskog sajma, nezavisni odbornik Stevan Džaković je kazao da se smišljeno se radi na blokadi imovine Atlas grupe na svim niovima.

„ Vidite kako se poklapaju interesi DPS i lokalne vlasti“, kazao je Džaković.

Pozivajući odbornike da misle svojom glavom i glasaju po savjesti, predstavnica AD „ Jadranski sajam“ Mira Deloik navela je da nije smijelo da se Jaranskom sajmu, svjesno i tendeciozno urušava njihovo poslovanje. Ocijenila je da je riječ o političkom pitanju usmjereno protiv te komapnije, a obrazloženje Opštine da su kiosci izbrisani jer je na tom prostoru predviđeno gradnja kongresnog centra, ocijenila je licemjernim, jer se godinama unazad vode imovinski sporovi oko zemlje.

„ Sada se odbornici ucjenjuju da ne glasaju za amandmane“, kazala je Deloik.

I predstavnik NVO „ Crnogorske turističke agencije“ Božidar Vujičić pozvao je odbornike da glasaju za amandmane, navodeći da ukidanjem lokacija se nanosi velika šteta građanima .

„ Probleme će se osjetiti na prihodnoj strani budžeta. Ne možete viskoplatežne goste dovesti istom brzinom, kao što ukidate lokacije. Zašto to nijeste učinili postupno u periodu od pet godina. Uklanjanjem privremenih objekata stajete na stranu onih koji su radili planska dokumenta i uništili u Budvi. Ovo vašarište je mnogo manje štetnop, od gomile izgrađenog betona“ kazao je Vujičić.

Odgovorajući na brojne optužbe, gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da je riječ o neutemljenim konastatacijama sa povišenim emocijama.

„Ovo nije politička priča, već upravljanje destinacijom. Ozbiljna turistička destinacija Budva ne može da postane sa kompromisima koji su rađeni u proteklim periodu“, kazaoa je Krapović.

Osvrćući se na problem Jadranskog sajma, Krapović je kazao da je lično Dušku Kneževiću Opština nudila svoje učešće, oslobađanje komunalija, kako bi se napravio multifunkcionalni kongresni centar sa plenarnom salom.

„ Knežević je došao sa projektom dvije velike kule sa 15 spratova“, kazao je Krapović.

Budžet 37.8 miliona

Odbornički saziv većinom glasova usvojio je budžet za narednu godinu.

SO Budva

I dok je opozicija tvrdila da i budžetom za narednu godinu potvrđuju da nastavljaju sa raspipanjem novca građana, dotle je iz vlasti ponovoljeno da su uspjeli da konsoliduju haos u finanisijama, koji su prije dvije godine zatekli preuzeimanjem vlasti od DPS–a.

Uz naglasak da je odluka o budžetu dobila pozitivno mišljenje Ministarstva finansija bez prigovora, sekretar za finansije Petar Odžić kazao je da je opštinska kasa za narednu godinu projektovana na 37.8 miliona eura, te da je riječ o razvojnom budžetu jer više od trećine ide na kapitalne projekte.

Marko Vuković (DPS) ocijenio je prvo bilo potrebno usvojiti završni račun za 2017. pa tek onda usvajati budžet za 2019. Naglasio je za narednu godinu projektovano 5.6 miliona eura za plate, što je gotovo duplo više nego što je bilo 2016., te da su tekući izdaci porasli za ček sedam miliona eura, od kada gradom upravlja aktuelna koalicija.

Odžić je odgovorio da je završni račun usvojen, a kada je riječ o platama je u zakonskom limitu i daleko je manji nego u odnosu na druge opštine.

Ukazujući na haos koji je DPS vlast ostavila za sobom, Mijomir Pejović (Demokrate) naveo je da su finansija stabilizovane, te da su sve obaveze prema svima od budžetzskih potrpošača do studenata i đaka izmirivane. Njegov partijski kolega Krsto Radović je podsjetio da je budžet za 2018. premašen za čak pet miliona, te da je sekretar Odžić domaćinski projektovao opštinsku kasu. Snežana Kuč (DPS) ocijenila je da je budžetom za narednu godinu nastavljena nekontrolisana potrošnja na uštrb kapitalnih investicija, dok je Pero Duletić (Crnogorska) pohvalio sekretara Odžića na koji način je projektovao budžet.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je da je budžet svih građana, a ne politički i da je potvrda o domaćinskom upravljanju gradom.

Usvojeni su i Program investicionih aktivnosti u narednoj godini koji iznosi 17.1 miliona eura, kao i Program uređenja prostora za narednu godinu.

Ivanovićka nova potpredsjednica parlamenta

Odbornički saziv većinom glasova imenovao je šeficu odborničkog kluba Crnogorske Anđelu Ivanović za potpredsjednicu Skupštine opštine. Za imenovanje je glasala vladajuća koalcije, dok su uzdržani bili odbornici opozicije DPS i SD.

Obrazlažući odluku Dragan Purko Ivančević ( Crnogorska) je kazao da je ta partija počastvovana što je potpredsjednik parlamenta Ivanovićeva koja je vrhunski pravnik, osnivač te stranke i utemeljivač novog političkog projekta u Crnoj Gori- da razvijamo svijest o ustavnom patriotizmu, gradimo Crnu Goru kao zajedničku kuću.

Verbalni konflikt

Šef parlamenta Đorđije Vujović, kako bi smirio uzavrele strasti, u jednom momentu morao je da da pauzu od 15 minuta i pozove sve šefove odborničkih klubova na sastanak. A razlog je bila diskusije odbornika DPS-a Milije Sekulovića . Sekulović je kazao da su mnogi odbornici sadašnje vlasti nekada bili u bliskim vezama sa njegovom partijom i kao primjer naveo Krsta Kika Radovića (Demokrate), koji je prema njegovim riječima, nekada „dovodio investitore na noge Rajku Kuljaču“. Odmah je reagovao Mijomir Pejović (Demokrate) koji je optužio Sekulovića da je uveo najniži mogući vid diskusije u parlament i naveo da Radović nikada nije bio predmet nikakve istrage niti kažnjavan, dok su članovi DPS-a sami priznali krivice, bili u zatvoru zbog milionske štete Budvi.

Radović , koji je bio van skupštinske sale, nakon što su ga upoznali na koji ga je našin odbornik DPS kvalifikovao, kazao da je Sekulovićeva reakcija očekivana jer je „ ljut pošto mu je tražio 2016. slao poruke da je nezadovoljan DPS- om i pokušao da bude član Demokrata ali je odbijen“.

Bonus video: