CEDIS: Divlja gradnja uzrok nestanka struje i vode u Ulcinju

Mještani, ogorčeni lošim uslovima u toku sezone, prijete protestima i blokadama saobraćajnica, dok iz CEDIS-a navode da problem prevazilazi njihovu nadležnost
94 pregleda 3 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Savo Prelević
Ulcinj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.08.2017. 06:06h

Mještani ulcinjskih naselja Štoj i Polja se žale da su prethodnih dana često bez struje, da to u naseljima uzrokuje i nestanak vode, zbog čega im, kako su kazali, "gosti odlaze, jer nemaju osnovne uslove za život".

Ogorčeni takvim uslovima u jeku sezone, prijete protestima i blokadama saobraćajnica.

“Više niko i ne broji ono što bacamo iz friždera i zamrzivača, jer nemamo kome da se žalimo”, rekao je zakupac jednog ugostiteljskog objekta na Velikoj plaži redakciji.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) su “Vijestima” kazali da su ta naselja prepoznata kao kritične tačke, sa aspekta sigurnosti u napajanju. Razlog tome je, kako navode, nekontrolisana divlja gradnja, koja za posljedicu ima preopterećenje postojeće infrastrukture. Iz CEDIS-a navode da su poznati slučajevi i gdje “ljudski faktor dodatno doprinosi složenosti situacije” i da je “zbog nelegalnih priključaka i samopriključivanja dolazilo do havarija na mreži”.

U CEDIS-u dodaju da, uprkos tome što je već određeno vrijeme na snazi crveni meteo alarm, sve funkcioniše sa uobičajenom frekvencijom prekida na mreži - osim na području opštine Ulcinj. Problem u Ulcinju, kako su kazali, prevazilazi nadležnosti i odgovornost CEDIS-a, zbog “nepostojanja planske dokumentacije za određene djelove opštine”.

“Sve dok se ne donesu planska dokumenta, CEDIS ne može da gradi nove objekte. I nelegalna gradnja za posljedicu ima upravo preopterećenja postojeće infrastrukture”, kažu u CEDIS-u.

Bez obzira na navedena ograničenja, kako su kazali, u CEDIS-u su, kroz svoje planove razvoja, tokom ove i 2018. godine, predvidjeli su milion i 400 hiljada vrijednu izgradnju novih kablovskih vodova kojima bi se stvorili uslovi za dalji razvoj elektroenergetske mreže.

“Planirana je i izgradnja novih trafostanica nižeg naponskog nivoa u vrijednosti od 260 hiljada eura, kao i rekonstrukcija 22 postojeće TS, u vrijednosti od oko 300 hiljada eura. Planirana je i rekonstrukcija TS 35/10kV Velika plaža 1, Velika plaža 2 i TS 35/10kV Grad, u vrijednosti od oko 200.000 eura”, kazali su iz CEDIS-a.

Stanje napajanja u Ulcinju, kako su rekli, trebalo bi da poboljša izgradnja TS 35/10kV Novi Ulcinj, izgradnja tri 35kV kablovska voda i sedam 10kV kablovskih vodova za uklapanje nove TS u mrežu, čiji radovi počinju sljedećeg mjeseca. Do kraja godine biće završeni i radovi na zamjeni transformatora u TS 35/10kV Velika plaža 1.

Bonus video: