Damjanović: Ustavni sud sam da pokrene postupak za ocjenu ustavnosti

Damjanović je u pismu predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću podsjetio da Skupština u predviđenom zakonskom roku nije dostavila odgovor na navode sadržane u Predlogu za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 15 Zakona o Ustavnom sudu, koji je Drašković zatražio 15. juna
56 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.07.2018. 14:03h

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović predložio je Ustavnom sudu da sam pokrene postupak za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kojom je produžen mandat članovima tog tijela.

Damjanović je u pismu predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću podsjetio da Skupština u predviđenom zakonskom roku nije dostavila odgovor na navode sadržane u Predlogu za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 15 Zakona o Ustavnom sudu, koji je Drašković zatražio 5. juna.

U tom smislu, smatra Damjanović, neophodno je da se, shodno odredbi člana 34 stav 3 Zakona o Ustavnom sudu, nastavi započeti postupak, „a imajući u vidu značaj postupka, predlažem da se, u skladu sa članom 53 stav 3 Poslovnika Ustavnog suda, navedeni predlog prioritetno razmotri“.

"Takođe predlažem da Ustavni sud razmotri mogućnost da sam pokrene postupak za ocjeni saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 3 Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama", kaže se u pismu Damjanovića.

On je dodao da to predlaže imajući u vidu činjenicu da je u toku postupak po Predlogu za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 15 Zakona o Ustavnom sudu u kojem se ocjenjuje ustavnost odredaba koje su u vezi sa pitanjem ustavnosti odredaba Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu.

Bonus video: