Damjanović: Vlast spremna da neustavno produži mandat Stankoviću i Medenici

O tome se, tvrdi on, već sada razmišlja i zakulisano djeluje unutar segmenata izvršno-sudske vlasti
2243 pregleda 1 komentar(a)
Medenica i Stankovic (arhiva), Foto: Savo Prelević
Medenica i Stankovic (arhiva), Foto: Savo Prelević

Vlast će, ukoliko se ne obezbijedi neophodna većina za izbor vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Vrhovnog suda, pribjeći istom modelu kao u slučaju Sudskog savjeta, i neustavno produžiti mandat nosiocima tih funkcija, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Mandat vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici ističe ove godine, a za izbor njihovih nasljednika neophodna je dvotrećinska većina u parlamentu, odnosno tropetinska u drugom krugu glasanja.

Damjanović je agenciji MINA rekao da je prije pola godine, glasovima poslanika vlasti, uprkos jasnoj ustavnoj normi trajanja mandata članovima Sudskog savjeta, njima protivustavno produžen mandat, teoretski sa mogućnošću novih produženja do u beskonačnost.

Prema njegovim riječima, i u tome se ogleda dubina političke i institucionalne krize u državi.

„Zato je sada pošteno reći, a ne biti licemjer i praviti se nevješt, da će vlast, koja umjesto da razgovara sa opozicijom o ključnim državnim problemima i izazovima, uključujuči i pitanje izbora VDT-a i predsjednika Vrhovnog suda, pribjeći istom modelu i, ukoliko ne dođe do neophodne većine, ponovo neustavno produžiti mandat i u ova dva slučaja“, naveo je Damjanović

O tome se, tvrdi on, već sada razmišlja i zakulisano djeluje unutar segmenata izvršno-sudske vlasti.

„Usput ponovo pripremajući takozvanu podršku onih djelova međunarodnih institucija koje se inače ne libe da „braneći pravo“ isto krše u brižljivo kreiranim „savjetodavnim mišljenjima“, uglavnom napisanim u kancelarijama domaćih uzurpatora prava i zakona“, dodao je Damjanović.

Na pitanje da li bi se rješenje problema moglo tražiti u izmjenama Ustava, i da li je ta opcija uopšte moguća s obzirom na to da je i za izmjene najvišeg pravnog akta potrebna dvotrećinska većina, Damjanović je kazao da vlast nema tu većinu, pa je jasno da se bez dijela opozicije Ustav ne može mijenjati.

„Ko želi, pod kojim uslovima i na koji način to da radi sa 42 poslanika vlasti, imaćemo prilike brzo da vidimo. Umjesto što se mijenjaju ustavna rješenja zbog nedostatka volje da se uvaže stavovi crnogorske opozicije, ali i kredibilne stručne javnosti, bolje je da se sjedne za sto i otvoreno i odgovorno razgovara kako da taj Ustav, odnosno zakone, poštujemo i dosljedno primijenimo u praksi“, naveo je Damjanović.

On smatra da je rješenje u razgovorima, odnosno ozbiljnim dogovorima koji bi uvažili i potrebu da se najstručniji i najkredibilniji ljudi nađu na ključnim pravosudno-tužilačkim pozicijama.

„Kako bi se spriječila dalja erozija i sudstva i tužilaštva, odnosno potpuno potčinjavanje tih institucija segmentima izvršne vlasti, to jest jedne partije, a što je nedavno najplastičnije demonstrirano otmicom opkoljavanjem dvojice mojih opozicionih kolega, Milana Kneževića i Nebojše Medojevića“, dodao je Damjanović.

Kako je kazao, da vlast nema namjeru da razgovara najbolje svjedoči to što se u momentu kada je ponovo na snazi bojkot Skupštine od najvećeg broja opozicionih poslanika, raspisuje „konkurs“ u skupštinskom odboru za članove Sudskog savjeta.

„Namjera je perfidna i ima za cilj da se i domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti pošalje poruka kako eto neka opozicija ponovo neće da učestvuje u izboru, odnosno da nastavlja da opstruira ovaj „fini demokratski proces“, kazao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, taj jeftini pokušaj prevare neće riješiti zastoj koji se tiče pregovora o poglavljima 23 i 24.

„S tim što treba znati da aktuelna vlast i ne žuri da ispuni uslove, odnosno obaveze iz akcionih planova, jer ih je podredila praksi pune političke kontrole crnogorskog pravosuđa koje će, vjerovatno, i biti posljednja brana režima u momentu kada i u Crnoj Gori dođe do neminovnih političkih promjena“, zaključio je Damjanović.

Bonus video: