"Došli smo na mjesto gdje je izvršen ekološki zločin": Građani Žabljaka zasadili sadnice kod Crnog jezera

4398 pregleda 6 komentar(a)
Detalj sa današnje akcije, Foto: Obrad Pješivac
Detalj sa današnje akcije, Foto: Obrad Pješivac

Nekoliko desetina građana Žabljaka predstavnika nevladinog sektora iz ovog grada danas su kod Crnog jezera, na mjestima gdje su nedavno porušena stabla, zasadili nove sadnice.

"Došli smo na mjesto gdje je izvršen ekološki zločin i ovim činom još jednom iskazujemo protest protiv sječe zdravih stabala i gradnje bungalova u prostoru koji je pod zaštitom UNESCO. Nadam se das ćemo uspjeti da spriječimo dalju sječu stabala koja su vidno obilježena. Istrajaćemo u odbrani ovih vriednosti", kazao njihov predstavnik Milovan Vojinović.

Sadnja kod Crnog jezeraSadnja kod Crnog jezera

Prije početka sadnje, saradnik za šumarstvo u Nacionalnom parku (NP) "Durmitor" Slavoljub Džaković saopštio je da je stav NP "Durmitor" da se sadnja ne može izvršiti jer takav postupak nije prijavljen.

Odgovoreno mu je da oni na takvu aktivnost imaju pravo po članu 16 Zakona o nacionalnim parkovima koji m se građanima dozvoljava sadnja autohtonih stabala.

Potom su na prostoru iza restorana "Crno jezero", krampama i ašovima iskopali rupe i između porušenih stabala zasadili 50 mladih sadnica smrče.

Sadnja kod Crnog jezeraSadnja kod Crnog jezera

Vojinović je kazao da se neće dozvoliti bilo kakve investicione aktivnosti na prostoru od rampe do jezera.

"Saznanja da će se sječa nastaviti nije nas zatekla nespremne. Od jutros u 5,30 časova na ovom prostoru djeluju volonteri koji prate dešavanja. Tako će biti sve dok se zvanično ne osujeti ova namjera. Bićemo spremni da brzo osujetimo svaku namjeru sječe šume ili drugog djelovanja na realizaciji projekta za koji je nedavno izvršena javna rasprava, a podrazumijeva izgradnju pješačke staze široke 1,5 metara uz postojeće šetališta dugog 858 metara, vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu, rasvjetu, optičke kablove, rekonstrukciju dvenog mosta kod restorana na Crnom jezeru, "kazao je Vojinović.

Bonus video: