Glavni grad traži dnevne novine dostupne i na internetu: Za oglašavanje 56.000 eura

U fakultativnim uslovima je navedeno da se ne zahtijeva ekonomsko-finansijska sposobnost ponuđača
698 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković
Zgrada Glavnog grada, Foto: Luka Zeković

Glavni grad je objavio tender za otvoreni postupak javne nabavke za oglašavanje u dnevnim novinama za potrebe organizacionih jedinica, bez privrednih društava, vrijedan 56.000 eura.

Dnevne novine, stoji u uslovima tendera, treba da izlaze svakog dana u sedmici, da se distribuiraju na cijeloj teritoriji Crne Gore i da je u posljednja dva mjeseca njihov cijeli sadržaj dostupan internet stranici.

“U predmetnoj izjavi ponuđač je dužan navesti veb stranicu ponuđača na kojoj će Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda, u postupku pregleda, ocjene i vrednovanja ponuda, provjeriti dostupnost cjelokupnih dnevnih novina u posljednja dva mjeseca”, piše u dokumentaciji.

U fakultativnim uslovima je navedeno da se ne zahtijeva ekonomsko-finansijska sposobnost ponuđača.

“Objavljivanje tekstova vrši se sukcesivno prema potrebama organizacionih jedinica Glavnog grada Podgorica. Naručilac se obavezuje da saglasno potrebi dostavi tekst oglasa, elektronskom poštom Izvršiocu, dan prije objave, najkasnije do 14 časova”, navodi se u uslovima.

Glavni grad godinama unazad oglašavao se uglavnom u listovima “Pobjeda” ili “Dnevne novine”. U aprilu prošle godine, u jeku kampanje za lokalne izbore, u Dnevnim novinama je objavljen dodatak o postignućima gradske uprave na čelu sa Slavoljubom Stijepovićem.

Iz Glavnog grada su tvrdili da nijesu platili reklamiranje, a prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u vrijeme predizborne kampanje zabranjeno je reklamiranje.

Za oglašavanje u Pobjedi 2016. Glavni grad je potrošio je 57.183 eura, godinu ranije oko 57 hiljada eura, a ta suma je plaćena za objavljivanje za potrebe javnih ustanova i organa glavnog grada, ali ne i preduzeća.

Iz NVO sektora više puta su ukazivali da istraživanja koja su radilli pokazuju da se novac građana za oglašavanje u medijima troši netransparatentno i da na taj način utiče na medijsko tržište.

Bonus video: