Han zabrinut za Javni servis

"Rukovodstvo RTCG-a i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska”
72 pregleda 4 komentar(a)
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Johanes Han, Duško Marković, Foto: Gov.me/S. Matić
Ažurirano: 26.12.2017. 16:28h

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske unije Johanes Han izrazio je zabrinutost zbog dešavanja u vezi sa RTCG. On je, povodom dešavanja u vezi Savjeta RTCG, uputio pismo premijeru Dušku Markoviću u kome navodi da su problemi u vezi Javnog servisa jedna od ključnih zabrinutosti EU, saznaju "Vijesti".

EU je pitanje Javnog servisa apostrofirala u posljednjem Nezvaničnom radnom dokumentu EK o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24:

"Rukovodstvo RTCG-a i njegovi upravni organi moraju biti zaštićeni od neprimjerenog uticaja i političkog pritiska”, piše u dokumentu.

CRNVO, CGO, CeMI i Institut alternativa su u petak podsjetili na zabrinutost ambasade SAD, ali i EU zbog razrješenja članova Savjeta RTCG i naveli da je to naglašeno i premijeru u pratećem pismu komesara Hana, u koji su potpisnici saopštenja imali uvid. O važnosti javnih servisa Han je govorio i na Danima medija EU-Zapadni Balkan, koji su održani početkom novembra u Tirani.

IA juče je preko društvenih mreža pozvala na protest u srijedu, u 11. 30 časova ispred Skupštine “protiv partijskog upravljanja Javnim servisom”. Protest je pod sloganom “Nezavisni javni servis i tačka”.

On je zakazan pola sata prije početka sjednice Administrativnog odbora na kojoj bi trebalo da se raspravlja o eventualnom razrješenju člana Savjeta RTCG Gorana Đurovića.

Na dnevnom redu plenarne sjednice koja je u toku naći će se predlog za razrješenje člana Savjeta Agencije za elektronske medije Darka Ivanovića. Za to su dovoljni glasovi poslanika DPS, HGI i SD.

Administrativni odbor je prije dvije sedmice Skupštini predložio da se Ivanović smijeni jer je prekršio Zakon o elektronskim medijima zbog konflikta interesa.

Bošnjačka stranka sinoć je odlučivala kako će glasati po ovom pitanju, dok će Liberalna partija i Forca o tome odlučiti. Poslanik Andrija Popović (LP) kazao je da njegova partija “ni u kom obliku” neće napuštati Skupštinu, iako smatra, kaže, da razrješenja predstavnika civilnog sektora nijesu dobra“.

Demokratski front i UCG, koji su se nedavno vratili u Skupštinu, neće prisustvovati glasanju.

Bonus video: