Hotelijeri trljaju ruke u Herceg Novom

Najviše turista na hercegnovskoj rivijeri je iz Srbije (37 odsto), BiH (32) i Rusije (11)
134 pregleda 4 komentar(a)
Herceg Novi plaža (novine), Foto: Screenshot (Youtube)
Herceg Novi plaža (novine), Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 28.08.2018. 14:04h

Na hercegnovskoj rivijeri boravi oko 29.000 registrovanih gostiju, što je za 28 odsto više nego u isto vrijeme prošle godine, ali za 6.000 manje nego prije desetak dana.

Podaci govore da je prošao špic sezone, ali su hoteli i dalje dobro popunjeni, a taj trend se očekuje i u septembru.

Hotelijeri kažu da su zadovoljni glavnom turističkom sezonom, ali i dobrim najavama i sklopljenim ugovorima sa postsezonu.

U hotelima “Park” i “Delfin” u Bijeloj koji posluju u okviru kompanije “Carine” boravi oko 1.000 gostiju i svi kapaciteti su popunjeni. U kompaniji kažu da su zadovoljni posjetom koja je za 20 odsto bolja od prošlogodišnje. Ističu da dobru popunjenost očekuju do kraja oktobra, do kada će hoteli raditi. Gosti su uglavnom iz Francuske, Njemačke, Engleske i Poljske.

U Institutu “Dr Simo Mološević” ističu da je realizovano 6.000 noćenja više nego lani. Trenutno imaju 1.200 gostiju i ističu da dobru popunjenost, uglavnom gostima iz skandinavskih zemalja, očekuju do kraja oktobra kada druga faza zatvara vrata. U prvoj fazi u kojoj su na liječenju i rehabilitaciji uglavnom gosti iz zemlje i regiona, dobru popunjenost očekuje do zatvaranja - krajem godine.

Do zatvaranja krajem oktobra, i u hotelu “Hunguest Hotel Sun Resort”, mađarskih vlasnika, kažu da očekuju dobru posjetu. Nekada elitni hotel “Plaža”, ove godine je jedan od rijetkih koji bilježi slabiju posjetu od lanjske, zbog takozvane “julske rupe”. Cijene nisu mijenjali posljednjih pet godina, a u septembru najavljuju smanjenje cijene za 20 odsto, pa će polupansion od 25 eura biti među najjeftinijim u gradu.

Uz hotele “Light house” i “Palmon Bay”, “Plaža” će raditi cijele godine.

“Sezona je ove godine ranije krenula i imali smo dobru posjetu, ali je onda zbog Svjetskog prvenstva u fudbalu i kiše u julu, posjeta bila nešto slabija”, kaže direktor hotela “Light house” Jovan Vukalović.

Božidar Draganić, predsjednik Odbora direktora kompanije “Primorje Hotels&Restaurants“, u okviru koje posluje hotel “Palmon bay”, ističe da je protekla sezona najbolja do sada i da su im najbrojniji gosti iz zapadne Evrope i Rusije. Za postsezonu očekuju dobru posjetu i najavljuju smanjenje cijena, ne precizirajući koliko.

Dok je većina hotelijera zadovoljna glavnom turističkom sezonom, ugostitelji tvrde da je slabija od prošlogodišnje. Najtraženiji su bili dnevni meniji za koje je trebalo izdvojiti pet eura, odnosno sedam eura za riblji.

Od ukupnog broja turista, najviše je turista iz Srbije (37 odsto) BiH (32) Rusije (11), Francuske, Holandije, Norveške…

“Oko 80 odsto smještajnih kapaciteta za kraj avgusta i septembar su rezervisani”, tvrde u Turističkoj organizaciji.

Bonus video: