Hrapović obećao bolji standard ljekarima, ali ne i veće plate

1065 pregleda 1 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.12.2018. 16:38h

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je u Skupštini da ukupna ugovorena vrijednost opreme nabavljene za potrebe zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore iznosi 1,34 miliona eura.

Hrapović je, odgovarajući na poslaničko pitanje koliko sredstava su Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstva uložili u kupovinu medicinske opreme i kadrovskog jačanja zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore za protekle dvije godine, rekao da taj iznos u Andrijevici iznosi 895 eura, Beranama 591.399, Bijelom Polju 455.416, Kolašinu 23.390, Mojkovcu 29.622, Pljevljima 23.390 i Plavu 265 eura.

Hrapović je u Skupštini rekao da svi sistemi, pa i resor zdravstva, moraju da podnesu teret ograničenih budžetskih sredstava.

Onje, odgovarajući na pitanje nezavisnog poslanika Nedjeljka Rudovića, da li će Ministarstvo zdravlja prihvatiti zahtjev Sindikata doktora medicine da se plate doktorima medicine povećaju za 225, specijalistima 350 i subspecijalistima za 400 eura, kazao da će poboljšavati standard ljekara kroz rješavanje stambenih pitanja,poboljšanje uslova radnog ambijenta...

Premijer Duško Marković je prije tri dana kazao da neće biti povećanja plata u javnom sektoru.

“Vi ćete da podijelite 100 stanova, a da li će ti ljekari ostati ujavnom zdravstvu... Od 2014.godine su 102 ljekara napustila javno zdravstvo...Neki od njih su prije toga dobili stanove. I sad ćete podijeliti stanove, ali nećete uspjeti da ih zadržite”, kazao je Rudović.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović je, odgovarajući na pitanje poslanice DPS Jovanke Laličić, da li se sprovode programi obuke za jačanje kapaciteta službenika za ljudske resurse i da li su njima obuhvaćeni pored službenika na centralnom i službenici na lokalnom nivou, kazala da je za narednu godinu planirana realizacija obuke za 50 službenika na centralnom i lokalnom nivou.

Od septembra je, kako je istakla počeo pilot program, tokom kojeg će službenici državnih organa i lokalnih samouprava iz Pljevalja, Mojkovca, Nikšića, Herceg-Novog, Kotora i Tivta, kroz četvoromjesečnu obuku “jačati znanje i vještine neophodne za kvalitetno upravljanje ljudskim resursima”.

Bonus video: