Iz DPS-a se zaposlenje bolje vidi

Oko 150 pripravnika odlučilo da im prvi stepenik u karijeri budu političke partije, najprimamljivije je stažirati u vladajućim
3635 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2019. 21:31h

Nakon što su završili studije, oko 150 osoba odlučilo je da prvi stepenik u njihovoj profesionalnoj karijeri bude praksa u nekoj od političkih partija.

Najveći broj - njih više od 50 - obučavaće se kod vladajuće Demokratske partije socijalista. Poslije partije Mila Đukanovića najviše pripravnika imaju Socijaldemokrate Ivana Brajovića i Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića.

Osim parlamentarnih partija, pripravnike na period od devet mjeseci imaju i partije na lokalnom nivou, poput Crnogorske, Prave Crne Gore...

Većina njih je završila pravo, ekonomiju ili političke nauke. Međutim, na adrese političkih partija prijavili su se i vlasnici diploma iz, na primjer, voćarstva, brodomašinstva, bezbjednosti marina i jahti...

“Siguran sam da među tim mladim ljudima ima i divnih i talentovanih osoba, ali je odluka da započnete karijeru u javnoj upravi ili u političkoj partiji jedna forma ‘deklaracije’ o sopstvenom sistemu vrijednosti i ubjeđenja i ne smijemo se iznenaditi ako kasniji poslodavci tu ‘deklaraciju’ uzmu u obzir,” kazao je za “Vijesti” psiholog i komunikolog Radoje Cerović.

Ističe da postoji niz neuobičajenih trendova koji se odnose na poslovne odluke i upravljanje karijerom kod mladih u Crnoj Gori.

Poznato je, na primjer, istraživanje UNDP-a koje je ukazalo na ogromnu preferenciju koju mladi pokazuju ka državnoj službi u odnosu na privatni sektor.

“Potreba da se osjeti zaštita nečega što se doživljava kao moćno i uticajno, da ste u okrilju i pod zaštitom neke osobe ili institucije koja ima moć je veoma indikativan pokazatelj. Vjerovatno govori o nečemu što se u teoriji naziva ‘risk-aversive’ razmišljanje i karakteriše ga izbjegavanje takmičenja, igranje na sigurno, težnja da se smanji rizik i da se ograniči svaka nesigurnost ili nedoumica. Može da bude tipično za anksiozne osobe, koje se ionako bore sa raznim unutrašnjim izvorima nemira i teže da one spoljašnje ograniče koliko je to moguće,” kazao je on, dodajući da su takve odluke suprotne floskulama o “čojstvu i junaštvu”.

Na pitanje zašto se veliki broj njih odlučuje na stručno obučavanje u političkim partijama, Cerović kazao je da one na neki način predstavljaju arhetip moći.

“Osim političke moći, one valjda evociraju u glavama mladih ljudi i sigurnost, zaštitu, kao i duge forme moći: ekonomsku, medijsku i slično”, kazao je on za “Vijesti”.

Međutim, nije mu jasno šta političke partije traže u lepezi potencijalnih poslodavaca koji se prijavljuju na ovaj program.

Smatra da partije ne bi smjele da koriste tu formu angažovanja pripravnika i da to ne predstavlja dobru praksu.

“Svakako, kao neko ko često organizuje procese selekcije personala, imao bih određene rezerve prema kandidatima koji su radili pripravnički staž u političkim partijama. I to ne zbog ideološkog ili političkog opredjeljenja. Imao bih sumnje (i naravno i provjerio bih) da ta osoba može da funkcioniše samostalno i da ima dovoljnu sigurnost u sebe da donosi odluke i da doprinese procesu odlučivanja u poslovnom ambijentu”, kazao je Cerović.

Dodao je da najveći dio klijenata iz Crne Gore sa kojima radi u domenu selekcije bi mu tražio da takvog kandidata a priori isključi iz procesa selekcije.

“Legitimno je pretpostaviti da stremljenja tih kandidata nijesu u domenu dugoročnog doprinosa kompaniji - poslodavcu gdje konkuriše, već da će se baviti drugom djelatnošću čim bude prilike”, ocijenio je Cerović.

Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem organizovan je sedmi put, a njemu je devetomjesečnu praksu osiguralo 3.298 svršenih studenata.

DPS dominira u Podgorici, SD u Plavu i Baru, a BS u Rožajama

“Siguran sam da među tim mladim ljudima ima i divnih i talentovanih osoba, ali je odluka da započnete karijeru u javnoj upravi ili u političkoj partiji jedna forma ‘deklaracije’ o sopstvenom sistemu vrijednosti i ubjeđenja i ne smijemo se iznenaditi ako kasniji poslodavci tu ‘deklaraciju’ uzmu u obzir,” kaže psiholog i komunikolog Radoje Cerović.

Gdje je partija jaka, tu ima i najviše pripavnika, moglo bi se zaključiti iz evidencije pripravnika koji su 15. januara počeli sa stažom.

DPS je na izborima u glavnom gradu 27. maja prošle godine osigurala apsolutnu vlast.

Od ukupnog broja pripavnika koje su pobrojale “Vijesti”, više od pola se obučavaju u njihovoj centrali ili u podgoričkom odboru.

Bošnjačka stranka Rafeta Husovića je, na primjer, na istim izborima osigurala apsolutnu vlast u Rožajama.

Od pripavnika ove stranke koje su pobrojale “Vijesti”, gotovo svi su u tom gradu.

SD ima najviše pripravnika u Plavu i Baru.

Na izborima u Plavu su dobili najviše mandata, a u Baru su drugi po broju mandata - odmah iza DPS-a.

Svaki dvadeseti stažira u političkoj partiji

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je od ukupnog broja korisnika, njih oko 4,5 odsto angažovano u nekoj od političkih partija.

“Podsjećamo da u skladu sa Zakonom korisnici su imali priliku da biraju sedam preferenci, odnosno poslodavaca koji su tražili njihov studijski program, a da je do povezivanja dolazilo na osnovu prosječne ocjene. Prijavljivanje korisnika poslodavaca, kao i sama procedura je elektronska, što dovoljno govori o transparentnosti programa”, kazala je za“Vijesti” Milica Lekić iz Ministarstva prosvjete.

Bonus video: