Izvještavanje o terorizmu određeno stepenom medijske slobode

Učesnici regionalne radionice o medijskom izvještavanju o nasilnom ekstremizmu su novinari sa Zapadnog Balkana, kao i regionalni i međunarodni stručnjaci iz te oblasti.
59 pregleda 1 komentar(a)
Savjet za regionalnu saradnju, Foto: Radomir Kračković
Savjet za regionalnu saradnju, Foto: Radomir Kračković
Ažurirano: 25.10.2018. 11:35h

Kvalitet medijskog izvještavanja o terorizmu određen je stepenom medijske slobode i finansijskim resursima, ocijenjeno je na radionici koju je u Budvi organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC).

Učesnici regionalne radionice o medijskom izvještavanju o nasilnom ekstremizmu su novinari sa Zapadnog Balkana, kao i regionalni i međunarodni stručnjaci iz te oblasti.

Kako je saopšteno iz RCC-a, oni razgovaraju o ulozi medija u borbi protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i fenomena društvenih medija i radikalizacije na internetu.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore, Dragan Pejanović, istakao je važnost stalne potrebe za kontinuiranom edukacijom medija i razmjenom iskustava, kako bi na odgovarajući način odgovorili na taj izazov koji se stalno mijenja.

To će, ocijenio je Pejanović, doprinijeti informisanju i profesionalnijem izvještavanju o tom osjetljivom pitanju na koje niti jedan region nije imun.

Šef Političkog odjeljenja Savjeta za regionalnu saradnju, Amer Kapetanović, kazao je da je kvalitet medijskog izvještavanja o terorizmu određen, između ostalog, i stepenom medijske slobode, finansijskim resursima, kulturološkim faktorima i individualnim poimanjem etike i društvene uloge medija.

On je podsjetio da je 2014. godine prosječna stopa ubistava u svijetu iznosila 6,24 smrti na 100 hiljada stanovnika, dok je broj ljudi koji su umrli kao posljedica terorističkih aktivnosti iznosio 0,47 na 100 hiljada stanovnika.

“Ako pratimo ovu logiku, onda terorizam ne predstavlja najsmrtonosniju prijetnju 21. vijeka, ali se ipak čini da dobija nezapamćenu pažnju javnosti od 11. septembra 2001. godine,“ rekao je Kapetanović.

Kako je naveo, nema nikakve sumnje da su mediji u središtu tog pitanja, i često se pominju kao „vezivno tkivo“ senzacije i panike, jer su teroristički napadi često pažljivo osmišljeni kako bi privukli pažnju elektronskih medija i svjetske štampe.

“Razlog zbog kojeg smo se okupili danas ovdje jeste da vidimo šta možemo uraditi kako bi izbjegli da se upletemo u vrtlog radikalnog narativa i na taj način postanemo njegova municija, a da istovremeno nastavimo obavljati izuzetno važnu ulogu izvještavanja, širenja vijesti i informisanja javnosti”, kazao je Kapetanovic.

Saradnik za regionalnu borbu protiv terorizma i savjetnik za sigurnost pri Delegaciji Evropske unije u BiH, Filip de Cenik, zatražio je aktivno učešće medija, s obzirom na njihovu specifičnu i izuzetno važnu ulogu u svakom društvu, u zajedničkoj borbi protiv svih oblika terorizma i nasilnog ekstremizma.

On je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je prevencija, u koju su uključeni svi slojevi društva, od tijela za sprovođenje zakona i civilnog društva do porodice, ključna za uspješno suzbijanje te pojave.

Viša savjetnica pri Platformi za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), Jelka Klemenc, govorila je o mandatu Platforme, čiji su najveći prioriteti sprječavanje i borba protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma.

“Naglasila je važnost veće usklađenosti u pristupu koji je ponudila međunarodna zajednica, radi njegovog efikasnog ostvarivanja kojim se obuhvata cijelo društvo i u kome mediji imaju ključnu ulogu”, kaže se u saopštenju.

Skup je dio IISG i Inicijative Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi), koji su podržani sredstvima iz IPA II 2016, a obuhvataju regionalno djelovanje na sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma na Zapadnom Balkanu, u kojem RCC učestvuje kao jedan od partnera.

Bonus video: