Je li ovakav život u 21.vijeku?

CEDIS: Štoj je prepoznat kao kritična tačka. Razlog tome je nekontrolisana divlja gradnja u tom dijelu
102 pregleda 0 komentar(a)
Veš mašina
Veš mašina
Ažurirano: 15.08.2017. 06:20h

“Pitamo premijera, predsjednika države i crnogorsku javnost da nam kažu da li je ovo život dostojan čovjeka u 21. vijeku,” kažu Stojan Kuzman i Pavle Ćetković, mještani Štoja kod Ulcinja, gdje već danima struja nestaje i nema je satima.

“Ni veš mašina ne može da opere a da ne nestane struje”, žali se Ćetković.

On i Kuzman su među 80 starosjedilaca Štoja kod Bregvije, koji su potpisali peticiju da se urgentno riješi problem čestih nestanaka struje. Među potpisnicima su ugledne štojske familije poput Škrelja, Ivanovića, Duševića, Veljovića, Elezovića, Marovića, Pajovića, Barovića, Ćetkovića, Kuzmana, Jančića, Klikovaca... Oni se žale da su prethodnih 20 dana često bez struje, da to uzrokuje i nestanak vode, zbog čega im, kako su kazali, "gosti odlaze, jer nemaju osnovne uslove za život".

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) “Vijestima” su kazali da je Štoj prepoznat kao kritična tačka, sa aspekta sigurnosti u napajanju. Razlog tome je, kako navode, nekontrolisana divlja gradnja, koja za posljedicu ima preopterećenje postojeće infrastrukture.

Iz CEDIS-a navode da su poznati slučajevi i gdje “ljudski faktor dodatno doprinosi složenosti situacije” i da je “zbog nelegalnih priključaka i samopriključivanja dolazilo do havarija na mreži”.

Kuzman kaže da su mještani saglasni sa saopštenjem CEDIS-a u dijelu u kome se govori da je uzrok nestanka struje divlja gradnja koja za posljedicu ima preopterećenje mreže.

“Mi to razumijemo ali želimo da i oni razumiju da mi nijesmo krivi za to. Svi ti divlji graditelji spojeni su na elektro mrežu i koliko znam, svi su platili priključke. Kako je to moguće, pitamo i CEDIS i Elektroprivredu. Nemamo mi ništa protiv toga samo želimo da imamo struju. Je li grijeh željeti to u 21. vijeku”, pita Kuzman.

On kaže da kad struja i dođe, to je jedna faza ili eventualno dvije, odnosno napon do 90 volti.

“Nijesmo spojeni na vodovod, pa kada nestane struje nemamo ni vode. Ima dosta familija koje se bave poljoprivredom, a kako da zalivaju voće i povrće ako nema vode. Šta sa onima koji se bave izdavanjem soba kojima gosti bježe jer nemaju elementarnih uslova za život,” pitao je Kuzman.

Obraćali su se, kako kažu, svim nadležnim institucijama. U Opštini su im kazali da nijesu nadležni jer je Elektroprivreda u državnom vlasništvu.

“Je li i smeće koje je pokorilo Štoj u državnoj ingerenciji. Kako to da u CEDIS-u kažu da ne mogu da grade zbog nepostojanja planova, a predsjednik Nazif Cungu nam kaže da nije nadležan. Čija smo to mi nadležnost,” kazao je Kuzman.

On je istakao veliku zahvalnost mještana Štoja ljudima u distributivnom centru Ulcinja na čelu sa Zoranom Vučetićem „koji ulažu maksimalne napore da nam omoguće elementarne uslove za život“.

“Nažalost, elektro sistem je takav da čim oni nešto poprave, to odmah propadne. Izgori kabal, iskoči osigurač ili nešto treće tek svi znamo da je u pitanju loša mreža i preopterećenje”, žali se Kuzman.

Finci trpe i ne razumiju šta ih je snašlo

U Štoju borave i gosti iz Finske Simo Ronkainen i Eva Gruzdina.

“Oni trpe naše napore u pružanju svih usluga u turizmu. Njihov mozak ne može da shvati da u 21. vijeku u jednoj turističkoj zemlji struje nema po pola dana”, kazao je Kuzman.

Bonus video: