Kako se dijele lokacije na Adi: Nekome bager, nekome plažni bar

Lokacija D-4 na volšeban način prvo izmještena iz crvenog pojasa, a potom ekspresno dodijeljena Vukadinoviću. Zakupac godinama bio Ulcinjanin L.B., kome je Morsko dobro 2016. eksplicitno odbilo zahtjev za produženje ugovora uz obrazloženje da je lokacija u crvenoj zoni koja obuhvata objekte za momentalno uklanjanje
8163 pregleda 4 komentar(a)
Ušće Ade Bojane, Foto: MORT
Ušće Ade Bojane, Foto: MORT

Nova evidencija privremenih objekata na obalama Bojane svojevrsno je svjedočanstvo da zakupci državnog zemljišta nemaju isti tretman kod Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i Morskog dobra. U novom katalogu pojedine lokacije izmještene su iz zona za rušenje, druge su ostale u planu, iako još od 2016. nisu predviđene za zakup, a ucrtavane su i mnogo veće površine objekata od postojećih.

Programom privremenih objekata u zoni Morskog dobra za opštinu Ulcinj za period 2019 - 2023, koji je Ministarstvo prihvatilo 25. decembra, a Vladu sa njim upoznalo dva dana kasnije, nisu planirani objekti iz tzv. crvene i narandžaste zone kataloga za obale Bojane. Ministarstvo je programom planiralo ukupno 520 objekata na obalama Bojane, od čega 312 na desnoj, a 208 na lijevoj obali. Rušenja su pošteđeni ugostiteljski objekti.

Novim katalogom je lokacija D-4 na volšeban način prvo izmještena iz crvenog pojasa (crvena zona prema ranijem planu bila je predviđena za rušenje), a potom ekspresno dodijeljena Podgoričaninu Srđanu Vukadinoviću na istoj parceli. Zakupac lokacije ranije je godinama bio Ulcinjanin L.B., kome je Morsko dobro u oktobru 2016. eksplicitno odbilo zahtjev za produženje ugovora uz obrazloženje da je lokacija D-4 na katastarskoj parceli 1163 KO Štoj u crvenoj zoni koja obuhvata objekte za momentalno uklanjanje.

“Stoga Vaš objekat ne može biti predmet javnog poziva saglasno čemu nijesu ispunjeni preduslovi za zaključenje ugovora. U vezi s tim, pozivamo Vas da bez odlaganja pristupite uklanjanju objekta jer će u suprotnom nadležni inspekcijski organi izvršiti rušenje”, stoji u odgovoru Morskog dobra Ulcinjaninu, koji je u međuvremenu preminuo.

Njegov trošni objekat na istoj lokaciji postoji i danas, ali je tabla sa oznakom D-4 sada premještana na Vukadinovićevu kućicu udaljenu više stotina metara, koja tu gravitira više od deceniju. Vukadinović je kazao da u svemu tome ne vidi ništa sporno. Napomenuo je da je njegov objekat bio u planovima od 2013. ali da nije bio obuhvaćen katalogom iz 2016.

“Obraćao sam se Morskom dobru u nekoliko navrata i napokon dobio lokaciju u novom katalogu. Poštovao sam proceduru i posjedujem svu papirologiju”, kazao je on “Vijestima”. Tvrdi i da nije znao da je lokacija D-4 ranije bila u crvenom pojasu. Vukadinović je sestrić bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, ali tvrdi da ta okolnost nije uticala na legalizaciju njegovog objekta. Promjena statusa lokacije D-4 “Vijestima” je potvrđena i u Morskom dobru. U njihovom odgovoru piše da je lokacijia D-4 izmještena iz crvene zone izmjenama i dopunama kataloga iz decembra 2017. i tako postala predmet javnog poziva.

Inače su ove lokacije, prema podacima Uprave za nekretnine, u vlasništvu Vlade, a date su na raspolaganje Morskom dobru.

“Određeni broj objekata, uključujući i lokaciju D4, na desnoj obali rukavca rijeke Bojane, bio je predviđen za uklanjanje, odnsno dio tzv. crvene zone. Međutim, izmjenom i dopunom kataloga (evidencije) iz decembra 2017, status navedene lokacije je izmijenjen saglasno čemu je Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom Crne Gore sprovelo tenderski postupak i zaključilo ugovor sa ponuđačem za predmetnu lokaciju”, stoji u odgovoru “Vijestima”. U njemu se ne navodi ko je inicirao promjenu statusa lokacije niti podsjeća da je godinu ranije takav zahtjev odbijen Ulcinjaninu L.B.

U ugovoru između Morskog dobra i Vukadinovića, zaključenom 18. aprila prošle godine, piše da je predmet ugovora lokacija D-4 na katastarskoj parceli 1163 ko Štoj. Istog dana zaključen je i aneks ugovora u kome stoji da je godišnja naknada za korišćenje morskog dobra utvrđena na iznos od 315 eura, uvećan za PDV.

U novom katalogu, ranije lokacije od D-5 do D-17 nijesu predviđene za zakup, odnosno za javne pozive.

“Novi Katalog je, kao sastavni dio Programa privremenih objekata za period 2019 - 2023. godine, dostupan na sajtu MORT-a i istim je definisan status svih privremenih objekata na obalama rijeke Bojane, uključujući i lokacije D-4 i D-16”, stoji u odgovoru Morskog dobra.

Vlasnici objekata iz narandžaste zone žalili su na rješenja iz kataloga, zbog čega Opština nije dala saglasnost na plan.

Katalogom za period od 2016. do 2018. bile su predviđene crvene, narandžaste i zelene zone. Crvenom bojom označen je pojas na samom ušću, na desnoj obali desnog rukavca rijeke. Na tom potezu, računajući i zaleđe, prije dvije godine bilo je oko 30 montažnih objekata, a sada ih je tek nekoliko. Ministarstvo je na tom dijelu obale planiralo drenažne radove zbog proširenja ušća rijeke, a sa uklanjanjem objekata, prema planiranoj dinamici iz plana, kasni dvije godine.

Narandžastom bojom označena je zona, takođe, na desnoj obali desnog kraka, u predjelu gdje rijeka dijelom zalazi u kopno, tzv. Mala Ada. Planirano da više od 35 postojećih objekata bude uklonjeno do 2020. godine. Ostali dio predstavlja zelena zona, što ne znači da je dozvoljena nova gradnja. Iz Morskog dobra ranije je saopšteno da su zone u kojima novim programom nijesu planirani objekti na desnoj obali, rezultat narušavanja postojećeg ekosistema i ugrožavanja normalnog protoka rijeke.

“Analizom postojećeg stanja prilikom izrade kataloga kao zvaničnog dokumenta, uzeti su u obzir objekti na ušću rijeke Bojane do kojih je formiran pristupni put od drobljenog kamena, koji je svojim zbijanjem poremetio prirodnu drenažu jezera u zaleđu i time ugrozio eko sistem samog jezera.

Navedeno je da je neophodno izvršiti sanaciju i omogućiti ponovnu drenažu i spriječiti plavljenje jezera i rijeke u ovom području, što je izazvano formiranjem pristupnog puta”, kazali su tada u Morskom dobru.

Na dvije lokacije ucrtani isti objekti

“Vijesti” su Morsko dobro pitale i šta je sa lokacijom D-16 koja je ranijim planom predviđena za rušenje, koja se ne nalazi u crvenoj zoni, a koja figurira i u grafičkom prikazu novog kataloga. U ranijem katalogu, zanimljivo je, na toj lokaciji nalazi se objekat istovjetan onom na D-4, samo različite kvadrature.

“Ostale lokacije u katalogu, uključujući i lokaciju D-16, koja je predmet Vašeg pitanja, u periodu 2016 - 2018. godine zadržale su status, te nisu mogle ući u tendersku proceduru”, stoji u odgovoru Morskog dobra “Vijestima”.

Bonus video: