CGO: Kaže li softver da je Veljović plagijator?

Centar za građansko obrazovanje tražio od rektora Danila Nikolića dokumentaciju u slučaju provjere magistarskog rada direktora Uprave policije
8249 pregleda 20 komentar(a)
Veljović tokom odbrane magistarske teze, Foto: Luka Zeković
Veljović tokom odbrane magistarske teze, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2019. 08:55h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) zatražio je od rektora Univerziteta Crne Gore Danila Nikolića kopiju rezultata provjere magistarskog rada direktora Uprave policije Veselina Veljovića kroz “iThenticate” softver.

Senat UCG nedavno je prihvatio stav komisije, koja je provjeravala autentičnost, da je Veljovićeva magistarska teza “Međunarodno priznanje države u međunarodnom javnom pravu” originalan i samostalan rad, iako je od ukupno 92 strane, udžbenik za treću godinu Pravnog fakulteta svog mentora Milenka Kreće, koristio na 40.

Senatori su izvještaj komisije prihvatili, iako im uz taj dokument nije dostavljen prilog sa rezultatima provjere rada kroz “iThenticate” softver.

CGO je od rektora Nikolića tražio i elektronsku kopiju Veljovićevog magistarstkog rada iz 2010. godine, te kopiju javnog poziva koji je objavljen za učešće u ekspertskoj komisiji, kao i informaciju o datumu objave tog poziva i medijima u kojima je objavljen.

“Sve ove informacije moraju biti u vašem posjedu, bilo direktnom ili kroz organizacione jedinice, a što se svodi na isto, pa očekujemo da nam iste direktno i hitno dostavite radi efikasnosti postupka. Dodatno, tražene informacije su precizne, postoje u eletronskoj verziji, pa vas molimo da nam iste i dostavite u elektronskom obliku, i-mjelom”, stoji u zahtjevu za slobodan pristup informacijama koje je rektoru Nikoliću dostavio CGO.

“Vijesti” su nedavno objavile da je Veljović čak 59 puta citirao svog mentora Kreću u magistarskoj tezi, ali da je komisija za kontrolu procijenila da se radi o “originalnom i samostalanom” radu. Izvještaj o kontroli Veljovićevog rada potpisuju tri profesora iz Bosne i Hercegovine - Stanko Bejatović, Enes Hašić i Ljubinko Mitrović. Prvobitno je Pravni fakultet u januaru najavio drugačiji sastav komisije, tvrdeći tada da se radi o stručnjacima “iz referentnih institucija i država Evropske unije” - redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Ljubljani Vid Jakulin, vanredni profesor Univerziteta „Aperion“ u Banjaluci Ljubinko Mitrovići profesor Pravnog fakulteta u Osijeku Tunjica Petrašević.

Promjenu u sastavu komisije, dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević obrazložio je činjenicom da slovenački i hrvatski profesor nijesu mogli u predviđenom roku da završe predviđenu kontrolu. “Namjera je bila da budemo efikasni, a ne da razvlačimo proces, pa su tako na kraju izabrani profesori koji su mogli da izađu u susret zahtjevu u vezi s rokom završetka kontrole”, kazao je nedavno Rakočević “Vijestima”.

Senat je na nedavnoj sjednici vratio izvještaj kontrole magistarskog rada Alekse Bečića Ekonomskom fakultetu.

To je, kako je saopšteno sa UCG, učinjeno jer komisija nije dala konačan stav u vezi sa radom Bečića, ali i zbog činjenice da izvještaj potpisuju dva od tri člana komisije.

Komisija, koju su činili redovni profesor Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije Beogradske bankarske akademije Dejan Erić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lidija Dedi i docent na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu Silvia Golem, radila je tri mjeseca, predala izvještaj na više od 100 strana, ali nije odgovorila na glavno pitanje.

U tom izvještaju, kako su mediji ranije objavili, komisija je ocijenila da se “21,4 odsto ukupnog obima ne može smatrati autentičnim radom jer je preuzet bez korektnog citiranja”.

Komisija je našla i da je Bečić koristio djelove svog diplomskog rada, a koje navodno nije adekvatno citirao. Za komisiju koja je kontrolisala rad lidera Demokrata, sporan je i dio procedure (koju je sproveo Ekonomski fakultet i nadležni na njemu), a koji je prethodio odbrani magistarske teze.

Ping-pong sa Bečićevim radom

Vraćanjem izvještaja kontrole Bečićevog rada UCG je potvrdio da nije siguran u nalaz komisije Ekonomskog fakulteta, iako su sa te ustanove ranije saopštili da su “ispunili obavezu delegiranu od strane Senata”.

“Dugotrajnim, stručnim, a posebno časnim i nepristrasnim radom komisija je potvrdila da je odoljela pritiscima, te da da su akademski integritet i nezavisnost neprikosnoveni. Na ovaj način je Ekonomski fakultet ispunio obavezu delegiranu od strane Senata. Svako dalje odlučivanje u predmetnom slučaju, iz akademskog domena, jeste u nadležnosti Senata”, saopšteno je sa Ekonomskog kada su izvještaj dostavili Senatu UCG.

Bonus video: