Kineski privrednici dolaze u Tivat

1077 pregleda 0 komentar(a)
Gradska riva Pine, Foto: Siniša Luković
Gradska riva Pine, Foto: Siniša Luković

Delegacija kineskih privrednika, predvođena predsjednikom Savjeta za međunarodnu promociju Šangaja, Yangom Jiarongom (Yang Jiarong) i generalnim sekretarom šangajske privredne komore, Guom Zheom (Gu Zhe), boraviće u prvoj zvaničnoj posjeti Tivtu u periodu 28 - 30. marta.

Tokom boravka u Tivtu predstavnici kineskih asocijacija razgovaraće sa najznačajnijim domaćim privrednicima i međunarodnim investitorima, a imaće susrete i sastanke i u Privrednoj komori Crne Gore – saopšteno je iz Opštine Tivat.

“Ovo je velika čast, ne samo za Tivat, već i za Crnu Goru”, saopštio je je Petar Vujović, sekretar Sekretarijata za turizam i preduzetništvo opštine Tivat, koji je i glavni incijator posjete ove visoke privredne delegacije.

Nakon posjete Šanjagu, 2015. godine, Opština Tivat je sklopila pobratimske odnose sa jednom od najbogatijih oblasti u Šangaju – distriktom Jiading.

„Time je započeta naša plodonosna saradnja sa Kinom. Već treću godinu za redom uspješno organizujemo razmjenu naših srednjoškolaca i vršnjaka iz Šangaja, naši učenici svake godine učestvuju na kineskom „ljetnjem kampu pobratimskih gradova“ koji se održava u Šangaju, a uspjeli smo povezati naš Fakultet za mediteranske poslovne studije sa kineskim univerzitetom „Zhejiang Wanli“ iz kineskog grada Ningbo koji broji preko 20.000 studenata. Ono što je do sada nedostajalo je privredna saradnja, i sa te strane izuzetno mi je drago što je konačno urodila plodom naša dugogodišnja upornost i gotovo svakodnevna komunikacija sa našim prijateljima iz Kine ali i brojni pozivi koje smo uputili kineskim privrednicima da dođu i posjete Tivat i Crnu Goru“, naglasio je Vujović.

On je uvjeren da će sastanak predsjednika Opštine dr Siniše Kusovca sa kineskom delegacijom, investitorima i domaćim privrednicima, koji su izrazili želju za uspostavljanje privredne saradnje sa Kinom, biti “svojevrsna odskočna daska za ekonomsko uvezivanje tivatskih preduzeća sa kineskim privrednicima”.

Bonus video: