Knežević o gradnji deponije u krugu KAP-a: Dosta je trovanja građana Zete

Prema njegovim riječima, javna je tajna da se i u ranijem periodu radioaktivni otpad skladištio u krugu KAP-a
0 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.08.2014. 14:29h

Ukoliko Vlada odobri da se u krugu KAP-a izgradi postrojenje za tretiranje opasnog, radioaktivnog otpada, biće to i definitivno zaokruživanje ekološkog genocida, koji se već punih 25 godina direktno sprovodi nad građanima Gornje Zete, i šire, saopštio je poslanik Milan Knežević.

On je reagovao nakon što je Vlada na posljednoj sjednici raspravljala o mogućnosti gradnje takvog postrojenja u krugu KAP-a. Prilikom rasprave na sjednici Vlade, kako su “Vijesti” objavile, ministri odbrane, unutrašnjih poslova, prosvjete i saobraćaja, Milica Pejanović Đurišić, Raško Konjević, Slavoljub Stijepović i Ivan Brajović bili su protiv izgradnje deponije opasnog otpada koja bi se nalazila na tri kilometra od centra Podgorice. Oni se protive i sanaciji bazena crvenog mulja od kredita koji bi uzela država, s obzirom da je taj bazen, nakon stečaja u KAP-u, prodat firmi ukrajinskog biznismena Romana Denkoviča.

“U dijelu zaštite životne sredine u Gornjoj Zeti za posljednjih dvanaest godina ništa se nije promijenilo, s tim što je stanje i dodatno pogoršano. Zato namjeru Vlade, da gradi postrojenje za tretiranje radioaktivnog otpada u krugu KAP-a, doživljavam kao stvaranje crnogorskog Černobila i Fukušime, gdje će građani Zete biti sračunato prvi žrtvovani u cilju popune budžetskih rupa”, saopštio je Knežević.

Prema njegovim riječima, javna je tajna da se i u ranijem periodu radioaktivni otpad skladištio u krugu KAP-a.

“Nakon što je Vlada razmatrala 'legalizovanje' ovakvih poslova, postavlja se pitanje: kako to uopšte i misli da sanira crne ekološke tačke, kad od ove u KAP-u pravi crnu ekološku mrlju, koja treba da prekrije pola Podgorice?! Ostaje nejasno zašto bi se i ulagalo u ovakvo postrojenje, ako je već bazen crvenog mulja prodat ukrajinskom biznismenu, ukoliko nije i odustao od kupovine, ili se njegova tehnologija tretiranja crvenog mulja pokazala kao neefikasna u proizvodnji materijala za građevinarstvo”, kazao je on.

Knežević je napomenuo da bez obzira na rezultat studije izvodljivosti, “Podgorica već ima svoju ekološku bombu, kojoj malo fali da eksplodira”.

“Ukoliko se nastavi s ovakvim eksperimentisanjem od strane Vlade, uz zapanjujuću nebrigu prema stanovništvu, posljedice po zdravlje i živote građana Zete i čitave Podgorice mogu biti pogubne i dalekosežne”, upozorio je Knežević

Bonus video: