KOD će se žaliti premijeru, jer ministar Hrapović ćuti

Iz te NVO su najavili i da će, ako bude potrebno, pokrenuti i peticiju kojom će tražiti razgovor i dijalog sa resorom Kenana Hrapovića
106 pregleda 1 komentar(a)
Duško Marković, Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2018. 18:24h

Ministarstvo zdravlja pola godine nije odgovorilo na više upita organizacije KOD, zbog čega su iz te NVO najavili da će o problemima u zdravstvu izvijestiti premijera Duška Markovića.

Navode da su u više navrata, u ime građana, Ministarstvu slali upite iz oblasti zdravstva, te inicijative za izmjene zakona.

Između ostalog, od Ministarstva zdravlja tražili su odgovor na tvrdnje građana da je velik broj ljekova u Crnoj Gori znatno skuplji nego u regionu. U dopisu su tada naveli i konkretne vrste ljekova i cijene u, ali i u državama regiona.

Iz te NVO su najavili i da će, ako bude potrebno, pokrenuti i peticiju kojom će tražiti razgovor i dijalog sa resorom Kenana Hrapovića.

“Od maja tražimo od ministra zdravlja da pokrene dijalog na temu ljekova i problema u zdravstvu. Nakon osam dopisa iz Ministarstva su nas pozvali na sastanak i obećali da će odgovarati na pitanja koja dostavljamo. Od 1. oktobra dostavili smo 72 pitanja... Do juče nismo dobili nijedan odgovor“. U poruci koju su od Ministarstva zdravlja dobili prije dva dana, KOD-u je, uz komentar da cijene njihovu društvenu odgovornost, odgovoreno da neće odgovarati na njihova pitanja.

“Vašu ponuđenu posredničku ulogu u kontaktu sa pacijentima smatramo društveno odgovornom, ali komplikovanijim vidom komuniciranja sa pacijentima, čiji bi rezultati bili kreiranje paralelnog sistema, koji može unijeti zabunu kod pacijenata i udaljiti ih od institucija sistema. To sasvim izvjesno dovodi u pitanje neposrednu saradnju Ministarstva zdravlja sa pacijentima“.

Iz Hrapovićevog resora su ocijenili da saradnja Ministarstva sa pacijentima funkcioniše dobro i da daje pozitivne rezultate.

Bonus video: